Egy frissen készült kutatásban az időkorlátozott étkezést (TRE) vetették össze a normál étkezési (UEP) mintával. A beérkezett adatok alapján kiderült, hogy attól függően, melyik étkezést követjük, változik a kalóriabevitelünk. A Johns Hopkins Egyetem szakemberei által vezetett kutatócsoport 41 felnőtt embert vont be a vizsgálatokba. Az alanyok mind vagy elhízottak vagy cukorbetegek voltak.
Az alanyokat ezután TRE/UEP-csoportokra bontották, és mindenkihez illesztettek egy izokalorikus – kalóriaillesztett – étrendet.
– írja a hvg.hu.
Valamennyi csoportnál megfigyelhető volt a fogyás, azonban az időkorlátozottba tartozók átlagosan 2,3, míg az UEP-csoport 2,6 kg-ot adott le – előbbiek délután 1 óra előtt vitték be a legtöbb kalóriát, míg utóbbiak az este folyamán.
Ez tehát azt jelenti, hogy az időkorlátozott étkezés a normállal szemben igazából nem járul hozzá a fogyáshoz. Ebből arra lehet következtetni, hogy a korábbi tanulmányokban a kalóriabevitel csökkenésére lehetett bármilyen hatása a TRE-nek.
A szakértők szerint tehát, ha a táplálékfelvétel össze van hangolva a két csoport között, és a bevitt kalória is folyamatosan szinten van tartva, akkor az időkorlátozott étkezés önmagában nem fokozza a fogyást. Az idősáv azonban segíthet abban bizonyos embereknek, hogy mérsékeljék a kalóriabevitelüket.
Az időkorlátozott étkezést sokkal könnyebb betartani, mint a kalóriákat számolgatni, hiszen ez esetben csak arra kell figyelni, mikor lehet étkezni és mikor nem.
Még több a fogyásról: