Elképesztően ötletes anyagból készül ez a dizájnos étkészlet

A Bécsi Design Héten mutatkozott be a Wasteware névre hallgató, formabontó étkészlet. A tányérokból, tálakból és evőeszközökből álló kollekció angol elnevezése nem véletlenül tartalmazza a hulladék szót, ugyanis az eszközök épp ebből készültek.

Lenyűgöző étkészletet vitt a Barbara Gollackner stúdió a Bécsben megtartott Design Hétre. Wasteware kollekciójuk olyan tányérokból, tálakból és evőeszközökből áll, amelyek teljes egészében ipari és háztartási élelmiszer-hulladékból készültek. A minimalista étkészlet figyelemfelhívó jelleggel készült, a globális élelmiszerpazarlás kommentárjaként.

Elképesztően ötletes anyagból készül ez a dizájnos étkészlet / Fotó: Dezeen

Nem mindennapi tányérok

A készlet elemeinek fő alapanyaga az élelmiszer-hulladék, ami részben ipari, részben háztartási forrásból származik. Az ipari alapanyagok között szerepel például a disznóbőr is, amit a húsipar nagy mennyiségben dob ki.

Ezen kívül került a keverékbe száraz kenyér, és mindenféle egyéb eldobott élelmiszer.

A szemetet kiszárították, egyes esetekben megfőzték, így jött létre egy kezelhető pép a hulladékból. A pasztához utána olyan stabilizáló, állagjavító és a formázást segítő alapanyagokat adtak, mint a víz, zsemlemorzsa vagy a micélium (azaz gombafonál).

Végül egy 3D-nyomtatóba kerül a kész pép, így nyerik el végső formájukat a tányérok, tálak és evőeszközök. Készült padlizsánszínű teáskanál, mohazöld pohár és bézs tál is: ezek mindegyike egyszer, de akár többször is használható.

Sokkoló számok

Az étkészlet elkészítésével Barbara Gollackner egy igen fontos üzenetet akart átadni a világnak. Miután hallott róla, hogy az évi 90 millió tonna eldobott élelmiszer mellett Európában 30 millió tonna egyszer használatos edény is kidobásra kerül, akcióba lépett.

A munkához felkérte Martin Kilga, osztrák séfet és étteremtulajdonost is, aki segített a projekt megvalósításában. Két aggasztó és égető társadalmi-környezetvédelmi problémát kötöttek így össze egy projekt keretében, ami egy újabb, kreatív és érdekes módja a figyelemfelhívásnak.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Dezeen


Olvass még több zöld kezdeményezésről:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...