7 tipp, ami segít kiválasztani a tökéletes elsőrandis éttermet

Mindig olyan nehéz eldönteni, hogy vajon hol legyen az első randi? Akkor is, ha eleve fontos és lenyűgözni szeretnénk, de akkor is, ha még annyira nem is várunk sokat a találkozótól. Mik a fontos sarokpontok a választáskor?

Átalakultak és egyúttal fel is gyorsultak a randizási szokásaink. Van, aki egy végeláthatatlan éjszakai Tinder-pörgetés után akár két első randit is lebonyolít, más azért ennél komótosabb és megfontoltabb. Mindegy, hogy melyik csoportba tartozunk, az első randit azért meg kell tervezni, hogy legalább a környezet, a helyszín komfortos legyen mindkét félnek. Vagy csak az egyiknek, de neki nagyon. Sok kritériumnak illik megfelelni, miközben rágörcsölni nem szabad és túlszervezni sem. Most megmutatjuk, hogy mi hogyan választunk első randis helyet!

7 tipp, ami segít kiválasztani a tökéletes elsőrandis éttermet / fotó: Harry és Sally / Columbia Pictures

1. Ki válasszon?

„Hova menjünk? Nekem mindegy, mondd meg te!” – van, akinek akár riasztó is lehet ez a határozatlanság, más pedig kifejezetten szereti kezében tartani a gyeplőt. Mára már nincs szabály, hogy a férfi lepje meg a hölgyet, vagy hogy kifejezetten ő álljon elő egy programtervvel.

Aki ismerősebb, sokat látottabb, többet jár étterembe/bárokba, az magabiztosabban tud választani. Legjobb, ha azonnal, kapásból bedob mindenki pár ötletet és aztán együtt tobzódtok a lehetőségeken.

2. Valahol félúton

Ha egy városból, ha két különbözőből vagytok, érdemes valami köztes megoldásra jutnotok a kiszemelttel. Így fair talán. Persze, ha van konkrét ötlet és az megingathatatlanul a Duna/Tisza/Rába… stb egyik felén van, akkor ezt a középutat el lehet felejteni.

3. Enni vagy nem enni?

Nyilván enni… de viccen kívül, sokaknak okoz nehézséget az első randevús evés. Miért is? Mert ez egy intim tevékenység. Hamar kinyitod a szíved, ha megosztod a randipartnerrel, hogy mi a kedvenc házias ételed, ha kiderül, hogy rajongsz a nehéz pörköltökért, belsőségekért, az is sokat elmond, ha csak kínosan kapargásznál egy bánatos salátát, ahogy az evési stílus (pl: megfontolt, habzsoló, csipegető, megosztó…) is beszédes, sőt még az is, hogy mindenképp hagysz helyet a desszertnek, vagy nem is szereted az édességet. Ez tényleg egy bizalmi kérdés, de később hivatkozási alap lehet, szuper közös élmény, igazi első élmény.

4. Milyen típusú konyhákat érdemes választani?

Egyből nehézség lehet összeegyeztetni az ízléseket: ha a randipartner vegán életmódot folytat, te pedig nem adnád alább egy BBQ helynél, akkor lehetnek bökkenők (igen, később pláne!). Viszont vannak igazán demokratikus megoldások, olyan világkonyhák, nemzetközi kínálatú bisztrók, ahol tényleg mindenki megtalálhatja a számításait.

Ilyen például egy lazább olasz trattoria, kisvendéglő, egy régivágásúbb bisztró a teljesen klasszikus étlappal (tatár beefsteaktől a Gundel palacsintáig), netán a modern magyarosabb étterem, ahol azért nincsenek elszállt újragondolások. Ha előre megbeszélitek, hogy mindketten szeretitek az egzotikusabb megoldásokat, akkor mehetnek az ázsiai ételbárok, fúziós helyek is.

Egyből nehézség lehet összeegyeztetni az ízléseket / Fotó: Ponyvaregény / Miramax Films

5. Sharing is caring, avagy a megosztás öröme

Egyre több étteremben figyelhetjük meg az úgynevezett „small plate” rendszert, vagyis, hogy kisebb tányérok kisebb fogásai érkeznek és ezeket érdemes összekombinálni együtt, egy egésszé. Ez eleve egy nagyon jópofa játék, azonnal lehetőséget ad, hogy kipróbáljátok, hogy megy-e az együttműködés. Nyilván pont ez benne a veszély is, hogy nem lesz jó a rendelési dinamika… de azért nem tudunk túl sok vérre menő vitáról a pácolt olívabogyók vagy a céklás hummusz fölött! A közel-keleti étkezési forma sokszor eleve a megosztáson alapul, de a pánázsiai éttermek is örömmel alkalmazzák a kistányérozást.

Tényleg klassz élmény együtt rendelgetni, aztán pedig egymáshoz hozzá-hozzáérve elfogyasztani. Mondhatjuk, hogy romantikus, de egyúttal laza is!

6. A kevesebb most is több

Bármennyire tűnik bíztatónak a randipartner, ha ismered már, ha netes összekapcsolódás és ténylegesen első éles találkozás… egyszerűen valami olyan helyre érdemes menni, ami semmilyen módon nem lesz extrém. Hacsak nem beszéltétek meg előre, hogy kakaós csigázni mentek reggel egy pékségbe vagy sültkolbászozni egy pecsenyézőbe, mert persze ezek is óriási ötletek! Viszont ha tényleg éttermi randit beszéltetek meg, akkor semmiképp ne legyen túl elegáns, mert az kellemetlen is lehet mind dresszkód, mind árazás értelmében.

Ha éttermi randit beszéltetek meg, ne legyen túl elegáns / Fotó: Drama Quarterly

Ne legyen nyersvegán vagy kizárólag halakkal foglalkozó sem, de a kétes hírű egységeket is érdemes elkerülni. Kivéve, ha direkt egy kellemetlennek mondott helyre mennétek, hogy aztán együtt fogalmazzátok meg a saját kritikátokat. De ez nem annyira elsőrandis helyzet, majd inkább később. Ja, és ne legyen sértő sem: egy bármilyen hétköznapi gyorsétterem-franchise még gegként sem állja meg a helyét… kivéve, ha a randipartner kis játékos ajándékkal ellátott menüt enne a carbonara tészta helyett!

7. Könnyített pálya

Van az úgy, hogy valakinek van egy kedvenc étterme, egy megingathatatlan favorit, ahol sosem tévednek, és amiben sosem csalódott. Ráadásul jól ismeri magát a környezetet, akár a pincéreket is. Ez ad egyféle kapaszkodót, biztonság- és komfortérzetet. Így az egyik fél sokkal magabiztosabb lehet, így pedig akár gördülékenyebben mehet a randi is! Sokszor adódnak kevésbé oldott percek, de az ismerős környezet sokat javíthat ezen legalább az egyik félnek. Ha pedig megvan az összhang (vagy legalább az esélye), minden sokkal jobb.

A közös étkezés bensőséges dolog / Fotó: Római vakáció / Paramount Pictures

Összességében „elsőzni” étteremben és kávézóban is jó dolog. A báros-pubos megoldás pedig még simán beleférhet a vacsora után, ha már úgy látjátok, van kedv tovább beszélgetni, ismerkedni. A közös étkezés bensőséges dolog, ami, ha együtt folytatódik az utatok, később is fontos lehet, ráadásul mindig vissza tudtok majd emlékezni arra a bizonyos kezdetre, amikor XY helyen rendeltétek megingathatatlanul éppen ugyanazt a főételt. Ráadásul, az évfordulós ötlet is ki lesz már pipálva. Persze, ha minden jól alakul!

A következő randik egyike pedig akár már közelebb is hozhat, ha valamelyikőtök főz a másiknak vagy netán együtt készítitek el a vacsorát. Mert a közös evésnél talán csak az együtt főzés a nagyszerűbb!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Harry és Sally / Columbia Pictures

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gondolatébresztő-agytágító cikket olvashatsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...