Ebben az országban tilos túl sok ételt rendelni az éttermekben

Mielőtt az gondolnád, hogy a túlsúly ellen küzdenek, valójában az ételpazarlás megfékezéséért született ez a rendelet.

A kínaiaknak mostantól tilos túl sok ételt rendelniük az éttermekben, ezzel próbálja a kormány megfékezni a pazarlást. A múlt héten hatályba lépett törvény része volt annak az élelmiszer-pazarlás elleni kampánynak, amely tavaly söpört végig az országon, miután a kínai elnök aggasztó problémának nevezte az élelmiszer-pazarlást, amely veszélyezteti Kína élelmezésbiztonságát – írja a Hamu és Gyémánt.  Emellett született még egy olyan rendelet, hogy tilos a falánkságról, a mukbang néven ismert étkezési showműsorokról készült videók filmezése vagy megosztása.

Bár Kínát nem fenyegeti élelmiszerhiány, tavaly mégis élelmiszer-takarékossági kampányt indítottak, amibe a koronavírus-járvány is közrejátszott. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja szerint ugyanis a világjárvány idején bekövetkezett ellátási zavarok emberek tízmillióit sodorták az éhhalál szélére.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyelőre pontosan nem tudni, mit is jelent ez a törvény. Eddig elég izgalmas megoldások születtek, például hogy a hatóság ellenőrzi a céges étkezdék ételmaradékainak a mennyiségét, illetve terjed az „N-1” szabály is, ami szerint az az ideális, ha a vendégek számánál eggyel kevesebb tál étel kerül az asztalra. Az éttermek továbbá kisebb adagokat szolgálnak fel, de olyan vendéglátóhelyek is akadnak, akik mérlegre állítják a vendégeket, majd testsúlyuk alapján kiszámolják, mennyit fogyaszthatnak.

Kissé érdekesnek tűnik ez a rendelet, főleg azért, mert nem nagyon dolgozták ki, hogyan is ellenőrzik a túlrendelést, azonban nagyon becsülendő, hogy mindent megtesznek azért, hogy megfékezzék az ételpazarlást.


Még több az ételpazarlásról:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...