A hét minden napján a főzéssel foglalkozni nagyon kimerítő. Erre akkor jöttem rá, amikor dolgozni kezdtem, és a munka mellett kevesebb időm maradt a konyhában. Először kényszerből próbáltam ki, hogy milyen egész hétre főzni, de menet közben nagyon megszerettem. Elmesélem, miért!
Végtelen előny
Mindent egyszerre az egész hétre főzni nagy feladatnak tűnhet. De belegondolva, nem sokkal egyszerűbb egy napon letudni mindent? Főleg akkor, ha munka után már nincs erőnk és időnk nekiállni a másnapi menünek.
Az előre főzéssel szinte csak nyerni tudunk
Étrendünk sokkal kiegyensúlyozottabb és rendezettebb lesz – mivel kénytelenek leszünk mindent előre megtervezni, megvenni és megfőzni, kevesebb hely marad az időhiány miatt készített, gyakran egészségtelenebb ételeknek.
A bevásárlás is tudatosabb lesz
Csak azt vesszük meg, amire szükségünk van, és nem kell minden nap a boltba rohangálni. A korai zárás miatt ez jelenleg amúgy is több stresszel jár. Szerezzünk be mindent hétvégén, felejtsük el a hétközi aggodalmat!
Nem is beszélve arról, hogy a hét többi napjára megspóroljuk a főzéssel járó plusz feladatokat: az előkészítés, mosogatás tömbösítve sokkal kevesebb időbe telik.
Általános tanácsok
A tervezés részt érdemes hét közben elvégezni: gondolkodni mindig van időnk. Gyűjtsük egy listára, hogy mi mindent szeretnénk enni a jövő héten, és milyen hozzávalókra lesz szükségünk. Így hétvégére már kezünkben lesz a bevásárló lista.
Olyan recepteket keressünk, amik hasonló alapanyagokat használnak. Egyszerűbb dolgunk lesz, ha nem kell tíz különböző zöldséget venni. Például egy répát tartalmazó leves mellé olyan főételt nézzünk, amiben szintén répa van. Nem lesz unalmas, hiszen hasonló alapanyagokból is születhetnek teljesen különböző fogások.
Éppen ezért érdemes minden főzési technikát bevetni. Amíg valami sül a sütőben, foglalkozhatunk a tűzhelyen lévő fazekakkal. Olyan receptekkel, amelyek egymás mellett készülnek, időt spórolunk magunknak és ételeink is változatosabbak lesznek.
Miből álljon egy menü?
Egy ideális heti menü álljon egyféle levesből, legalább kétféle főételből, kétféle köretből, egy salátából és opcionálisan édességből.
Nyilván mindig az otthon lévő éhes szájak számára elegendő mennyiséggel számoljunk.
Főételnek készíthetünk pörkölt jellegű szaftos ételeket, mivel ezek elkészítése és adagolása is végtelenül könnyű. Hét közben újramelegítve sem veszítenek élvezeti értékükből. Kerüljük az olyan fogásokat, amik csak frissen finomak!
A salátát és a két köretet (pl. bulgur és főtt krumpli) tudjuk úgy választani, hogy bármilyen főétel mellé lehessen párosítani, legyen szó húsról vagy zöldséges raguról. Ha tartalmasabb a salátánk, vacsorára is ehetjük.
Szintén érdemes egy nagy adag bármilyen levest főzni. Az ebéd részeként vagy vacsoraként szerepeljen. Azon kívül, hogy a hozzávalókat a lábasba dobáljuk, más dolgunk nem lesz vele.
És ha már úgyis a konyhában vagyunk, semmibe sem telik egy gyors tepsi süteményt összedobni, amivel étkezések után jutalmazhatjuk magunkat és kényeztethetjük a családot, lakótársakat.
Az egész folyamat (bevásárlással együtt) maximum 5 óra alatt letudható. És hét közben szinte el is felejthetjük a konyhát. Hát nem jobb ez így?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Okos bevásárlókosár, okos konyha, finom ételek: