4 tanács, hogy kevesebb étel kerüljön a kukába vendégség után

Minden vendégségnek eljön az a pillanata, amikor az emelkedettség hangulata megszűnik, és az ember szépen lassan visszatér a praktikum talajára. Általában ilyenkor szokott feltűnni a házigazdának a rendetlenség, a mosatlan és persze a rengeteg maradék. Ez utóbbival pedig csak addig nincs probléma, míg a gondatlanságnak köszönhetően nem alakul át élelmiszerhulladékká. Jöjjön most néhány tipp és tanács ennek megelőzésérre.

Az élelmiszerhulladék a modern konyhák (és nagyobb távlatban a modern társadalmak) fájó problémája: lényegében megfeledkeztünk arról, hogy az ételre értékként kell tekinteni, a tömeggyártás és az ipari mennyiségek által lehetővé tett (manapság nem éppen ideális, de továbbra sem megfizethetetlen) árak mellett nem olyan fájó kidobni valamit. Duplán igaz ez, ha nem csak magunkra főzünk – egy vendégség során az ember lazábban fogja mind a költségek, mind az amúgy szigorúan tartott konyhai elvek gyeplőjét.

Hiszen vendégség előtt sietni kell, időre elkészülni és mindent szépen prezentálni, utána pedig minél gyorsabban megszabadulni a lakásban uralkodó káosztól. Emiatt gyakrabban választjuk a könnyebb utat, magyarán nem figyelünk annyira oda, nagyobb mértékben termeljük a kommunális és az élelmiszerhulladékot is. Legyünk figyelmesebbek, tegyünk jót magunkkal és a bolygóval is, kövessük az alábbi segítő tanácsokat!

4 tanács, hogy kevesebb étel kerüljön a kukába vendégség után

Ne vásárold túl magad

Természetesen minden kellemetlen utóhatás megfelelő előkészülettel előzhető meg, ami vendégség esetében azt jelenti, hogy bizony már a bevásárlás során is oda kell figyelnünk. Sőt, még jóval előtte: tervezzük meg úgy a hetünket és annak étkezéseit, hogy számoljunk az esetleges maradékokkal.

Ugyanis ezekből akár egy teljes értékű ebéd/vacsora is születhet a vendégség másnapján, így megspórolhatjuk a vásárlást és a főzés egy részét is.

Mindent dobozolj be

Amikor egyre közeleg a vendégek érkezésének pillanata, az ember hajlamos egyre kevésbé ügyelni a rendre. Azonban érdemes a nagy hajtás közepette is figyelmet fordítani az alapanyagok, a hozzávalók és a készételek megfelelő tárolására.

Még azokat a kimaradó nyersanyagokat is dobozoljuk be, amelyeket nem használtunk fel a főzéshez, ne hagyjuk, hogy kárba vesszenek. Ne dobjunk ki csak azért zöldségvégeket, kis adag élelmiszereket, mert a készülődés hevében éppen könnyebb így megszabadulni tőlük – vegyük a fáradtságot ezek megmentésére, később nagy szolgálatot tesznek majd.

Csinálj helyet a hűtőben

Nemcsak a konyhapulton, de a hűtőben is kialakulhat káosz, hiszen a fent említett, bedobozolt maradékok mellett természetesen a felkínálni szánt, hűtést igénylő fogásoknak illetve az italoknak is helyet kell fenntartanunk a hidegben.

Szerencsére, ha megfogadtuk az első tanácsot, könnyebb dolgunk lesz, ugyanis nem tömtük tele a szekrényt a következő napok vagy hét alapanyagaival. De ennél tovább is mehetünk: külön jó alkalom lehet egy vendégség arra, hogy végre átnézzük a hűtőnk tartalmát: mit lehet esetleg felhasználni, mit kéne már kidobni. Ha mindezeket megtesszük, biztosan minden befér majd a hűtőbe, nem fog semmi másnapra megromlani a konyhapult szobahőmérsékletén.

Ne hagyd másnapra

Amikor pedig végre (majdnem) minden elfogyott, minden vendég elégedetten távozott, és másra sem vágyunk jobban, mint az ágyunk azonnali kényelmére, álljunk meg egy pillanatra, és térjünk vissza egy utolsó táncra a konyhába.

Ha minden maradékot még aznap elpakolunk a hűtőbe, tényleg minimálisra csökkenthetjük az élelmiszerhulladék mennyiségét.

Minden, ami romlandó, kerüljön a hűvösre, ami kiszáradhat, elfonnyadhat, mind landoljon zacskóban. A mosatlant és a szemetet meghagyhatjuk, legyen a holnapnak is problémája, de az ételek megmentésének boldog gondolatával ezen a ponton már nyugodtan nyugovóra térhetünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp a pazarlás csökkentésére:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...