Mérgező veszélyes gázt termel a szemét

Az ételmaradékok rengeteg mentángázt termelnek a hulladéklerakókban.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint az ipari, valamint a természetes folyamatok során 570 millió tonna üvegházhatású gáz szabadul fel évente, emiatt rekordsebességgel nő a metán koncentrációja a légkörben. Az Egyesült Államokban mindezért nagyrészt az olaj- és gázipar a felelős, de egyes országokban a mezőgazdasági területek és a haszonállatok – a szarvasmarhák és a szárnyasok – a legnagyobb kibocsátók.

Igen káros hatása van az élelmiszerhulladéknak

Ám mindezek mellett van egy másik jelentős globális forrás is: a szemét. Egy új kutatás szerint ugyanis a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban bomló élelmiszerhulladékból jelentős mennyiségű metán szabadul fel, amely a bolygó felmelegedéséért felelős gázok egyike.

A szeméttelepek is termelnek metánt

Egy tudóscsoport egy műholdra telepített detektor adatai alapján közelebbről is megvizsgálta a kibocsátási forrásokat. Az eszközök különösen magas metánszintet mutattak India, Pakisztán és Argentína városai felett. A tanulmány szerint a 2020-ban készített nagyfelbontású műholdfelvételek kimutatták, hogy a metán az argentin főváros, Buenos Aires, az indiai Újdelhi és Mumbai, valamint Pakisztán második legnagyobb városa, Lahor szeméttelepeiről származik.

A tanulmány megállapításai szerint egy mumbai hulladéklerakó például óránként mintegy 9,8 tonna, azaz évente 85 ezer tonna metánt bocsátott ki. A Buenos Aires-i hulladéklerakó évente mintegy 250 ezer tonna kibocsátásért felelős, ami amúgy a város teljes metánkibocsátásának fele.

Szerencsére van megoldás

Ha teheted te is komposztálj!

A megfigyelések alapján meg lehet mondani, honnan származnak extra metánkibocsátások, és hol szükséges intézkedéseket tenni ezek hatásainak enyhítésére. Olyan megoldásokról lehet szó, mint például az élelmiszerek komposztálása, vagy a metán biogázként való megkötése” – ismertette Joannes Maasakkers, a Holland Űrkutatási Intézet környezetvédelmi kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője.

Forrásunk volt: MTI


Még több az élelmiszerpazarlásról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...