Egy furcsa módszer, mellyel új esélyt kap az égett pirítós

Hányszor előfordult már velünk, hogy odaégettük a pirítósunkat? Biztosan többször, mint azt szerettük volna. Nos, ha legközelebb is előfordul ez a baleset, ne a kuka felé vegyük az irányt, ugyanis létezik egy tökéletes recept a felhasználásra.

Az égett pirítóst ugyan néhányan szeretik, annak ellenére, hogy nem túl egészséges megenni a kormos kenyeret. Sőt, a keserű íz nem a legkellemesebb, még akkor sem, ha megkenjük valamilyen krémmel, elég nehéz elrejteni. Ezért jobban járunk, ha nem próbáljuk meg eltüntetni az égett pirítós megosztó aromáját, hanem inkább a hasznunkra fordítjuk, egy fantasztikus zöldfűszeres szószban.

A zöldfűszeres szósz, amiben új esélyt kap az égett pirítós

Égett pirítósból morzsa

Ha netán megégve, kormosan ugrik ki a kenyér a pirítóból, ne dobjuk ki, hanem gyorsan készítsük el belőle az egyik legegyszerűbb fűszeres szószt. Akár már két szelet is elég lehet a mártáshoz, ugyanis a kenyér csupán tartalmasabbá teszi a szószt, nem kell belőle túl sok, mert akkor nem lesz kenhető.

A kenyeret tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk durva zsemlemorzsa állagúra. Ettől lesz majd állagban sűrű, ízben pedig komplex.

A többi hozzávaló pedig a következők szerint alakul:

  • valamilyen zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, koriander, menta)
  • valamilyen leveles zöldség (rukkola, saláta)
  • ecet vagy citromlé
  • olaj- vagy kapribogyó
  • só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
  • olívaolaj

Morzsából zöldfűszeres szósz

Ha már megvan a kenyérmorzsánk az aprítógépben, tegyük hozzá az összes hozzávalót, az olajon kívül. Aprítsuk addig, amíg egységes állaga nem lesz (maradhatnak benne kisebb darabok, de nagyrészt legyen homogén), és kezdjük el belecsorgatni az olívaolajat.

A zsiradék fogja összehozni az egészet, ettől lesz krémes a szószunk. Ha fokozatosan adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz, lassan megy végbe az emulzió, és sokkal gazdagabb lesz a mártás állaga.

Van benne elég aromás fűszer és egyéb alapanyag, ami visszavesz valamennyit a kormos kenyér erejéből, mégsem tünteti el teljesen annak ízét. Ugyanis nem egy egyszerű zöldfűszeres szósz ez, az égett pirítós keserű íze olyan élményt nyújt majd, amivel korábban még biztosan nem találkoztunk.

Elsősorban sült húsok mellé illik, a komplexitása képes az egekbe emelni egy egyszerű csirkemell vagy egy izgalmasabb báránysült ízét is.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet a maradékok megmentésére:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...