Mindennap csináljuk, pedig károsabb, mint egy egészségtelen diéta

Hiába követünk egészséges étrendet, ha közben mindennap autóba ülünk, majd a dugóban várakozunk? Egy új kutatás érdekes összefüggésekre mutatott rá.

Egy új amerikai kutatás szerint a számtalan ingázó, aki nap mint nap nagy forgalmú utakon, csúcsidőben közlekedik, veszélybe sodorhatja szív- és érrendszeri egészségét.

Mindennap csináljuk, pedig károsabb, mint egy egészségtelen diéta

A Washingtoni Egyetem tudósai arról számoltak be, hogy a szennyezett levegő jelentősen megnövelte az utasok vérnyomását – a helyszínen az autóban, sőt: a hatás akár 24 órával később is kitartott! Az elmúlt években egyre több tanulmány jelent meg, ami a közlekedésből származó légszennyezést olyan egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe, mint a szívbetegségek, a tüdőrák, az asztma és a halálozás magasabb aránya. Ez a legújabb projekt pedig azt jelzi, hogy a hasonló egészségügyi kockázatok gyakoriak azok körében, akik ezeken a forgalmas utakon rendszeresen közlekednek.

A szervezetnek egy komplex rendszerkészlete van, ami igyekszik állandóan azonos szinten tartani az agy vérnyomását. Ez egy nagyon összetett, szigorúan szabályozott rendszer, és úgy tűnik, hogy valahol, az egyik ilyen mechanizmuson belül a közlekedéssel összefüggő légszennyezés befolyásolja a vérnyomást

– magyarázza az összefüggést Joel Kaufman, az UW orvosa, környezet- és foglalkozás-egészségügyi professzor. Kaufman laboratóriumában már korábban végeztek egy kísérletet, ami megállapította, hogy a dízel kipufogógázoknak való kitettség növelheti a vérnyomást – ellenrőzött környezetben. Ugyanakkor ez az új tanulmány valós környezetben teszteli a hipotézist.

Hogyan készült a kutatás?

A tanulmány szerzői egészséges résztvevők egy csoportját – 22-45 évesek – engedék be a Seattle-i csúcsforgalomba, miközben ellenőrizték vérnyomásukat. Az első két út során szűretlen közúti levegő kerülhetett az autóba. A harmadik út során az autót kiváló minőségű HEPA-szűrőkkel szerelték fel, amelyek a részecskeszennyezés 86 százalékát blokkolták. A résztvevők nem tudták, hogy tiszta levegőt vagy közúti levegőt szívnak-e.

A felmérés során azt találták, hogy a szűretlen levegő belélegzése 4,50 Hgmm (higanymilliméter) feletti nettó vérnyomás-emelkedést eredményezett a kontrollcsoportban – azaz az HEPA-szűrős csoportban – vizsgáltakhoz képest. Ez a növekedés általában gyors ütemben következett be, körülbelül akkor tetőzött, amikor a tesztalanyok már egy órája vezettek, és ezt követően legalább a következő 24 órában fenn is maradt. A tanulmány szerzői a 24 óra után már nem végeztek teszteket.

Hogy jön ehhez az étrend?

Hihetetlen módon az eredmények azt mutatják, hogy a megfigyelt növekedés mértéke összemérhető a magas nátriumtartalmú étrend kedvezőtlen hatásaival. Prof. Kaufman elmondta, hogy a vérnyomás ilyen szintű emelkedése már a szív- és érrendseri betegségek számottevő növekedésével jár.

Egyre jobban látjuk, hogy a levegőszennyezés hozzájárul a szívproblémákhoz. Az az elképzelés, hogy az utak viszonylag alacsony szintű légszennyezettsége is ennyire befolyásolhatja a vérnyomást, fontos darabja annak a rejtvénynek, amelyet megpróbálunk megoldani

– nyilatkozta.

Forrásunk volt.​


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...