Végre megsült a mézeskalács, amit novemberben kezdtem el

Vannak sütemények, amelyek megérnek minden konyhában eltöltött percet, minden hosszadalmas sütést, rétegezést, hűtést, egyszóval a hosszú-hosszú várakozást. De mi van akkor, ha a várakozás ideje 6 hét?

Nem tudom, emlékeznek-e még a kedves olvasók, hogy novemberben cikkeztem egy különleges lengyel mézeskalácsról, amit bőven a karácsonyi időszak előtt el kellett kezdenem. Egészen pontosan 6 héttel a nagy nap előtt. Ezt a hat hetet nem kevés izgalom övezte: hogy vajon milyen is lesz a mézeskalács, és megérte-e a vele eltöltött időt. Nos, végre leteltek a kérdésekkel teli napok, és megsült a leghosszabb elkészítési idejű karácsonyi sütemény.

Végre megsült a mézeskalács, amit novemberben kezdtem el, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Mézeskalácstészta-óvoda

Szóval a tészta bekeverése után a mézeskalács – még nyers formában – a hűtőben töltötte a november nagy részét. Én pedig aggódó szülőként figyeltem. Ugyan tudtam, hogy a rengeteg cukor és méz nem engedi majd, hogy a massza megromoljon, mégsem mertem teljesen magára hagyni a „gyermeket”.

Olykor-olykor benéztem hozzá a hűtőbe, hogy minden rendben van-e vele, nem gondolta-e meg magát a megromlással kapcsolatban. Szerencsére teljesen eseménytelenül telt el az érlelési időszak nagy része.

Ami szemmel láthatóan változott, az a tészta állaga és színe volt. Kissé besűrűsödött, a színe pedig halványsárgából halványbarnába hajlott.

Két krémmel töltve

A több hetes várakozás letelte után végre abbahagyhattam a várakozást, és a tettek mezejére léphettem: elérkezett a kisütés ideje. A tésztát kinyújtottam, újra megbarátkoztam vele, és már mehetett is a sütőbe.

A kisült lapok, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Alacsony hőfokon, szépen-lassan készre sült a tészta, a lakás pedig megtelt a mézeskalács ismerős illatával. Miközben hűlt a sütemény, nekiláttam a töltelékek elkészítésének.

Ezek közül az egyik egy jó sűrű, cukormentes szilvalekvár, míg a másik egy vajas-tejszínes-diós krém, ami némileg hasonlít a marcipánra. Ezek kerültek a három felvágott mézes lap közé.

Még több várakozás?

Elsőre kissé megijedtem, hogy elrontottam a süteményt, mert a tészta kissé száraznak hatott. Azonban rájöttem, hogy megfeledkeztem a recept következő fontos szakaszáról: egy újabb, négy napos pihentetésről.

Szilvalekvár és diós krém, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Ez alatt a négy nap alatt ugyanis nem kis dolgok történnek: a mézestészta kissé megpuhul, összeérik a szilvalekvár és a diós krém ízeivel. Emellett préselődik is a sütemény, ami sokkal szebbé, esztétikusabbá teszi a végeredményt.

Igazi régimódi, „nagymama receptje” élmény volt az is, hogy ez a második érlelés nem a hűtőben, hanem a hideg ablakpárkányon történt. A süteménynek ugyanis hidegre van szüksége, de levegőznie is kell, hogy ne punnyadjon be, ne nedvesedjen meg túlságosan.

Nem véletlenül karácsonyi recept ez: a téli fagyos idő lehetővé teszi a mézeskalács ablakban való tárolását.

Minden csokimázzal végződik

Az újabb érlelési folyamat után szerencsére többet már nem kell várnunk, azaz már csak annyit, hogy a csokoládé ellepjen mindent. Ugyanis a piernik látványos befejező mozzanata a sűrű, mélybarna mázzal való bevonás. Erre jöhet még egy marék aprított dió, és láss csodát, a több hetes sütés (és várakozás) révbe ért.

Csokimennyország, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

És akkor jöjjön a nagy kérdés? Megérte ezért novemberben nekiállni a készülődésnek? Megérte heteken keresztül várakozni? Megérte egy ennyi lépésből álló mézeskalácsot sütni karácsonyra? Én csak annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy ez életem legizgalmasabb, legformabontóbb, egyszerre mégis leginkább egy régi, hagyományos, tradicionális karácsonyra emlékeztető süteménye.

Végre süssük meg az érlelt mézeskalácsot!

Hozzávalók az összeállításhoz: 300 g darált dió, 250 g vaj, 200 g cukor, 3 ek habtejszín, fél citrom leve, 2 ek alkohol (vodka, rum, pálinka), 340 g sűrű szilvalekvár

Hozzávalók a csokimázhoz: 115 g cukor, 115 g vaj, 3 ek kakaópor, 2 ek víz, 2 marék dió

A begyúrt tésztánkat vegyük elő a hűtőből, és gyúrjuk át egy kicsit. Osszuk a masszát két részre, ebből két egész süteményünk lesz.

Teljes pompájában, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és béleljünk ki egy lapos tepsit sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tészta egyik felét nagyjából 1 cm vastagságúra. Fektessük a tepsire, hogy teljesen a szélekig érjen.

Tegyük a sütőbe, és azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, 160℃-ra. Süssük a tésztalapot 50-60 percig. A teteje legyen száraz és szilárd, de enyhén legyen ruganyos a süteménylap.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el keresztben, három egyenlő téglalapra. Vágjuk le a széleket is, hogy minden szép egyenes legyen.

A karácsonyi asztal dísze, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Készítsük el a diós krémet: olvasszuk össze a vajat, cukrot és tejszínt, majd főzzük 1 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a darált diót. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy kézi robotgéppel verjük habosra. Közben csorgassuk hozzá a citromlevet és az alkoholt.

Kenjük meg a legalsó tésztalapot a diós krémmel, a másodikat pedig a szilvalekvárral. A harmadikat hagyjuk üresen. Helyezzük egymásra a három lapot, és csomagoljuk az egész süteményt lazán sütőpapírba és egy konyharuhába.

Tegyük a mézeskalácsot az ablakba vagy más hideg helyre (de ne a hűtőbe), ahol rendesen tud „lélegezni”. Helyezzünk rá egy vágódeszkát vagy tálcát, majd súlyozzuk le (pár befőttel vagy egy mozsárral) egyenletesen. Hagyjuk így pihenni négy teljes napig.

Ha letelt a pihentetés ideje, készítsük el a csokoládés mázat. Olvasszuk fel egy lábasban a cukrot a vajjal és a vízzel, majd adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük csomómentesre egy habverővel. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. Ez alatt egy kicsit be is fog sűrűsödni az öntet.

Elképesztő rétegek, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Csomagoljuk ki a süteményt, és ha esetleg egyenetlen lenne, vágjuk egyenesre a széleit. Tegyük süteményrácsra, és vonjuk be a mázzal. Szórjuk meg a tetejét az apróra vágott dióval, és hagyjuk megdermedni. Vágjunk belőle vastag szeleteket, és élvezzük a hosszadalmas munkánk gyümölcsét.

Forrásunk volt.

Az érlelt mézeskalács teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangulatos karácsonyi receptek, amikkel hangolódhatsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...