Bár a szekrényben tartod, ennek a 9 élelmiszernek a hűtőben lenne a helye

Könnyen gondolhatnánk, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket a boltban is a hűtetlen polcról vettünk le, otthonunkban is jó helyen lesznek a szekrényben. Sajnos ez nem minden esetben van így, mutatunk is 9 élelmiszert, amit, miután kibontasz, muszáj a hűtőben tárolnod.

Nem kérdés, a tejtermékek, húsáruk és friss zöldségek helye a hűtőben van, a konzerveket, tésztákat, lekvárokat és szószokat pedig a spájzban, annak híján pedig a konyhapolcon tároljuk. De meddig? Sajnos sok ételnek a polc mellett a hűtőben is helyet kell szorítani, nehogy idő előtt megromoljanak, vagy veszítsenek ízvilágukból. Íme 9 élelmiszer, amiket felbontás után muszáj hűteni.

Bár a szekrényben tartod, ezeknek az ételeknek a hűtőben lenne a helyük

1. Paradicsomszósz

A legtöbben konzervben, papírdobozban vagy üvegben tárolva vásárolunk paradicsomszószt, amely bontatlan állapotában akár egy évig is háborítatlanul elvan a konyhaszekrényünkben. Ezek az élelmiszerek a csomagolás által hermetikusan is el vannak zárva a levegőtől, amint viszont kibontjuk őket, ez a védelem megszűnik, még egy erős marokkal lezárt fémkupak vagy műanyagfedő sem segíthet, hogy szobahőmérsékleten ne induljon romlásnak a szósz. A kibontott paradicsompépet mindenképpen tegyük a hűtőbe, megfelelő hőmérsékleten tárolva még napokig használhatjuk fel számtalan ételbe.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

2. Dijoni mustár

Bár az egyik legpikánsabb és legnépszerűbb szószunk nem fog megromlani a polcon, veszíthet karakteres ízvilágából, így ha van rá lehetőségünk, szorítsunk neki helyet a hűtő oldalában, hosszú távon jobban fogunk járni!

3. Banán

Bárki láthatja, a banán szobahőmérsékleten alig néhány nap alatt megbarnul és túlérett lesz, ráadásul ha más gyümölcsöket is tárolunk mellette, azok is gyors érésnek indulnak a banánból felszabaduló etilén miatt.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Banános, sült sajttortakockák

Ez egy igazán egyszerű, sült sajttorta alapú recept, hihetetlen banánízzel. Mindenki tetszését el fogja nyerni, hiszen ezek a banános sajttortakockák ellenállhatatlanok! A ropogós ...

A hűtőben tárolt banán héja ugyan gyorsan bebarnul, belül a gyümölcs nem kezd el megromlani. Ha mindenképpen a hűtőn kívül szeretnéd tárolni kedvenc déligyümölcsödet, ajánlott a fürtnyi banán szárát több irányból is körbetekerni, ezzel is gátolva az éréshez szükséges etilén felszabadulását.

4. Édes szirupok és lekvárok, dzsemek

A magas cukortartalom miatt azt hinnénk, jó helye van a szirupoknak és a lekvároknak a sötét szekrényben, valójában érdemes őket hidegen tárolni, nehogy idő előtt bepenészedjenek, hiszen ezek az ízesítők jól tárolva sokáig megőrzik szavatosságukat.

5. Teljes kiőrlésű liszt

Bár a sima fehérliszt hűvös, fénytől elzárt helyen akár egy évig is eláll, a teljes kiőrlésű lisztek szavatossága rövidebb ideig tart. Míg a fehérliszt szinte csak és kizárólag a búzamag belsejéből tevődik össze, addig teljes kiőrlésű társában a teljes gabonaszem külső része, tehát a magbelsőn kívül a korpa és a csíra is megtalálható, a búzacsíra pedig könnyen elkezdhet avasodni, így ezt a fajta lisztet felbontás után jobb, ha hűvösre rakod!

6. Natúr, sótlan vaj

Sokan a vajat sem a hűtőben, hanem a pulton tárolják, így az mindig puha és kenhető marad. Míg a sózott vaj szobahőmérsékleten sem romlik meg, addig natúr változata könnyen megavasodhat. Tárold inkább a hűtőben, és nézd meg, hogyan lehet felolvasztani pillanatok alatt!

7. Tortilla

Bontatlanul akár hónapokig is eláll, ha viszont megnyitod a csomagolást, a tortillalapokat sem szabad a pulton vagy a szekrényben tárolni, ott ugyanis két-három nap alatt elkezdenek bepenészedni. Tárold az ételt hűtőben, ha pedig egy kicsit megkeményednek, egy kevés olívaolajjal alacsony hőfokon serpenyőben, vagy akár a mikróban is pár pillanat alatt megpuhíthatod őket.

Spanyol tortilla

A spanyolok tortillájának semmi köze ahhoz a búza- vagy kukoricalisztből készült lepénykéhez, amire a legtöbben a tortilla szó kapcsán asszociálunk. Nem, ez a feltehetően Spanyolország ...

8. Szalámi

A szalámit, bár kevésbé romlandó, mint például a sonka vagy a párizsi, spájz helyett érdemes inkább a hűtőben tartani: egy 2006-os kutatás során több mint ezer száraz szalámi mintegy 23 százalékában találták meg a Listeria monocytogenes névre keresztelt élősködő baktériumot, amely a legvirulensebb élelmiszer útján terjedő patogének egyike.

9. Főzőolajok

Ha fénytől elzárt, hűvös helyen tartod a főzőolajokat egészen biztos, hogy nem avasodnak meg idő előtt, máskülönben, ha nincs elég hely a konyhádban, viszont a hűtőben még elfér egy üveg, inkább ott tárold az olajat, mint a fényesebb, melegebb konyhapulton.


Ezek a tárolási praktikák is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...