Egy furcsa módszer, mellyel új esélyt kap az égett pirítós

Hányszor előfordult már velünk, hogy odaégettük a pirítósunkat? Biztosan többször, mint azt szerettük volna. Nos, ha legközelebb is előfordul ez a baleset, ne a kuka felé vegyük az irányt, ugyanis létezik egy tökéletes recept a felhasználásra.

Az égett pirítóst ugyan néhányan szeretik, annak ellenére, hogy nem túl egészséges megenni a kormos kenyeret. Sőt, a keserű íz nem a legkellemesebb, még akkor sem, ha megkenjük valamilyen krémmel, elég nehéz elrejteni. Ezért jobban járunk, ha nem próbáljuk meg eltüntetni az égett pirítós megosztó aromáját, hanem inkább a hasznunkra fordítjuk, egy fantasztikus zöldfűszeres szószban.

A zöldfűszeres szósz, amiben új esélyt kap az égett pirítós

Égett pirítósból morzsa

Ha netán megégve, kormosan ugrik ki a kenyér a pirítóból, ne dobjuk ki, hanem gyorsan készítsük el belőle az egyik legegyszerűbb fűszeres szószt. Akár már két szelet is elég lehet a mártáshoz, ugyanis a kenyér csupán tartalmasabbá teszi a szószt, nem kell belőle túl sok, mert akkor nem lesz kenhető.

A kenyeret tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk durva zsemlemorzsa állagúra. Ettől lesz majd állagban sűrű, ízben pedig komplex.

A többi hozzávaló pedig a következők szerint alakul:

  • valamilyen zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, koriander, menta)
  • valamilyen leveles zöldség (rukkola, saláta)
  • ecet vagy citromlé
  • olaj- vagy kapribogyó
  • só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
  • olívaolaj

Morzsából zöldfűszeres szósz

Ha már megvan a kenyérmorzsánk az aprítógépben, tegyük hozzá az összes hozzávalót, az olajon kívül. Aprítsuk addig, amíg egységes állaga nem lesz (maradhatnak benne kisebb darabok, de nagyrészt legyen homogén), és kezdjük el belecsorgatni az olívaolajat.

A zsiradék fogja összehozni az egészet, ettől lesz krémes a szószunk. Ha fokozatosan adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz, lassan megy végbe az emulzió, és sokkal gazdagabb lesz a mártás állaga.

Van benne elég aromás fűszer és egyéb alapanyag, ami visszavesz valamennyit a kormos kenyér erejéből, mégsem tünteti el teljesen annak ízét. Ugyanis nem egy egyszerű zöldfűszeres szósz ez, az égett pirítós keserű íze olyan élményt nyújt majd, amivel korábban még biztosan nem találkoztunk.

Elsősorban sült húsok mellé illik, a komplexitása képes az egekbe emelni egy egyszerű csirkemell vagy egy izgalmasabb báránysült ízét is.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet a maradékok megmentésére:

Legújabb receptek

Rakott spenótos palacsinta

Dupla spenóttal (a tésztába és a töltelékbe is kerül), rengeteg sajttal és még több besamelmártással csábít jóllakásra ez a rakott palacsinta. A friss zöld levelekből egyszerű, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!