Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a túlevést és a nassolást

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.

Nincs megfelelő magyar megfelelője az angol „binge-eating” kifejezésnek, ami egy sor evészavar kapuőre lehet – talán úgy fogalmazhatjuk meg a legjobban, hogy kontrollálatlan habzsolás, amit aztán bűntudat követ, és aminek általában lelki eredetű okai vannak. Akik így habzsolnak, rendszerint úgy érzik, kikerül a kezükből az irányítás, és képtelenek megállni, ráadásul jellemzően nem is egészséges ételeket, hanem gyorskaját és édességeket fogyasztanak. Sokan akkor habzsolnak, ha valami rossz történt az életükben, vagy stresszes időszakot élnek át, és ez egyfajta válaszreakció számukra a helyzetre.

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a túlevést és a nassolást

Ez arra vezette rá a kutatókat, hogy megnézzék: vajon van-e összefüggés a stressz és az agy gátló kontrollért felelős területe között. Ilyen gátló kontroll például az önkontroll is, ami segít, hogy abbahagyjuk az evést, ha már nincs szükségünk több ételre. A Cambridge-i Egyetem kutatói azt találták: bár a stressz kétségkívül hat az agyra, nem okoz stressz előidézte impulzivitást. Ez azt jelenti, hogy bár a stressz tényleg káros az agyra, nem okoz olyan változásokat benne, amelyek hatására a habzsolás önkéntelen volna.

A kutatásban étkezési zavarokkal küzdő és egészséges embereket figyeltek meg: egy gombot kellett megnyomniuk, amikor a képernyőn a vonal egy adott helyre ért. Néhány esetben a vonal előbb állt meg, minthogy az adott helyig elért volna, a kutatás célja pedig az volt, hogy ilyenkor félig tudatosan, félig tudattalanul meg tudják-e állni az alanyok, hogy megnyomják a gombot. A kísérletet elvégezték nyugodt és stresszes környezetben is, és azt találták, hogy még az étkezési zavarokkal küzdőknek sem volt problémájuk az impulzuskontrollal a stresszes szituációkban.

Ez azt jelenti, hogy a kontrollálatlan habzsolásnak nincsenek agyi okai még stresszes időszakban sem – egyszerűen lelki okokból nyúlunk ilyenkor a nassolnivalókhoz, pedig a fizikai folyamatok szerint meg tudnánk állni, hogy ne együk túl magunkat.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...