A járvány sajnos idén is nagyban befolyásolhatja a hazai eper árát

Egy fiatal hazai epertermesztő beszélt a magyar helyzetről, az ország egyik kedvenc gyümölcsének szezonjáról és az eperárakról is.

A HírősEper.hu-hoz tartozó Rozmán-Gál Annamária fiatal gazdával készített interjút a magyar eper helyzetéről a Hellovidék.

A szamóca a legkézimunkaigényesebb gyümölcs. Az adott szezontól, és az aktuális érési folyamattól függően, a nagybani piaci árbevétel 15-20%-ába is kerülhet pusztán a gyümölcs leszedetése

– meséli Rozmán-Gál Annamária.

Hozzáteszi, hogy ez is csak egy része a kiadásoknak, ugyanis az ápolási munkák sem olcsók – kevesen tudják, hogy a minőségi szamóca termesztése igazán csak az egy éves tenyészidejű kultúrában lehetséges.

Eperhabos fehér csokoládé-kosár

A Nők lapja konyhájában találtam ezt a receptet. Kicsit macerás, de nem vészes, nem kell tőle megijedni :) . Nagyon dekoratív és finom édesség. Ajánlott kétszer kenni , hogy ne törjön ...

Változások az árakban és a kínálatban

Arra a kérdésre, hogy hogyan változott az eper ára az utóbbi időszakban, elmondta, hogy a járvány hatása természetesen ebbe a szektorba is begyűrűzött.

Az eper ára a tavalyi évben igencsak megnőtt, hiszen a járványügyi korlátozások miatt kevés volt a megszokott - és jóval olcsóbb - import eper, így a vásárlók a megbízhatóbbnak ítélt magyar árut vásárolták.

Sajnos azonban mai napig vannak árusok, akik a görög epret magyar ládákban árulják, ezzel átverve vásárlóikat – az íz azonban elárul mindent, hiszen a hazai általában jóval finomabb.

Reméli, hogy hamar felmelegszik az idő

A szabadföldi szamóca biztonságosan kitelelt, egyenlőre nem virágzik, de tavaly is láttunk május elején -2 C fokot a pirosodó eprek között. Egy textil alapanyagú takarófóliával mínusz pár foktól még meg tudjuk védeni a kinyílt virágokat,

 A termelői piacokat főleg a fővárosban keresik

A fiatal gazda elmondása szerint a vidéki zöldségesek nagy szívfájdalma, hogy forgalmuk évről évre csökken, mert a legtöbben a multikban veszik meg a gyümölcsöt és zöldséget, jóval olcsóbban, de silányabb minőségben. Ez a termelőknek is rossz, hiszen a kiskereskedő harmad annyi áron veszi át tőlük a jó minőségű árut, mint amennyiért a multi árulja a saját termékét.

"Mi igyekszünk úgy alakítani az árat, hogy a vevőknek és nekünk is elfogadható legyen."


Még több tavasz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...