4 probléma, ami a házi fagylalt készítése közben jelentkezhet

Nemsokára itt a nyár, és a fagylalt vele karöltve érkezik. Ha idén is belevágnánk a házi nyalánkságok készítésébe, de tartunk egy kicsit a folyamattól, tanuljunk az alábbi problémákból.

Fagylaltot készíteni házilag már nem egy lehetetlen küldetés, mivel a fagylaltgépek és különböző okos, internetről ellesett technikák segítenek minket a tökéletes gombóc elérésben. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne jelentkeznének olykor-olykor kisebb-nagyobb bakik: most ezeket fogjuk végigvenni (és kiiktatni), hogy idén nyáron a legfinomabb fagylalt otthon készüljön.

4 probléma, ami a házi fagylalt készítése közben jelentkezhet

Hiba #1: jeges a fagylalt

Ennek az elsődleges okozója a fagylaltban lévő víz, ami nem megfelelő módon fagyott meg. Alapjaiban véve, minél gyorsabban végbemegy a fagyás, annál kisebbek lesznek a jégkristályok, és annál simább lesz a fagylaltunk.

A háztartási fagylaltgépek ugyan jól dolgoznak, még is kell nekik egy kis segítség, ha ténylegesen jégmentes fagylaltot szeretnénk.

Lehetséges megoldások:

  • a fagylaltgép keverőtálját hűtsük le jó előre: töltsön legalább 24 órát a fagyasztóban
  • a keverékünk is legyen minél hidegebb, hogy ne melegítse fel a keverőtálat
  • a kész fagylaltot minél gyorsabban tegyük tárolóba, majd a fagyasztóba, hogy ne legyen ideje új jégkristályokat növeszteni

Krémes vaníliafagylalt

Ez a sűrített tejből készült vaníliafagyi tökéletes választás, ha valami újat szeretnél csempészni a kávédba. Fagylaltgép nélkül elkészíthető, és sokáig eláll a ...

Legegyszerűbb citromfagylalt

Imádjuk a gyümölcsfagylaltokat, a citrom pedig különösen nagy kedvencünk, ám házilag eddig nem nagyon próbálkoztunk az elkészítésével. Ez mostantól másként lesz, ugyanis ...

Hiba #2: darabos a fagylalt

És most nem a kellemes darabokra (vagyis a csokira, mogyoróra, gyümölcsökre) gondolunk, hanem a kellemetlen zsírdarabkákra, amelyek teljesen belerondítanak a képbe. Mivel a fagylaltunk alapja valamilyen zsíros tejtermék, oda kell figyelnünk a megfelelő technikára annak elkészítése és fagyasztása során.

A legfontosabb a megfelelő emulzió: érdemes egy botmixerrel összekeverni a fagylaltalapot, hogy tényleg jó selymes legyen. Egy egész éjszakás pihentetés is jót tesz neki, ami után – fagyasztás előtt – ismét adhatunk neki egyet a botmixerrel.

Szintén érdemes szemmel tartani a fagylaltgépet, ugyanis lehetséges, hogy kevesebb időre lesz szükségünk a teljes lefagyasztáshoz, mint amennyit a recept ír. A túldolgozott fagylalt pedig ugyanúgy viselkedi, mint a túldolgozott tejszínhab: bizony, darabos lesz.

Hiba #3: pár nappal később szétesik a fagylalt

Az, hogy jól sikerült a fagylalt, sajnos nem jelenti azt, hogy ilyen tökéletes állapotban is fog maradni napokon vagy heteken keresztül. Míg a bolti jégkrémek képesek erre, a házi verzió egész egyszerűen nem.

Már pár nappal az elkészítés után is jelentkezhetnek a következő problémák: állagbeli elváltozások, térfogatcsökkenés, durva jegesedés.

Mindezek sajnos velejárói a házi fagylaltnak, és nem nagyon lehet őket kikerülni, ugyanis az ipari jégkrémek stabilizátorai nélkül az otthoni nyalánkság nem állja ki az idő próbáját. Jobban tesszük tehát, ha minél gyorsabban megesszük.

Sós karamellás fagylalt

Otthon is könnyedén készíthetünk isteni finom és krémes karamellfagylaltot, és még csak gép sem kell hozzá. Hamarosan úgyis jön a kánikula, készüljetek fel rá ezzel az ...

Feketeszezám-fagylalt

Egy külföldi blogon találtam a receptet, eredetileg pedig innen van. Nem tudom megmondani, hogy mi fogott meg benne annyira, hogy végül rászántam magam, és beruháztam miatta egy fagyigépre. ...

Hiba #4: nem működik az alapanyagcsere

Házi szakácsként mindannyiunkban van egy jó adag kísérletezési vágy, azonban sajnos a fagylalt nem ilyen megengedő. Nem nagyon lehet a zsíros tejet zsírszegényre vagy növényi alapúra cserélni, de még a gyümölcsöket is csak nagy óvatossággal szabad helyettesíteni.

Inkább mindig maradjunk az aktuális receptnél, és kövessük az általa megadott utasításokat, tartsuk be a leírt mennyiségeket. Így biztosak lehetünk majd a sikerben. A kísérletezést pedig hagyjuk meg a konyha más területeire.

Lime-karamellás fagylalt

Már jó ideje terveztem elkészíteni az első házi készítésű fagylatot, de megvalósításának pillanata csak most érkezett el. Elsőre örülök, hogy a "hm... ez finom" kategóriába ...

Szeder fagylalt

Egyik kedvenc gyümölcsöm, és a fagyit is szeretem. A tölcsér is saját készítésű, a blogomban hamarosan megtekinthető.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További házi praktikák:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...