Talán nincs is ember a világon, aki ne szeretné a bacont, és bár általában tisztában vagyunk vele, hogy nem ez a legegészségesebb dolog a világon, azért nem gondolnánk, hogy annyit ártana, ha fogyasztjuk néha. A bacon azonban tényleg kifejezetten káros étel, van is néhány érvünk, hogy miért érdemes minimalizálni a fogyasztását.
Sok betegség kialakulási esélyét növeli
A baconnel nemcsak az a baj, hogy feldolgozott húsétel, ami már magában elég egészségtelen, hanem az is, hogy nem nátriumos sóval, hanem nitrátokkal és nitritekkel ízesítik. Nagy mennyiségben ezek rákot okozhatnak az emberi szervezetben. Több kutatás mutatta már ki, hogy a feldolgozott húsokban található nitrátok végbélrákhoz, szívproblémákhoz és cukorbetegséghez is vezethetnek. Szerencsére nagyon sokat kellene megenned hozzá, hogy nagy legyen az esélyed a betegségre, de a rendszeres fogyasztás már sokat számíthat.
Korai halálhoz vezethet
Egy 2015-ös kutatás azt mutatta, hogy az olyan feldolgozott húsételek gyakori fogyasztása, mint amilyen a bacon is, összeköthető a korai halálozással.
Minden extra 50 grammnyi ilyen étel naponta 33 százalékkal növelte a korai halál esélyét, és 8 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét – sőt, a diabéteszre is esélyesebbé tette az alanyokat.
Hízhatsz tőle
Talán ez nem is olyan meglepő, de a bacon nem tartozik a fogyókúrabarát ételek közé. Mivel nagyon kalóriasűrű élelmiszer, könnyen túl lehet vele lőni a napi ajánlott mennyiségen, ez pedig hosszú távon elhízáshoz vezethet. Az elhízás és a túlsúly egy nagyon komoly népbetegség, Európában, és főleg Magyarországon, jelentős veszélyt jelent a népegészségre.
Szívproblémákat okozhat
A mindennapi baconfogyasztás azt is jelenti, hogy rengeteg telített zsírsavat fogyasztasz, ami a szív- és érrendszerednek kifejezetten káros. Ha gyakran eszel bacont és ehhez hasonló élelmiszereket, a szívedet nem kíméled velük. A telített zsírsavak ugyanis „rossz koleszterin” felhalmozódását okozzák a szervezetedben, ami egyenes útja a szívproblémáknak.
Stroke-ot okozhat a sótartalma
Hiába nitrátokkal és nitritekkel készítik, a baconben a hagyományos só is szépen jelen van. Ha például megeszel négy szeletet belőle, abban 900 milligrammnyi nátrium van, ez pedig a napi ajánlott bevitel 40 százaléka. Innentől könnyű elszaladni vele – a túl sok sófogyasztás pedig megnövelheti az esélyedet a stroke-ra.
Még több egészség: