Készíts édes zsemlemorzsát: a túrógombóc csak erre vár

Gyakran használjuk a zsemlemorzsát anélkül, hogy komolyabban belegondolnánk, milyen sok izgalmas módon dolgozhatunk vele. Például, ha házilag készítjük, ráadásul egy édes péksüteményből, ezer új ajtó nyílik meg előttünk a konyhában.

Az édes zsemlemorzsa örökre meg fogja változtatni, hogyan tekintünk erre az alapélelmiszerre. A száraz kenyérből vagy zsömléből darált, sós verzió persze nem cserélhető fel az olyan sós ételekben, mint a rántott hús, rakott karfiol és barátaik. Azonban meglepő, hogy ugyanezt a morzsát használjuk desszertekben is, ami egy kihagyott lehetőségnek tűnik. Hiszen sokat emelhetnénk ezeken a desszerteken, ha édes zsemlemorzsával készítenénk őket.

Készíts édes zsemlemorzsát: a túrógombóc csak erre vár

Ezekből készülhet a morzsa

Annyit tartsunk fejben, ha kenyérről péksüteményre váltunk, hogy az utóbbiak egy fokkal romlandóbbak az egyszerű kenyérnél. Mivel gyakran tartalmaznak tejterméket, tojást, nem bírják ki olyan sokáig a polcon.

Ezért mindig csak annyit készítsünk, amennyire épp szükségünk lesz az adott ételhez. Ha azonnal felhasználjuk, nem lesz ezzel problémánk.

Maradjunk távol a töltött péksüteményektől, mert a bennük lévő extra dolgok (pl. lekvár, kakaókrém, túró) rontanak a morzsa állagán és az eltarthatóságán is.

A fenti szempontokat figyelembe véve készítsünk morzsát a következő péksüteményekből:

  • kalács (akár kakaós is)
  • briós (cukros, mandulás)
  • édes kiflik, zsemlék (aszalt gyümölcsök, csoki nélkül)

A péksütemények kiszárítása

A péksütemények abból a szempontból is máshogy viselkednek, mint az egyszerűbb kenyér vagy zsemle, hogy frissen kell őket kiszárítani a morzsához. A korábban említett romlandóság miatt nem tudnánk egyben szárítani őket, mert esélyes, hogy megpenészednének.

Ezért kell egy másik módszerhez folyamodnunk: a sütőben szárításhoz. Gyorsan és egyenletesen megpiríthatjuk a süteményeket a következő lépésekkel.

  1. Vágjuk egységes darabokra a péksüteményeket.
  2. Tegyük őket száraz tepsire, egy rétegben.
  3. 180℃-ra előmelegített sütőben kezdjük el pirítani.
  4. Nagyjából 30-40 percig süssük, közben keverjük át kétszer.
  5. Ellenőrizzük, hogy teljesen szárazak-e a darabok, ha nem, süssük még tovább

Indulhat a darálás

Ha teljesen kihűlt a kiszárított péksütemény, nekikezdhetünk a morzsa készítésének. Ezt több különböző konyhai eszközzel is megtehetjük: diódaráló, késes aprító, egyszerű négyoldalú reszelő.

Persze az aprítógép a legkevésbé macerás az összes közül, ezért ha van otthon, csináljuk ezzel. Dobáljuk bele a darabokat és mindent dolgozzunk simára. Persze, ha jobban szeretjük a nagy szemű (netán a darabos) morzsát, hagyhatjuk olyan állagúra is.

Még egy szinttel feljebb

És ha még többet szeretnénk belőle kihozni, az édes morzsát ízesíthetjük különböző aromás dolgokkal.

A citrom- és narancshéj, gyömbér például kiváló választás lehet a túrós édességek mellé, a fahéj, szegfűszeg pedig a gyümölcsös gombócokhoz.

Az olajos magvak közül például a mandula, dió is jól illik néhány morzsás édességhez. Ha külön tesszük hozzá (tehát nem a péksütemény tetején van a mandula például), ezeket is mindenképpen pirítsuk meg.

Kísérletezzünk az ízekkel, hozzunk létre egy olyan édes zsemlemorzsát, ami a saját ízlésünknek megfelelő, és forgassuk bele az összes kedvenc desszertünket.

Kölesgombóc, a vegán túrógombóc

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...

Mentes túrógombóc

A túrógombóc is egy olyan fogás, ami nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul szinte tökéletesen elkészíthető laktóz-, glutén- és cukormentes változatban is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmasan szokatlan konyhai megoldás és ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...