Így mentsd meg a penészedésnek induló epreket

Lassan végére érünk az eperszezonnak, ebben az időben már gyakoribb, hogy érettebb, puhább, akár punnyadtabb szemeket tudunk csak venni a piacon, a boltban. A romlandóság is előbb érkezik: de semmi vész, ilyen esetben mentsük meg a gyümölcsöt az alábbi módon!

Kettős érzéseket ébreszthet bennünk az eper szezonjának vége: ilyenkor a legédesebbek a szemek, a legzamatosabbak, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy sokkal gyorsabban megromlanak. Még akkor sem menekülhetünk meg az enyészettől, ha hűtőbe tesszük a szemeket: sajnos a penész utoléri őket itt is. Úgy tűnhet hát, hogy nincs jó megoldás – szerencsére azért nem veszett teljesen az ügy. Ahelyett, hogy behabzsolnánk az egész láda epret, mielőtt megpenészedik, inkább fogadjuk meg az alábbi tárolási tippeket, amelyekkel, ha csak egy kicsit is, de meghosszíthatjuk a kedvenc nyári gyümölcs ittlétét.

Így mentsd meg a penészedésnek induló epreket

Ne mosd át az egész láda epret

Sokan azt gondolhatjuk, hogy első lépésként a legjobb, amit tehetünk, hogy átmossuk az egész doboz gyümölcsöt. Hiszen, ha nincs rajta kosz, az eper biztosan tovább bírja majd, nem? Sajnos csak félig adhatunk igazat ennek az állításnak.

Mert az egy dolog, hogy a koszt eltávolítjuk a szemekről, azonban kitesszük őket egy olyan mértékű nedvességnek, ami jócskán felgyorsítja a penészedést.

Jobban tesszük hát, ha csak kis adagokban mossuk meg az epret, olyan tempóban, ahogy elmajszoljuk/felhasználjuk. Mindig vegyünk ki egy maroknyit (vagy épp annyit, amire szükségünk van), és alaposan öblítsük át folyó víz alatt.

Impozáns duplacsokis-epres brownie

A brownie-t nehéz hova fokozni, hiszen önmagában is egy elragadó, bűnös élvezetről van szó. Most egy igazán ínycsiklandozó verzióját hoztuk el nektek, amit felturbóztunk a szezon ...

Eton mess

Az egyik legikonikusabb angol édesség ez az epres-tejszínes pohárkrém, amit a ropogós habcsók tesz igazán különlegessé. Az Eton College nem csak a világ talán leghíresebb fiúiskolája ...

Válogasd szét érettség szerint a szemeket

Gyakori jelenség, hogy a kései eperválogatások már abszolút nem konzisztensek érettségben: tehát simán előfordulhat, hogy a doboz eprünk fele már túlérett, míg a másik fele még kemény. A nagyon érett darabok pedig levet eresztenek, ami táptalaja a kerülendő erjedésnek.

Válogassuk hát szét érettség szerint a szemeket: a puhább, szinte szétmálló szemeket együk meg előbb (vagy készítsünk belőlük eperlevest, gyümölcsszószt, süteményt), így minimalizálva a pazarlást.

A válogatás olyan szempontból is előnyös, hogy közben áttehetjük a gyümölcsöt egy új, tiszta tárolóba, amely meghosszabbíthatja az eper élettartamát. A későbbiekben is, ha időközben lé gyűlne össze a doboz alján, öntsük ki!

Hagyd lélegezni a hűtőben is a gyümölcsöt

Az árusok gyakran nejlonba csomagolják az epresdobozokat, illetve a boltokban is sokszor így juthatunk hozzá a mézédes szemekhez. Ez a hazaszállítás idejére abszolút előnyös, azonban utána, a hosszabb távú tárolásnál már okozhat gondokat.

Ugyanis a zacskóba zárt közegben sokkal gyorsabban erjedni kezdenek az eprek – vetkőztessük hát le a tárolót, és hagyjuk lélegezni a gyümölcsöt. Csak arra vigyázzunk, ne legyen semmi szagos élelmiszer a hűtőnkben, mert a szemek könnyen átvesznek bármilyen aromát.

Legyenek minél vékonyabb rétegben

Az átrendezésnél arra is figyeljünk, hogy ne halmozzuk nagyon egymásra az epreket: ha egy rétegben fekszenek a szemek, nem akarnak majd annyira bepenészedni, több levegőhöz jutnak ilyen módon.

Epres-bazsalikomos tejberizs

Az egy dolog, hogy ez a tejberizs rózsaszínben pompázik, csodásan krémes szemei epres tejben főnek készre, de mindennek tetejében még némi fűszeres bazsalikommal is kiegészül, ami ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ötlet, recept és finomság vár:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!