Mi az „ételzaj”, és hogyan zavar be az életünkbe?

Az éhségzaj – az angol food noise kifejezésből fordítva – az utóbbi időben széles körben elterjedt jelenség a közösségi médiában. De mit is jelent ez pontosan, és miként befolyásol minket a mindennapokban?

Az ételzaj kifejezés különösen azok körében vált felkapottá a közösségi médiában, akiknek a fogyás, a súlyvesztés a céljuk. Maga a szó az étkezés utáni intenzív vágyra utal, illetve az ezzel kapcsolatos állandóan visszatérő gondolatokra, amelyek idővel már zavaróvá válnak. Az emberek manapság sok ellentétes, oda-vissza változó gondolatot tapasztalhatnak az étkezések kapcsán, ami megnehezíti az egészséges táplálkozást. Szerencsére vannak módok arra, hogy ez a zaj kevésbé legyen zavaró.

Mi az „ételzaj” és hogyan zavar be az életünkbe?

Éhség vagy ételzaj?

Egyesek úgy gondolják, hogy az ételzaj egész egyszerűen csak éhség, de ez közel sem ennyire egyszerű. Az éhség normális fiziológiai válasz arra, ha táplálékhiányunk van. Éppen ezért az ételre mindenki pusztán a biológiai igény miatt gondol.

Az ételzaj azonban ehhez képest egészen mást jelent: olyan gondolatok jelenhetnek meg a fejünkben, amelyek idővel nyomasztóvá válhatnak.

Folyamatosan gondolkodni a következő étkezésen, megszállottan megtervezni a napi étrendünket, közben pedig rendkívül szigorúan tartani magunkat a terveinkhez

– ezek mind-mind arra utalnak, hogy az ételzaj uralja az életünket, és ez messze túlmutat azon, hogy éhesnek érezzük magunkat.

Hogyan lehet ezt megállítani?

Sok ember számára megszűnik ez a jelenség, amikor egész egyszerűen eleget esznek. Az ételzaj ugyanis a leggyakrabban akkor fordul elő, amikor az emberek fogyókúráznak vagy valamilyen szigorú diétát követnek, ami miatt folyamatos kalóriadeficitben tartják magukat. Ők ráadásul gyakran feláldozzák az ízeket és az elégedettséget a legalacsonyabb kalóriatartalmú ételek oltárán. Ez persze segíthet a súlyvesztésben, de nem tudják elérni az általános jóllakottságot és teltségérzetet. Ilyenkor természetesen nem meglepő, hogy folyamatosan csak az étkezésekre tudnak gondolni.

A fenntartható és hosszú távú változások érdekében fontos, hogy elegendő mennyiségű ételt együnk. Ez ugyanúgy segíthet elérni a céljainkat, sőt: áttérhetünk egy egészségesebb életmódra, amit nem csak néhány hétig vagyunk képesek fenntartani. Ehhez persze tudatosan kell összeállítani az étrendünket, ami nemcsak eltelít minket, de elégedettséget is okoz.

Az embereknek az a tévhitük, hogy a fogyáshoz mindig minden áron a legalacsonyabb kalóriatartalmú opciót kell választani – de ez nem reális cél és gyakran arra készteti az embereket, hogy megkívánják azokat az ételeket, amelyek tiltólistán vannak. Az ilyen táplálkozási mintákat általában nem sokáig tudják követni, így idővel kialakulhat egyfajta jojó-effektus.

A cél a mértékletesség

Az emberek, akik szenvednek az ételzajtól, úgy érezhetik, hogy mentálisan teljesen lefoglalja őket az étkezés és az ételek gondolata – ez nem meglepő, hiszen nem esznek eleget, vagy az étrendjükben nem helyezték előtérbe az elégedettséget. Tehát: azok az emberek, akik ételzajjal küszködnek, általában a fogyással küszködnek, így egyfajta ördögi körbe kerülhetnek.

Fontos tehát szem előtt tartaniuk, hogy az ételre gondolni teljesen normális dolog, hiszen ez egy nagyszerű dolog – de az ezen való szüntelen rágódás már káros.

Forrásunk volt.


Még több életmódtipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...