A Rizikometer, amely élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozik, friss Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az éttermekben használt jégkockák nagy része baktériumokkal szennyezett lehet – írja a HáziPatika oldala.
A jégkockakészítő gépek tele vannak kórokozókkal
A német hatóságok nemrég az éttermekben és bárokban használt jégkockakészítő gépek tisztaságát vizsgálták meg, amiből az derült ki, hogy az eszközök jelentős része baktériumokkal szennyezett, számolt be a hírről az Ökotest oldala.
A szakértők összesen 244 mintát vizsgáltak meg, melyek közül 47-ben határérték feletti mikrobaszámot mértek.
A részletes elemzés többféle kórokozó baktérium (Enterococcus, E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens és coliform baktérium) jelenlétét is bizonyította.
Miként lehet megszabadulni a baktériumoktól?
A megoldás természetesen a magas szintű és megfelelő higiénia betartása.
Ha a szóban forgó jégkockakészítő gépeket rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik, akkor ezzel az egészségre ártalmas baktériumok jelenlétét is csökkenthetik. Szintén fontos, hogy a jégkockák készítéséhez használt víz csak rövid ideig legyen a gépben!
Még több friss hír: