Így alakíthatsz (szinte) bármilyen édes süteményt sóssá

Nagynéha ránk jöhet a bolondóra, egész pontosan az a vágy, hogy egyik-másik süteményünket édesből sóssá varázsoljuk. Az alábbi cikk ezekben a kísérletekben segíthet.

Annak ellenére, hogy a cukrászat és a süteménysütés világa tele van áttörhetetlen szabályokkal, béklyókkal és korlátokkal – mindezek persze a siker érdekében – minimális dolgokba egészen bátran belenyúlhatunk, ha épp ránk jön a kísérletezhetnék. Például meglepően könnyedén változtathatunk édes süteményeket sóssá, bátran ugorhatunk egyik ellenpólustól a másikig egy recepten belül. Persze néhány támpontra így is szükségünk lesz: jöjjön az apróbetűs rész!

Így alakíthatsz (szinte) bármilyen édes süteményt sóssá

Milyen süteményt?

Természetesen érdemes azokkal a receptekkel kísérletezni, amelyeknek szerkezetében nem játszik létfontosságú szerepet a cukor. Így rögvest kivehetjük a piskótákat, kevert süteményeket és tortákat – bár nem is veszítünk sokat velük, hisz’ ugyan ki akarna sós ízesítésű tortát enni?

Szerencsére ezen kívül megannyi másik alaptészta adott, amelyből könnyedén eltávolíthatjuk az édességet. Ezek nagy része vajban gazdag, omlós tészta.

Az alábbi édes süteményeket bátran elkészíthetjük sós ízben is:

  • omlós, vajas tészták (mindenféle piték, kekszek, krékerek, rudak)
  • linzerek
  • muffinok

Sajtos muffin

Pogácsa helyett... Ha valami hasonló ízre vágyunk, de nincs sok időnk pepecselni a pogácsák készítésével. Ausztrál barátnőmtől ajándékba kapott Muffin Bible c. receptes ...

A cukor elvétele

Persze annak, ha kivesszük a cukrot a receptből nemcsak az lesz a következménye, hogy az megszűnik édesnek lenni, hanem bizony strukturális változásokat is észlelhetünk. Az elsődleges és legnagyobb változás a tészta tömörsége: cukor nélkül sokkal masszívabb süteményeket kapunk, elsősorban a muffinok esetében. Ezt érdemes a liszt csökkentésével, esetleg a tojásfehérje külön habbá verésével orvosolni.

A linzertészták nagyban támaszkodnak az alapanyagok egyensúlyára – a 3:2:1 arányban az 1 a cukrot jelöli. Természetesen, egy sóssá változott recept esetében a porcukrot helyettesítsük annyival több liszttel, nem fogja túlságosan megérezni a tészta.

Ízesítés

Minden édes süteménybe kell egy csipet só, ezt a szabályt remélhetőleg alaposan eltanultuk a nagymamától. Egy édesből sóssá vált receptbe persze nem lesz elég egy csipet, ahogyan önmagában a só sem. Növeljük az alapfűszer mennyiségét (1-2 teáskanálnyi mennyiségre) és bátran használjunk szívünknek kedves ízesítőket is. Őrölt borsot, pirospaprikát, oregánót, köményt vagy fokhagymaport például szinte bármiben használhatunk.

Persze nem csak a tésztát magát ízesíthetjük: a muffinok tésztájába bátran keverjünk sajtot, magvakat, akár sült zöldségeket is. A linzereket töltsük meg sűrű, fűszeres zöldségkrémekkel, a kekszeket pedig (még nyersen) lássuk el sajttal, apró magvakkal, stb.

Boszorkányujjak sósan-sajtosan

Halloween-re szívesen készítek látványos, bizarr vendégváró falatokat. A boszorkányujjak nagyon jól néznek ki, ám nekem valahogy nem passzol hozzájuk az édes tészta - neten pedig ...

Sonkakrémes képviselőfánk

Idén ne csak lekvárral edd a farsangi fánkodat! A februári ünnepi időszak úgy elhalmoz minket fánkokkal, hogy szinte minden napra jutna egy újabb kóstoló. Ha nem vagy túl édesszájú, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha készen állsz még több hajmeresztő konyhai ötletre:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...