Ezért ne használd újra a műanyag palackodat!

Nagyon hasznos ötletnek tűnik, hogy újrahasznosítjuk a műanyag palackjainkat, pedig lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet ez.

Ahogy nekiálltam ezt a cikket írni, félúton felálltam, és három, korábban már újrahasznált műanyag palackot dobtam ki a szelektívbe - csak ennyire elrettentőek a következményei annak, ha ezeket a gyenge minőségű palackokat újratöltöd. Sok tévhit van azzal kapcsolatban, hogy pontosan miért is egészségtelen ez, most egy kicsit tiszta vizet öntök a pohárba - és még véletlenül sem a műanyag palackba.

Az egyszeri használatra szánt műanyag palackok több sebből véreznek: egyrészt a belőlük kiszivárgó káros anyagok miatt tartanak tőlük az emberek, másrészt a bennük lerakódó baktériumok és gombák riasztják el a tudatosan élőket az újrahasználattól. Mindkettőben van valami, de tartani elsősorban a lassan lerakódó, majd a szervezetünkbe kerülő mikroorganizmusoktól kell.

Ezek a palackok gyakran nem teljesen sima felületűek: vannak rajtuk apró kanyarok-hullámok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egy kicsit könnyebb legyen megfogni őket, vagy meg lehessen különböztetni őket a többi márkától. Ezek a zugok persze tökéletesen alkalmasak arra, hogy a baktériumok és gombák megbújjanak bennük, majd utána belekerüljenek a szervezetünkbe. Ezek a mikroorganizmusok már a felbontást követően elkezdenek szaporodni, belekerülhetnek a palackba a kezünkről, a szánkból, vagy bármilyen olyan helyről, amellyel kapcsolatba kerülnek.

Ezek a kórokozók kifejezetten károsak lehetnek a szervezetünkre: egyrészt megváltoztatják a szánk és az emésztőrendszerünk baktériumainak egyensúlyát, másrészt az anyagcseréjük során toxikus anyagokat bocsájtanak ki, egyenesen bele a műanyagpalackba öntött vízbe vagy üdítőbe.

Eredeti nápolyi pizza alaptészta

A párom Nápolyban elvégzett egy elég neves pizzatanfolyamot. A recept az eredeti nápolyi pizzarecept. Nyilván pozitívum, ha valaki kemencében ki tudja sütni őket, úgy kapja meg a pizza az ...

A PET (polietilén-tereftalát) palackok egy mosogatástól nem lesznek tiszták, akkor sem, ha forró vízben mossuk ki őket, sőt. A műanyag felmelegítésével olyan anyagok oldódhatnak ki a palackból, amelyeket a műanyag hajlíthatósága érdekében használnak a gyártás során. Ezek az anyagok belezavarhatnak a hormonháztartásunk működésébe, így semmiképpen nem nevezhetők egészségesnek.

Ugyanígy káros a szervezetünkre a biszfenol-A, azaz BPA, amit jellemzően a vastagabb, merevebb palackokhoz, sőt, újrahasználásra készített műanyagkulacs gyártásához is használnak. Nem véletlen, hogy mostanában egyre több BPA-mentes terméket adnak ki a gyártók. Ezek az anyagok általában melegítés, hűtés, vagy a többszöri használatból adódó sérülések során szivárognak a folyadékba, amit a palackban tartasz.

Az, hogy mennyi káros anyag oldódik ki egy ilyen palackból, alapvetően három dologtól függ: milyen folyadékot tárolnak benne, milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig. A gyártóknak alapvetően azt kell garantálniuk, hogy a palackok egy használatra jók legyenek (kivételt képeznek ez alól a kulacsok, természetesen), de a második használat után már mossák kezeiket, hiszen ekkor már nem tartoznak felelősséggel azért, ami kioldódik a műanyagból. Éppen ezért nem érdemes az egészségeddel játszanod, és újrahasználni a palackokat, inkább vegyél egy jó minőségű fém- vagy üvegpalackot, amit magas hőfokon ki tudsz mosni, és használd azt rendszeresen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...