Ezért ne használd újra a műanyag palackodat!

Nagyon hasznos ötletnek tűnik, hogy újrahasznosítjuk a műanyag palackjainkat, pedig lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet ez.

Ahogy nekiálltam ezt a cikket írni, félúton felálltam, és három, korábban már újrahasznált műanyag palackot dobtam ki a szelektívbe - csak ennyire elrettentőek a következményei annak, ha ezeket a gyenge minőségű palackokat újratöltöd. Sok tévhit van azzal kapcsolatban, hogy pontosan miért is egészségtelen ez, most egy kicsit tiszta vizet öntök a pohárba - és még véletlenül sem a műanyag palackba.

Az egyszeri használatra szánt műanyag palackok több sebből véreznek: egyrészt a belőlük kiszivárgó káros anyagok miatt tartanak tőlük az emberek, másrészt a bennük lerakódó baktériumok és gombák riasztják el a tudatosan élőket az újrahasználattól. Mindkettőben van valami, de tartani elsősorban a lassan lerakódó, majd a szervezetünkbe kerülő mikroorganizmusoktól kell.

Ezek a palackok gyakran nem teljesen sima felületűek: vannak rajtuk apró kanyarok-hullámok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egy kicsit könnyebb legyen megfogni őket, vagy meg lehessen különböztetni őket a többi márkától. Ezek a zugok persze tökéletesen alkalmasak arra, hogy a baktériumok és gombák megbújjanak bennük, majd utána belekerüljenek a szervezetünkbe. Ezek a mikroorganizmusok már a felbontást követően elkezdenek szaporodni, belekerülhetnek a palackba a kezünkről, a szánkból, vagy bármilyen olyan helyről, amellyel kapcsolatba kerülnek.

Ezek a kórokozók kifejezetten károsak lehetnek a szervezetünkre: egyrészt megváltoztatják a szánk és az emésztőrendszerünk baktériumainak egyensúlyát, másrészt az anyagcseréjük során toxikus anyagokat bocsájtanak ki, egyenesen bele a műanyagpalackba öntött vízbe vagy üdítőbe.

Eredeti nápolyi pizza alaptészta

A párom Nápolyban elvégzett egy elég neves pizzatanfolyamot. A recept az eredeti nápolyi pizzarecept. Nyilván pozitívum, ha valaki kemencében ki tudja sütni őket, úgy kapja meg a pizza az ...

A PET (polietilén-tereftalát) palackok egy mosogatástól nem lesznek tiszták, akkor sem, ha forró vízben mossuk ki őket, sőt. A műanyag felmelegítésével olyan anyagok oldódhatnak ki a palackból, amelyeket a műanyag hajlíthatósága érdekében használnak a gyártás során. Ezek az anyagok belezavarhatnak a hormonháztartásunk működésébe, így semmiképpen nem nevezhetők egészségesnek.

Ugyanígy káros a szervezetünkre a biszfenol-A, azaz BPA, amit jellemzően a vastagabb, merevebb palackokhoz, sőt, újrahasználásra készített műanyagkulacs gyártásához is használnak. Nem véletlen, hogy mostanában egyre több BPA-mentes terméket adnak ki a gyártók. Ezek az anyagok általában melegítés, hűtés, vagy a többszöri használatból adódó sérülések során szivárognak a folyadékba, amit a palackban tartasz.

Az, hogy mennyi káros anyag oldódik ki egy ilyen palackból, alapvetően három dologtól függ: milyen folyadékot tárolnak benne, milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig. A gyártóknak alapvetően azt kell garantálniuk, hogy a palackok egy használatra jók legyenek (kivételt képeznek ez alól a kulacsok, természetesen), de a második használat után már mossák kezeiket, hiszen ekkor már nem tartoznak felelősséggel azért, ami kioldódik a műanyagból. Éppen ezért nem érdemes az egészségeddel játszanod, és újrahasználni a palackokat, inkább vegyél egy jó minőségű fém- vagy üvegpalackot, amit magas hőfokon ki tudsz mosni, és használd azt rendszeresen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...