<strong>Karfiol</strong><br>A hatalmas fejnyi fehér „rózsa” szinte kéreti magát, hogy süssük egyben. Tényleg kiváló módszer ez a zöldség elkészítésére, mégpedig több okból. Egyrészt azért, mert nem kell bajlódnunk a felbontással és vágással, másrészt azért, mert fantasztikus, karamellizált, mély aromát adhatunk neki a sütőben, végül pedig azért, mert az egyben sült karfiol impozáns látványt nyújt az asztalon.
<strong>Édesburgonya</strong><br>Össze sem lehet hasonlítani a főtt és a sült édesburgonyát: persze, az első is puha és édes, de miután felvágjuk a még gőzölgő, héjas batátát, amit a forró sütőből vettünk elő, nem is lesz több kérdésünk. Süssük a krumplit egyben, héjastul, alufóliába csomagolva, majd tálaljuk félbe vágva, vagy készítsünk belőle pürét, krémlevest, amit csak akarunk.
<strong>Sütőtök</strong><br>A legtöbben talán szeletekben sütjük az édes tököt: így gyorsabb is az elkészítés, valamint könnyed csemegeként is bevethető a sült zöldség. Azonban, ha „egészben” (pontosabban félbe vágva) kerül a tepsire, a sütőtök sokkal krémesebb állagú és mély, karamellizált ízű lesz. A héj és a magok maradhatnak: ezeket könnyen eltávolíthatjuk utólag.
<strong>Répa</strong><br>Kiváló csemege a sült répa, persze nem mindegy, hogyan jutunk el idáig. Annak ellenére, hogy a zöldség gyorsan puhul, inkább vágjuk ujjnyi hosszú, vastagabb csíkokra, ne próbálkozzunk az egészben sütésével. Amíg arra várnánk, hogy a belseje is megpuhuljon, a répa szénné égne.
<strong>Zeller</strong><br>Egy karakteres zellerkrémleves vagy –püré alapját adhatná egyben sült zeller, ha ne lenne olyan körülményes az elkészítése. Persze megsüthetjük alufóliában, héjastul a gumót, de egy nagyobb méretű példány esetében ez akár egy órába is telhet. Inkább főzzük, és spóroljunk meg magunknak rengeteg időt és energiát.
<strong>Burgonya</strong><br>Sok nyári tábortüzezés kötelező eleme a parázsban sült burgonya, ami lássuk be, a legtöbbször benne is marad a hamuban (a szalonnával telt gyomrok már rá sem bírnak gondolni). Ez valahogy tökéletesen leírja az egyben sült burgonya létjogosultságát: annyival több módszer van, amivel ezerszer finomabb és különlegesebb krumpliköreteket hozhatunk létre, szóval inkább maradjunk ezeknél.