Rosszat tesz a szívednek, ha egyedül eszel

A kutatások általában arra fókuszálnak, hogy milyen ételek tesznek jót vagy rosszat a szívednek – arra kevésbé, hogy mi történik, ha egyedül vagy társaságban étkezel. Pedig a koronavírus-járvány alatt ez is fontos kérdéssé vált.

Érdekes kutatást folytatott le az Észak-Amerikai Menopauza Társaság: megállapította, hogy az idősödő nők számára a magányos étkezés kifejezetten káros a szív egészségére.

Az életkor előrehaladtával a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a nőknél meghaladja a férfiakét, nagyrészt az érrendszeri működést szabályozó ösztrogénszint csökkenése miatt. Ennek eredményeként sok kutatás különböző kockázati tényezőkre összpontosít. Ez az új tanulmány azt sugallja, hogy a magányos étkezés hozzájárulhat az idősebb nők szívbetegségének megnövekedett kockázatához.

Rosszat tesz a szívednek, ha egyedül eszel

A kutatók kiemelik: az elmúlt évek szociális változásai azt eredményezhetik, hogy egyre többen esznek magányosan. Nemcsak a koronavírus-járvány miatti lezárások jelentenek erre nézve veszélyt, hanem az is, hogy megnövekedett az egyszemélyes háztartások aránya. Ezen kívül a rendelős applikációk megkönnyítik az emberek számára azt, hogy házhoz kérjék az ételeket, és ne kelljen legalább addig szocializálódniuk, amíg elmennek értük.

Egy korábbi tanulmány arról számolt be, hogy a magányos evés önmagában összefügg a hasi elhízás és az emelkedett vérnyomás kockázatával. Ha egyedül étkeznek, az emberek hajlamosak gyorsabban enni, ami gyakran a testtömeg-index, a derékbőség, a vérnyomás és a vérzsírszint növekedéséhez vezet, ami növeli a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A magányos étkezés ezen kívül a mentális egészséget is befolyásolhatja, hozzájárulhat a depresszió és a szorongás kialakulásához, ami megint csak megnövelheti a szív- és érrendszeri problémák előfordulását. A mostani kutatás azonban csak az egyedül evés és a szívbetegségek kapcsolatára fókuszált. Több mint 600, 65 év feletti nőt vizsgált meg, és több érdekes eredményt talált.

Többek között kiderült az is, hogy akik egyedül esznek ebben a korban, jellemzően kevesebbet is tudnak az egészséges táplálkozásról, és rosszabbul is esznek. Többek között kevesebb kalóriát, szénhidrátot, élelmi rostot, nátriumot és káliumot fogyasztottak, mint azok, akik másokkal együtt ettek.

Ezen túlmenően, az egyedül étkező, idősebb nőknél 2,58-szor nagyobb volt az esélye annak, hogy anginájuk legyen – ez egyfajta mellkasi fájdalom, amelyet a szív csökkent véráramlása okoz, és ez a szívkoszorúér-betegség tünete.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a táplálkozási oktatás és a szív- és érrendszeri betegségek szűrése fontos azon idősebb nők esetében, akik főként egyedül esznek.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...