Felejtsd el a mindennapos stresszt: főzz egy hétre előre pár óra alatt

Könnyítsük meg a saját dolgunkat a héten: főzzünk előre. Egy kis tervezéssel néhány óra alatt elkészíthetünk mindent, hogy hétköznap csak melegíteni kelljen.

A hét minden napján a főzéssel foglalkozni nagyon kimerítő. Erre akkor jöttem rá, amikor dolgozni kezdtem, és a munka mellett kevesebb időm maradt a konyhában. Először kényszerből próbáltam ki, hogy milyen egész hétre főzni, de menet közben nagyon megszerettem. Elmesélem, miért!

Végtelen előny

Mindent egyszerre az egész hétre főzni nagy feladatnak tűnhet. De belegondolva, nem sokkal egyszerűbb egy napon letudni mindent? Főleg akkor, ha munka után már nincs erőnk és időnk nekiállni a másnapi menünek.

Felejtsd el a mindennapos konyhai stresszt: főzz egy hétre előre

Az előre főzéssel szinte csak nyerni tudunk

Étrendünk sokkal kiegyensúlyozottabb és rendezettebb lesz – mivel kénytelenek leszünk mindent előre megtervezni, megvenni és megfőzni, kevesebb hely marad az időhiány miatt készített, gyakran egészségtelenebb ételeknek.

A bevásárlás is tudatosabb lesz

Csak azt vesszük meg, amire szükségünk van, és nem kell minden nap a boltba rohangálni. A korai zárás miatt ez jelenleg amúgy is több stresszel jár. Szerezzünk be mindent hétvégén, felejtsük el a hétközi aggodalmat!

Nem is beszélve arról, hogy a hét többi napjára megspóroljuk a főzéssel járó plusz feladatokat: az előkészítés, mosogatás tömbösítve sokkal kevesebb időbe telik.

Általános tanácsok

A tervezés részt érdemes hét közben elvégezni: gondolkodni mindig van időnk. Gyűjtsük egy listára, hogy mi mindent szeretnénk enni a jövő héten, és milyen hozzávalókra lesz szükségünk. Így hétvégére már kezünkben lesz a bevásárló lista.

Olyan recepteket keressünk, amik hasonló alapanyagokat használnak. Egyszerűbb dolgunk lesz, ha nem kell tíz különböző zöldséget venni. Például egy répát tartalmazó leves mellé olyan főételt nézzünk, amiben szintén répa van. Nem lesz unalmas, hiszen hasonló alapanyagokból is születhetnek teljesen különböző fogások.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Répaleves

Valahogy sosem tudtam elképzelni vagy gondolni, hogy létezhet répaleves. De megláttam, és kicsit átalakítva elkészítettem. Persze gondoltam, hogy Á. nem fogja megenni, mert hát ez mégis ...

Éppen ezért érdemes minden főzési technikát bevetni. Amíg valami sül a sütőben, foglalkozhatunk a tűzhelyen lévő fazekakkal. Olyan receptekkel, amelyek egymás mellett készülnek, időt spórolunk magunknak és ételeink is változatosabbak lesznek.

Miből álljon egy menü?

Egy ideális heti menü álljon egyféle levesből, legalább kétféle főételből, kétféle köretből, egy salátából és opcionálisan édességből.

Nyilván mindig az otthon lévő éhes szájak számára elegendő mennyiséggel számoljunk.

Főételnek készíthetünk pörkölt jellegű szaftos ételeket, mivel ezek elkészítése és adagolása is végtelenül könnyű. Hét közben újramelegítve sem veszítenek élvezeti értékükből. Kerüljük az olyan fogásokat, amik csak frissen finomak!

Egyszerű mexikói húsragu

Egy tál Mexikó: hús, rizs és babpüré, mellé sült kukoricás tortilla. Ennél teljesebb fogás nem létezik. Próbáljátok ki ezt a nagyon könnyen összedobható húsos ragut.

A salátát és a két köretet (pl. bulgur és főtt krumpli) tudjuk úgy választani, hogy bármilyen főétel mellé lehessen párosítani, legyen szó húsról vagy zöldséges raguról. Ha tartalmasabb a salátánk, vacsorára is ehetjük.

Szintén érdemes egy nagy adag bármilyen levest főzni. Az ebéd részeként vagy vacsoraként szerepeljen. Azon kívül, hogy a hozzávalókat a lábasba dobáljuk, más dolgunk nem lesz vele.

Gyors, zöldséges csirkeleves

Mivel csirkemellel készül, gyorsan megvan ez a szuper zöldséges leves. A póréhagyma adja meg a stichjét, a tojássárgája és a tejszín pedig tökéletesre selymesíti.

És ha már úgyis a konyhában vagyunk, semmibe sem telik egy gyors tepsi süteményt összedobni, amivel étkezések után jutalmazhatjuk magunkat és kényeztethetjük a családot, lakótársakat.

Az egész folyamat (bevásárlással együtt) maximum 5 óra alatt letudható. És hét közben szinte el is felejthetjük a konyhát. Hát nem jobb ez így?

Gyors meggyes piskóta

A meggyszezon kötelező darabja ez a pillanatok alatt elkészíthető, szaftos és nagyon puha meggyes süti...imádjuk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okos bevásárlókosár, okos konyha, finom ételek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...