A Budapesti Gazdasági Egyetem nemrég kutatást végzett a magyarországi borravalóadási szokásokról, amelyből többek között az is kiderült, mekkora jattot adnak a magyar vendégek – írja a hamuesgyemant.hu.
A magyarok nem a jó kiszolgálás és az ételek miatt adnak borravalót
A kutatásból arra is fény derült, hogy a legtöbb vendég akkor is ad borravalót, ha szervízdíjat is felszámol nekik az adott étterem.
Minden hatodik férfi és nő általában a számla végösszegének 6-10%-át fizeti ki borravalóként
– írja az oldal.
...és vajon milyen megfontolásból adnak jattot a magyarok?
Mint kiderült, a többség a társadalmi elvárásoknak megfelelően jár el, vagyis a helyi szokások számítanak a legjelentősebb motivációs tényezőnek. Ezenfelül a magyarok előszeretettel adnak borravalót azokban az országokban, ahol ez a gyakorlat a kultúra része.
A felmérés egyik (talán) legmeglepőbb eredménye, hogy nem a legnagyobb keresetűek adják a legnagyvonalúbb borravalókat.
A Budapesti Gazdasági Egyetem kutatásából továbbá az is kiderült, hogy a legtöbb magyar akkor ad jattot, ha társasággal érkezik egy étterembe, vagyis nem a jó kiszolgálás vagy a finom ételek motiválják őket elsősorban.
Még több friss hír: