Lenyűgöző étkészletet vitt a Barbara Gollackner stúdió a Bécsben megtartott Design Hétre. Wasteware kollekciójuk olyan tányérokból, tálakból és evőeszközökből áll, amelyek teljes egészében ipari és háztartási élelmiszer-hulladékból készültek. A minimalista étkészlet figyelemfelhívó jelleggel készült, a globális élelmiszerpazarlás kommentárjaként.
Nem mindennapi tányérok
A készlet elemeinek fő alapanyaga az élelmiszer-hulladék, ami részben ipari, részben háztartási forrásból származik. Az ipari alapanyagok között szerepel például a disznóbőr is, amit a húsipar nagy mennyiségben dob ki.
Ezen kívül került a keverékbe száraz kenyér, és mindenféle egyéb eldobott élelmiszer.
A szemetet kiszárították, egyes esetekben megfőzték, így jött létre egy kezelhető pép a hulladékból. A pasztához utána olyan stabilizáló, állagjavító és a formázást segítő alapanyagokat adtak, mint a víz, zsemlemorzsa vagy a micélium (azaz gombafonál).
Végül egy 3D-nyomtatóba kerül a kész pép, így nyerik el végső formájukat a tányérok, tálak és evőeszközök. Készült padlizsánszínű teáskanál, mohazöld pohár és bézs tál is: ezek mindegyike egyszer, de akár többször is használható.
Sokkoló számok
Az étkészlet elkészítésével Barbara Gollackner egy igen fontos üzenetet akart átadni a világnak. Miután hallott róla, hogy az évi 90 millió tonna eldobott élelmiszer mellett Európában 30 millió tonna egyszer használatos edény is kidobásra kerül, akcióba lépett.
A munkához felkérte Martin Kilga, osztrák séfet és étteremtulajdonost is, aki segített a projekt megvalósításában. Két aggasztó és égető társadalmi-környezetvédelmi problémát kötöttek így össze egy projekt keretében, ami egy újabb, kreatív és érdekes módja a figyelemfelhívásnak.
Címlapkép: Dezeen
Olvass még több zöld kezdeményezésről: