7 élelmiszer, amit minden nap fogyasztunk, pedig tele van műanyaggal

A műanyagmentes július kapcsán nemcsak azon érdemes elgondolkodni, hogyan irthatjuk ki mindennapjainkból a műanyagzacskókat és csomagolásokat, de annak is érdemes utánajárni, mely élelmiszerekben találhatunk számunkra is egészségtelen műanyag(származék)okat.

Vajon mennyire egészséges az az étel, amit magunkhoz veszünk?

Ez a kérdés egyre több ember fejében fordul meg vásárlás közben, hiszen már nem hagyatkozhatunk csak a csomagoláson szereplő összetevőkre. Ahogy a gazdaságnak egyre több élelmiszert kell előállítani a népesség növekedésével arányosan, úgy kerülhet egyre több élelmiszerbe káros összetevő, például olyan műanyagok vagy éppen mikroműanyagok is, amelyek nincsenek felsorolva a címke hátulján.

Sajnos nemcsak a műanyag-csomagolásoktól kell félni, az ételben is megbújik a káros anyag

A társadalom nagy részének jelenlegi életmódja nincs jó hatással a Földre: szennyezzük a világ vízkészleteit, a földeket, ezeknek a káros tevékenységeknek pedig az élelmiszerben is nyoma van.

Bár egyelőre nincs elég kutatás arra vonatkozóan, milyen hosszú távú hatása van a műanyag indirekt fogyasztásának, abban kár bízni, hogy nincs kockázata a műanyagok emberi szervezetbe való bejutásának, azok a minimális mennyiségű kutatások viszont, amelyek már napvilágot láttak a témával kapcsolatban, nos, nem szolgálnak túl jó eredményekkel.

A Nest and glow magazin összegyűjtött 8 olyan élelmiszert, amelyben már sikerült kimutatni a műanyagok jelenlétét.

1. Filteres teák

Egy 2018-as kutatás szerint a teafilterek csaknem 95 százalékban tartalmaznak műanyagot, amelyet legtöbbször a zacskók lezárásánál alkalmaznak. Bár a gyártók azt állítják, hogy ez csak kis mennyiség, így viszont már a filteres teák java része alkalmatlan a komposztálásra, mivel mikroműanyagot hagynak maguk után, arról nem is beszélbe, hogy maga a forró főzet is tartalmazhat mikroműanyagot.

Ha el akarjuk kerülni a műanyag segítségével lezárt teafiltereket, inkább válasszunk szálas teát vagy olyan márkákat, melyeknél a filterek széle be van hajtogatva, illetve zsinórral vagy tűzőkapoccsal van lezárva.

2. Konzervek

A legtöbb konzervdobozban BPA található, ez az a műanyag, amelyet összefüggésbe hoztak a rákos megbetegedésekkel, az elhízással és más súlyos betegségekkel is. Ez a műanyag beoldódik az élelmiszerbe, és nem csak mikroműanyagként, hanem káros vegyianyagként is megjelenhet a szervezetünkben.

A legrosszabb hatást a konzervdobozokban a savas élelmiszerek – mint például a paradicsom – válthatják, mivel a magas PH-érték miatt nagyobb mennyiségben oldódnak ki az élelmiszerbe a konzerv összetételében található vegyianyagok.

Konzerv helyett válasszunk befőttes üvegben tárolt zöldségeket és gyümölcsöket, így elkerülve, hogy a káros anyagok a szervezetünkbe jussanak.

3. PET palackok, és ami bennük van

A legtöbb palackozott vizet eldobható műanyag üvegben árulják. Ezekből mikroműanyag és más vegyi anyagok kerülnek a vízbe/üdítőbe, arról nem is beszélve, hogy a palackokat közvetlen az előállításuk után töltik meg folyadékkal, így a még friss műanyagban található kemikáliák egy része közvetlenül az üdítőbe oldódik ki.

Műanyag palackos víz helyett jobban megéri csapvizet inni (már ahol van olyan jó minőségű a víz), vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a palackozott vízben kétszer annyi mikroműanyag található, mint a csapvízben. Ne használjunk sokáig egy petpalackot, és főleg ne tároljuk meleg, napos helyen, a hőmérséklet hatására ugyanis még több káros anyag oldódhat fel a vízben. Inkább ruházzunk be egy tartós fém kulacsra, ami akár több éven keresztül is társunk lehet.

4. Bolti készételek

Azok a készételek, amiket tárolóban árulnak a szupermarketekben (lefóliázva, fagyasztva) nagy valószínűséggel tartalmaznak mikroműanyagokat. Ezeket az ételeket sokszor egészében rakjuk be felmelegedni a mikróba vagy a sütőbe, ahol a hő hatására megint csak káros anyagok oldódhatnak ki egyenesen az ételünkbe. Csökkentsük a kockázatot azzal, hogy ezeket az élelmiszereket felmelegítés előtt átrakjuk egy üveg/kerámia edénybe.

5. Tengeri só

Mivel a tengerek fokozatosan szennyeződnek műanyaggal, nem meglepő, hogy a tengeri só is gyakran szennyezett. Tanulmányok kimutatták, hogy 1 kg tengeri só több mint 600 darab mikroműanyagot tartalmazhat. Még a normál asztali só is tartalmaz mikroműanyagokat, egy nemrégiben készült tanulmány szerint 39 vizsgált márkából 36 tartalmazott műanyagot. A mennyiség jelentősen változó a különböző országokban, különösen az indonéziai és az ázsiai sókban több a műanyag.

Erre a problémára jó megoldás lehet olyan sót keresni, amely megbízható, műanyagmentes forrásból származik. Ilyen például a magas árfekvéséről is híres himalájai só, amely a szakértők szerint 800 millió évvel ezelőtt keletkezett, vagy például a parajdi só, amely 84-féle ásványi anyagot tartalmaz.

6. Méz

Egy 19 különböző európai és dél-amerikai mézfajtát vizsgáló tanulmány megállapította, hogy mindegyik tartalmaz műanyag szálakat. A mézben lévő műanyag mennyisége 1 kilogrammonként 45 és 600 műanyag részecske között változott.

7. Halak és a tenger gyümölcsei

Az óceánok ma már jelentős mennyiségű, az emberi szem számára láthatatlan mikroműanyagot tartalmaznak. Ezt a műanyagot szinte minden halban és tenger gyümölcseiben megtalálták már, a halak ugyanis a műanyagot tápláléknak hiszik, és véletlenül megeszik.

Bár a halakban lévő mikroműanyag nagy része nem kerül elfogyasztásra (mivel a halak gyomrát és bélrendszerét nem esszük meg), mégis nyomokban az egész állatban megtalálható.


Elkezdődött a műanyagmentes július! Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...