Dobostorta: meglepődnél, melyik külföldi város kedvenc süteménye

Sok mindent köszönhet a világ a magyar feltalálók leleményességének. Hazai kedvencünk, a dobostorta például a mai napig hódit, több kontinensen is.

Itthon rajongunk érte, de nem mindig jut eszünkbe, hogy milyen nagy jelentőségű a dobostorta története. Hatalmas újításnak számított, talán nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy mérföldkőnek számít a torták fejlődésében. Ezért annyira nem is meglepő, hogy a dobostorta története nem állt meg kis hazánkban, egy érdekes változata napjainkban is a kedvencek közé tartozik Amerikában.

A New Orleansban ismert változat, a Doberge Cake // Fotó: Joe Gambino's Bakery

Miért volt újdonság?

Nem lehetett könnyű 19. századi cukrásznak lenni: hiszen a modern hűtők és egyéb technikai körülmények nélkül szinte lehetetlen volt hosszú ideig eltartani az édességeket.

A jól ismert történetben Dobos C. József ezt az akadályt lépte meg azzal, hogy létrehozta a dobostortát. A piskótalapokat külön-külön sütve egy vastagabb „kérget” adott nekik, így nem száradtak ki olyan gyorsan.

Mai szemmel fura lehet, de akkoriban a vajas krém a tortákban egyáltalán nem volt megszokott. A sütemények rendszerint főzött, pudingszerű krémmel voltak töltve. Azonban ezek a tejszínes, tojásos keverékek nem álltak el sokáig. A Dobos által megalkotott vajas krém mérföldekkel jobban ellenállt az időnek és a szállításnak is.

Ennek a tűrőképességnek köszönhetően egész Európát beutazta a torta, egyedi jelenség lett, hogy könnyen szállítható, a hosszabb utakat is kibírta. És talán ezért is jutott el egészen az óceánon túlra, Amerikába is.

A „Doberge Cake”

Az Egyesült Államok déli részén, New Orleansban sem volt a legkedvezőbb az éghajlat. Az emberek bármennyire is szerettek volna, nem tudtak olyan tömény süteményeket enni, mint a dobostorta.

Egy leleményes cukrász ezért az igényekhez alakította az édességet: megszületett a doberge cake. A piskóta vastagabb és omlósabb, a tömény vajas helyett pedig könnyebb, csokoládés krém került bele. Hogy mégis valami maradjon az eredeti receptből a torta külsejét vonták be a vajas krémmel.

A jól ismert karamellből készült „dob” eltűnt az amerikai változat tetejéről. Ez nyilván nem viselte jól a város párás hőségét, helyét a fondant vette át.

Már csak egy új név kellett. A jelentős francia lakossággal rendelkező New Orleans utcáin egy magyar név nem lett volna elég vonzó, ezért a sütemény franciás hangzású nevet kapott.

A húzás sikeres volt: a város lakóinak olyannyira megtetszett az édesség, hogy máig a születésnapok rendszeres tartozéka.

Eredeti Dobos-torta

A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor ...

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Rákóczi-túrós piteformában

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény gyerekkorunk egyik nagy slágere, a Rigó Jancsi, a mignon és a dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes ...

Megdöbbentő, hogy térben és időben ilyen messze Budapesttől, mások is (ha nem is teljesen ugyanúgy) ismerik és élvezik a dobostortát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Kedvenc magyar ételeink, minden mennyiségben:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...