Így találj időt a főzésre akkor is, ha szörnyen elfoglalt vagy

Nagyon elfoglaltak vagyunk és a prioritáslistánk végére csúszik a főzés, vagy esetleg már sokadik alkalommal találjuk magunkat a laptopunk előtt, hideg ételt kanalazva egy műanyag dobozból? Mindezekre megoldást nyújthat, ha átgondoljuk, hová férhet be egy kis konyhai alkotás a héten. A főzés egy napra sűrítéséről, illetve teljes elkerüléséről, azaz a nem főzésről is szó lesz a Januári Fogadom sorozat második részében.

A rendszeres főzés beillesztése a heti menetbe sosem volt egyszerű feladat, az utóbbi pár évben pedig talán még nagyobb zavar keletkezett az erőben, hiszen sokunk élete átrendeződött. A hosszabb otthonlét érdekes módon nem jelentette azt, hogy több időnk maradt a háztartási feladatokra, inkább elmosódtak a határok, minden káoszossá vált. Egy ilyen labirintusból pedig nehéz a kiút, és néha lehet, hogy egyszerűbben járunk az ide-oda rohangálás helyett a falak ledöntésével. Azaz egy drasztikus váltással, egy olyan megoldással, amire talán korábban nem gondoltunk.

Így találj időt a főzésre akkor is, ha szörnyen elfoglalt vagy

Amit semmiképp se tegyünk

Amikor azt vesszük észre, hogy egyszerűen semmi időnk a konyhai alkotásra, természetesen több válaszreakciónk is lehet erre. Ezek között pedig vannak olyanok, amelyek ugyan rövid távon megoldást nyújthatnak, hosszabb ideig nem fenntarthatóak.

Persze egy-két ételrendelés belefér, de ne essünk abba a hibába, hogy mindig erre támaszkodunk.

Szintén ne válasszuk a boltban megvásárolható készételeket, mirelit ételeket, még akkor sem, ha tényleg kényelmes opciót jelentenek. Ezek ugyanis nem tesznek jót az egészségünknek és a pénztárcánknak sem. Ráadásul van sokkal jobb opció is.

Főzzünk mindent egy napon

Ha elkötelezettek vagyunk, és tényleg fontos számunkra az egészségünk és a házilag készített ételek fogyasztása, akkor így is, úgy is találunk majd időt a konyhai munkára. Erre egy kiváló módszer lehet az előre főzés, amivel akár egy egész hétre elláthatjuk magunkat elemózsiával.

Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor tudjuk, hogy lesz legalább 2-3 óránk főzni, majd tervezzük meg a menetet. Írjuk össze, mit szeretnénk készíteni, mit kell vásárolnunk ezekhez az ételekhez, majd állítsunk fel egy főzési és egy elfogyasztási sorrendet is.

Figyeljünk oda, hogy változatos és laktató fogásokat készítsünk, de azt is tartsuk fejben, hogy a hét későbbi részére szánt menüknek ki kell bírniuk az „idő próbáját” is. Meglátjuk majd, az első pár hét után már úgy fog menni, mint a karikacsapás.

Ne főzzünk semmit

Elsőre egyenesen abszurd tanácsnak tűnhet a nem főzés. Persze minden csak értelmezés kérdése: nem arról van szó, hogy semmit ne készítsünk, és koplaljunk, hanem egyszerűen az olyan ételek kiválasztásáról van szó, amelyek minimális (gyakran tényleg semennyi) főzést igényelnek.

Ezeket a gyors recepteket illesszük be a hét közepére, amikor nulla időnk van, a ráérősebb napokon pedig együnk valami „rendeset”.

Fasírtos szendó

Ha unod a strandos kajákat, vagy csak spórolnál kicsit, akkor itt a tökéletes fasírtos szendvics, amit csomagolhatsz is a táskádba!

Krémes zöldborsóhummusz

Nagy húsimádó vagyok, bár a zöldségek az abszolút favoritjaim, így ha választanom kellene, rájuk szavaznék – az egészséges és változatos étkezéshez elengedhetetlen a friss ...

De milyen receptek tartoznak ide? Készíthetünk:

  • konzerv hüvelyesekből salátát (átlagosan 10-15 perc),
  • kuszkuszos salátákat (átlagosan 15 perc),
  • tartalmas mártogatósokat (pl. hummusz) zöldségekkel (átlagosan 10 perc),
  • tésztasalátákat (átlagosan 15 perc),
  • hideg sültekből szendvicset, salátát (átlagosan 10 perc).

Ugyan ezek nem számítanak teljes értékű étkezésnek, azonban egy-egy rohanós napot átvészelhetünk ezekkel a saját készítésű, olcsó fogásokkal.

Martha Stewart kedvenc tonhalsalátája

Alma és bazsalikom tonhalsalátában? Igen, a híres amerikai gasztroblogger, Martha Stewart igazán érti a dolgát, ráadásul ez egy rendkívül egyszerűen elkészíthető akár reggelire vagy ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meríts inspirációt a főzéshez innen is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...