Elképesztően ötletes anyagból készül ez a dizájnos étkészlet

A Bécsi Design Héten mutatkozott be a Wasteware névre hallgató, formabontó étkészlet. A tányérokból, tálakból és evőeszközökből álló kollekció angol elnevezése nem véletlenül tartalmazza a hulladék szót, ugyanis az eszközök épp ebből készültek.

Lenyűgöző étkészletet vitt a Barbara Gollackner stúdió a Bécsben megtartott Design Hétre. Wasteware kollekciójuk olyan tányérokból, tálakból és evőeszközökből áll, amelyek teljes egészében ipari és háztartási élelmiszer-hulladékból készültek. A minimalista étkészlet figyelemfelhívó jelleggel készült, a globális élelmiszerpazarlás kommentárjaként.

Elképesztően ötletes anyagból készül ez a dizájnos étkészlet / Fotó: Dezeen

Nem mindennapi tányérok

A készlet elemeinek fő alapanyaga az élelmiszer-hulladék, ami részben ipari, részben háztartási forrásból származik. Az ipari alapanyagok között szerepel például a disznóbőr is, amit a húsipar nagy mennyiségben dob ki.

Ezen kívül került a keverékbe száraz kenyér, és mindenféle egyéb eldobott élelmiszer.

A szemetet kiszárították, egyes esetekben megfőzték, így jött létre egy kezelhető pép a hulladékból. A pasztához utána olyan stabilizáló, állagjavító és a formázást segítő alapanyagokat adtak, mint a víz, zsemlemorzsa vagy a micélium (azaz gombafonál).

Végül egy 3D-nyomtatóba kerül a kész pép, így nyerik el végső formájukat a tányérok, tálak és evőeszközök. Készült padlizsánszínű teáskanál, mohazöld pohár és bézs tál is: ezek mindegyike egyszer, de akár többször is használható.

Sokkoló számok

Az étkészlet elkészítésével Barbara Gollackner egy igen fontos üzenetet akart átadni a világnak. Miután hallott róla, hogy az évi 90 millió tonna eldobott élelmiszer mellett Európában 30 millió tonna egyszer használatos edény is kidobásra kerül, akcióba lépett.

A munkához felkérte Martin Kilga, osztrák séfet és étteremtulajdonost is, aki segített a projekt megvalósításában. Két aggasztó és égető társadalmi-környezetvédelmi problémát kötöttek így össze egy projekt keretében, ami egy újabb, kreatív és érdekes módja a figyelemfelhívásnak.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Dezeen


Olvass még több zöld kezdeményezésről:

Legújabb receptek

Rakott spenótos palacsinta

Dupla spenóttal (a tésztába és a töltelékbe is kerül), rengeteg sajttal és még több besamelmártással csábít jóllakásra ez a rakott palacsinta. A friss zöld levelekből egyszerű, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!