Élesztőt nemcsak kenyérbe, hanem süteménybe is tehetünk

Az élesztő felel rengeteg kelt tészta levegős, puha állagáért, többek között a kenyerek, kalácsok és kelt péksütemények is ilyenek. Persze nemcsak ezekbe kerülhet élesztő, hanem például édes sütemények tésztájába is. Tényleg!

Ha belegondolunk, az élesztő hasonló feladatot lát el sütés közben, mint a szódabikarbóna vagy a sütőpor. Persze nem teljesen ugyanúgy működnek de alapvetően mindhárman a tészta levegőssé tételén dolgoznak. Talán már alapból ismerünk olyan süteményeket, amelyek élesztőt használnak, és nem kelt tészták, de ez a kategória szélesebb, mint gondolnánk.

Élesztőt nemcsak kenyérbe, hanem süteménybe is tehetünk

Milyen receptben?

A leggyakrabban kevert süteményekben, kuglófokban találkozhatunk sütőpor helyett élesztővel, ezek ugyanis jól viselik a cserét, sőt, egyes sütemények finomabbak is lesznek tőle.

A tészta ugyanúgy levegős lesz, mint egy átlagos kevert sütemény, de nem annyira, mint mondjuk egy kenyér.

Az élesztőtől komplexebb íze lesz a tésztának, és így egyben a süteménynek is. A kész desszert valahol félúton lesz egy kelt kalács és egy egyszerű kevert süti között. Használhatunk még élesztőt egyes aprósüteményekben (pl. isler) vagy az olyan rétegelt sütikben, mint a zserbó.

Madeleine 2.

Elegáns, francia aprósütemények az Electrolux konyhájából. Tökéletes kísérői pudingnak vagy egy finom kávénak.

Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti

A zserbó tradicionális karácsonyi sütemény, aminek biztosított helye van az ünnepi asztalon, szorosan a bejgli és a többi aprósüti mellett. Ami azt illeti, ez egy elég munka- és ...

Milyen alapanyagokkal?

A recept többi részén nem kell sokat változtatni, csupán néhány dologra kell odafigyelni kicsit. A liszt ne süteményliszt legyen, hanem egyszerű finomliszt, mivel az élesztőnek szüksége van ennek a fajtának a magasabb fehérjeszintjére a normális működéshez.

Az élesztőt külön, a száraz hozzávalókkal együtt keverjük el, majd ehhez jöhetnek a nedves alapanyagok. Tehát, tényleg nincs túl sok változás az elkészítés szempontjából. A tésztát talán érdemes egy kicsit pihenni hagyni az összekeverés után, hogy meginduljon az élesztő működése.

Milyen élesztőt?

Ne friss élesztőt használjunk, hanem a porként kapható, instant fajtát. Ezt ugyanis nem kell külön felfuttatni, hanem közvetlenül a liszthez keverve használhatjuk, ami ezeknél a süteményeknél előnyös tulajdonság.

Sosem kell egy egész zacskó élesztő, és alapvetően inkább egy olyan receptet keressünk, ami már alapból élesztőt használ. Persze lehet kísérletezni, de csak megfelelő pontossággal és odafigyeléssel. Meg fogunk lepődni, hogy például milyen sok régi süteményrecept használ élesztőt, ezért érdemes lehet előásni a nagyszülők szakácskönyveit.

Havasi kifli

Ez a sütemény egyaránt megállja a helyét, ha az ember vendégeknek süti, vagy, ha csak magát és a családját akarja kényeztetni. Minden esetben nagyon hamar el szokott fogyni. Reggelire, ...

Csokoládés rugelach

A rugelach Izrael egyik legkedveltebb édessége, aminek mindenképp az ott készülő változatát szerettem volna elkészíteni, ezért ez a recept egy izraeli hölgytől származik. Legközelebb ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Süteménysütési technikák és praktikák:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...