A rendszeres főzés beillesztése a heti menetbe sosem volt egyszerű feladat, az utóbbi pár évben pedig talán még nagyobb zavar keletkezett az erőben, hiszen sokunk élete átrendeződött. A hosszabb otthonlét érdekes módon nem jelentette azt, hogy több időnk maradt a háztartási feladatokra, inkább elmosódtak a határok, minden káoszossá vált. Egy ilyen labirintusból pedig nehéz a kiút, és néha lehet, hogy egyszerűbben járunk az ide-oda rohangálás helyett a falak ledöntésével. Azaz egy drasztikus váltással, egy olyan megoldással, amire talán korábban nem gondoltunk.
Amit semmiképp se tegyünk
Amikor azt vesszük észre, hogy egyszerűen semmi időnk a konyhai alkotásra, természetesen több válaszreakciónk is lehet erre. Ezek között pedig vannak olyanok, amelyek ugyan rövid távon megoldást nyújthatnak, hosszabb ideig nem fenntarthatóak.
Persze egy-két ételrendelés belefér, de ne essünk abba a hibába, hogy mindig erre támaszkodunk.
Szintén ne válasszuk a boltban megvásárolható készételeket, mirelit ételeket, még akkor sem, ha tényleg kényelmes opciót jelentenek. Ezek ugyanis nem tesznek jót az egészségünknek és a pénztárcánknak sem. Ráadásul van sokkal jobb opció is.
Főzzünk mindent egy napon
Ha elkötelezettek vagyunk, és tényleg fontos számunkra az egészségünk és a házilag készített ételek fogyasztása, akkor így is, úgy is találunk majd időt a konyhai munkára. Erre egy kiváló módszer lehet az előre főzés, amivel akár egy egész hétre elláthatjuk magunkat elemózsiával.
Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor tudjuk, hogy lesz legalább 2-3 óránk főzni, majd tervezzük meg a menetet. Írjuk össze, mit szeretnénk készíteni, mit kell vásárolnunk ezekhez az ételekhez, majd állítsunk fel egy főzési és egy elfogyasztási sorrendet is.
Figyeljünk oda, hogy változatos és laktató fogásokat készítsünk, de azt is tartsuk fejben, hogy a hét későbbi részére szánt menüknek ki kell bírniuk az „idő próbáját” is. Meglátjuk majd, az első pár hét után már úgy fog menni, mint a karikacsapás.
Ne főzzünk semmit
Elsőre egyenesen abszurd tanácsnak tűnhet a nem főzés. Persze minden csak értelmezés kérdése: nem arról van szó, hogy semmit ne készítsünk, és koplaljunk, hanem egyszerűen az olyan ételek kiválasztásáról van szó, amelyek minimális (gyakran tényleg semennyi) főzést igényelnek.
Ezeket a gyors recepteket illesszük be a hét közepére, amikor nulla időnk van, a ráérősebb napokon pedig együnk valami „rendeset”.
De milyen receptek tartoznak ide? Készíthetünk:
- konzerv hüvelyesekből salátát (átlagosan 10-15 perc),
- kuszkuszos salátákat (átlagosan 15 perc),
- tartalmas mártogatósokat (pl. hummusz) zöldségekkel (átlagosan 10 perc),
- tésztasalátákat (átlagosan 15 perc),
- hideg sültekből szendvicset, salátát (átlagosan 10 perc).
Ugyan ezek nem számítanak teljes értékű étkezésnek, azonban egy-egy rohanós napot átvészelhetünk ezekkel a saját készítésű, olcsó fogásokkal.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Meríts inspirációt a főzéshez innen is: