Ezért lenne drágább az egészséges étkezés?

Az újévi fogadalmak teljesítésének idején még aktuálisabb talán a kérdésfelvetés. Miért kerül több pénzbe tudatosan, egészségesen étkezni, mint sietve, nem odafigyelve?

Elhatároztam, hogy ügyesebben, tudatosabban, kiegyensúlyozottabban fogok étkezni! – sokunk 2024-es fogadalma forgott ekörül. Persze, még mindig több az „idén tényleg lefogyok” vagy „soha többet gyorskaja” megszeghető ígéret, de azért nagy átlagban szeretnénk egészségesen étkezni. A legszerencsésebb eset, ha nem divatból, a világhálóról ömlő szépségtrendek miatt, hanem mert egyszerre vigyáznánk a testünkre, lelkünkre. De miért ennyire drága egészségesen étkezni?

Ezért lenne drágább az egészséges étkezés?

A jó étel drága, a silány elérhető

Egy 2023-as brit felmérés alapján nagy átlagban legalább kétszer annyit fizet az ember kalóriánként az egészséges ételekért, mint a kevésbé tudatos és rosszabb választásokért. Ráadásul ez láncreakciót indít be, ugyanis egyre kevesebb családnál teszik lehetővé a kiegyensúlyozott étkezést és az árak az ultrafeldolgozott táplálék vásárlása felé terelik a fogyasztókat.

Szuperzöld vegán orzórizottó

Az orzó az egyik legkedvesebb tésztafélénk, mivel az apró, rizsalakú szemek nem csak jópofák, de remekül használhatók mindenféle ételben is. Apró méretének köszönhetően gyorsan ...

Lencsés tabulé

Dobd fel az átlagos lencsesalátádat szilveszterre! Ebben a tabulében lencsére cseréltük a bulgurt, hogy igazán szerencsét hozzon az újévben.

Növekvő igények, égbe szökő árak

A gyümölcsök és zöldségek témájában például beszélni kell a nemzetközi importról: a globalizált világban egyszerűen hozzászoktunk, hogy egész évben elérjük az egzotikumokat, leszaladunk a boltba banánért, négyévszakosak a zöldek. Ez egy hosszú, bonyolult ellátási láncot jelent. A CNBC cikkje alapján megdöbbentő adat, hogy míg az USA-ban például az export mennyiségei nem változtak az elmúlt 20 évben, addig a zöldségekből 155%-kal több érkezik az országba, a gyümölcsök importja pedig 129%-kal növekedett. Az árak így tartósan csak nőnek és nőnek, hiszen az igény egyre nagyobb.

Ezzel szemben viszont az ultra-feldolgozott élelmiszerek ára is növekszik, de sokkal kisebb mértékben és ezek az elérhetőbbek, egyszerűbbek, nem romlandóak és persze jóval olcsóbbak. Ömlesztve lehet előállítani, nincs macera a szállítással, az egész egy olcsóbb folyamat.

Egy vonzónak nem mondható ágazat hanyatlása

A mezőgazdasággal foglalkozók és ezzel együtt ebben az ágazatban dolgozók száma csökken és csökken, kiváltképp Európában és a tengerentúlon. Nem karrierút ez többé, hiszen nagyon fáradtságos fizikai munkával jár, vidéki környezetben és nem megfelelő bérért. A fejlett világban általában vendégmunkások, szezonális munkaerő végzi a mezőgazdasági feladatokat, a munkaerőhiány pedig kihat a az élelmiszer-ellátási lánc stabilitására. Sokan azt mondják, az automatizálás, az autonóm gazdálkodási technikák lehetnek az emberiség segítségére – az elöregedő Japán például ebbe fektet temérdek pénzt. És mi lesz akkor, ha mindenki az automatizálásra áll át? Ismét árnövekvés, hiszen az efféle fejlesztésekhez sok tőke kell.

Természetesen a zöldségekre és gyümölcsökre a kiszámíthatatlan időjárás, a klímaváltozás sincs túl jó hatással. Kína, Törökország, India, Brazília és Mexikó járnak élen az exportban, de az elmúlt évek extrém forróságai, áradásai és ezzel együtt a csapadékmentesség is rányomja a bélyegét a hozamra.

A bolygó 42%-a nem engedheti meg magának a jó táplálkozást

Számadatok szerint bolygónk populációjának 42%-a (kb. 3,14 milliárd ember) nem engedheti meg magának a kiegyensúlyozott táplálkozást. Az elmúlt évek inflációja, az árak hónapról hónapra való felkúszása válságba sodorta az egészségünket: még inkább növekszik az elhízottak aránya, hiszen az elérhető árú ételek tartósítottak, adalékanyagokkal készülnek és szegényes a tápanyagtartalmuk. Túlélni túl lehet velük… de mégis hogyan? Rendkívül egészségtelenül.

Ha ez nem változik, a bolygó lakosságának 51%-a válhat túlsúlyossá, elhízottá a következő évtizedben. Az edukáció és az élelmiszerek egységes címkézése sem lehet megoldás, hiszen maximum a tehetősebb fogyasztóknak számítana. Azoknak, akik már rendelkeznek némi ismerettel a tudatosság területén.

Szakértők szerint az élelmiszeripari cégeknek kellene sokkal jobb minőségű és szerencsésebb tápértékű termékeket gyártani. De a legfontosabb talán az lenne, ha minden ország kormánya csökkentené a zöldségek és gyümölcsök árát – támogatással, hogy állampolgáraik kiegyensúlyozottabb mindennapokat élhessenek meg.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az egészségről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...