5 ok, amiért túl gyakran érezzük magunkat éhesnek

Az éhség egy teljesen természetes állapot, nap mint nap tapasztaljuk. A gond inkább azzal van, ha túl gyakran és nem indokolt esetekben is érzékeljük. De mi állhat ennek a hátterében?

Köztudott, hogy amikor egy nő várandós, vagy éppen szoptat, akkor többször érez éhséget, mint általában. Ha azonban ezek közül egyik eset sem áll fenn nálunk, mégis ezt tapasztaljuk magunkon, akkor érdemes lehet egy kicsit körbenézni az étkezési szokásaink háza táján. Nézzük, mi minden okozhatja ezt az állapotot!

8 ok, amiért túl gyakran érezzük magunkat éhesnek

Nem eszünk elég fehérjét

A szakértők már évek óta hangoztatják: a protein egy kulcsfontosságú makrotápanyag, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjuk. Emellett a telítettség érzésének elérésében is fontos szerepet játszik. Azaz: ha nem eszünk elég fehér húst vagy éppen hüvelyes zöldséget, akkor sokkal gyakrabban érezhetjük a kínzó éhséget.

Rossz az időzítés

Lehet, hogy a testünk a rendszeres éhségérzettel egész egyszerűen azt üzeni, hogy már régóta nem kapott táplálékot, aminek az az oka, hogy nincs egy jól átgondolt menetrend az étkezéseinkben. Nem véletlen, hogy a szakemberek napi ötszöri étkezést javasolnak, amelyek közül három főétkezés – igyekezzünk ezt tartani!

Nem elengedő a folyadék

Azt is évek óta hallhatjuk, hogy a szomjúság érzetét hajlamosak vagyunk összekeverni az éhségérzettel. Figyeljünk oda arra, hogy naponta legalább 2,5-3 liter vizet elfogyasszunk! Ha vízzel nem megy, akkor gyógyteákkal, cukormentes, friss gyümölcslevekkel is próbálkozhatunk.

Kevés a bevitt rost

A rostok szintén a telítettségért felelős tápanyagok közé tartoznak, így ha nem fogyasztunk belőlük eleget, akkor hajlamosabbak lehetünk az étkezések között nassolnivalók után nyúlni. Fogyasszunk több friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat!

Az étkezésen túl

Nem kizárólag a táplálkozási szokásaink felelhetnek ezért a bosszantó „tünetért”, hanem egyes életmódbeli szokásaink is. Például, ha nem alszunk eleget, akkor másnap nagyobb eséllyel és több alkalommal nyúlunk egészségtelen élelmiszerek után. A krónikus stressz is vezethet rendszeres éhségérzethez és ezzel túlevéshez. Ha valamilyen gyógyszert szedünk, annak mellékhatásaként is felmerülhet ez a jelenség. Nem utolsó sorban pedig a pajzsmirigy nem megfelelő működése is okozhatja.

Ha egyébként rendben van a táplálkozásunk, de még mindig tapasztaljuk a túl gyakori éhséget, érdemes szakemberrel konzultálni!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még többet életmódban itt olvashatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...