Ez az egyszerű szokás csökkentheti a diabétesz kockázatát

A 2-es típusú diabétesz egy rettegett betegség, ám egy kis tudatossággal elkerülhetjük.

A la Caixa Alapítvány által támogatott ISGlobal a tanulmányában több mint 100 000 résztvevőt követett hét éven keresztül. Ennek eredményei azt mutatják, hogy nemcsak azzal csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatát, ha megváltoztatjuk az étkezésünket, hanem azzal is, ha odafigyelünk arra, mikor eszünk. A tanulmány fő következtetése szerint: azon részvevők esetében, akik 9 óra után fogyasztották el a reggelijüket, 59%-kal megnőtt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik reggel 8 óra előtt reggeliztek.

Ez az egyszerű szokás csökkentheti a diabétesz kockázatát

Azt jól tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan módosítható kockázati tényezőkkel jár, mint például az egészségtelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás és a dohányzás. De most mutattak rá először arra, hogy az étkezés időpontja is igen fontos lehet. amikor eszünk. Anna Palomar-Cros, az ISGlobal kutatója és a tanulmány első szerzője elmondta:

Tudjuk, hogy az étkezés időzítése kulcsszerepet játszik a cirkadián ritmus, valamint a glükóz- és lipidszabályozás alakulásában, de kevés tanulmány vizsgálta az étkezés időzítése vagy a böjtölés és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolatot.

Ez a tanulmány viszont most egyértelműen rámutatott erre a kapcsolatra: a betegség kialakulásának kockázata szignifikánsan magasabb volt azon emberek csoportjában, akik rendszeresen reggel 9 óra után reggeliztek, összehasonlítva azokkal, akik reggel 8 óra előtt reggeliztek. Palomar-Cros szerint ez biológiailag könnyen magyarázható, mivel a reggeli kihagyása köztudottan befolyásolja a glükóz- és lipidszint-szabályozást, valamint az inzulinszintet. De azt is hozzátette:

Ez összhangban van két metaanalízissel, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a reggeli kihagyása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a kései – este 10 után elfogyasztott – vacsora szintén növeli a kockázatot, míg a gyakoribb étkezés – a körülbelül napi ötszöri – csökkenti azt. Ezzel szemben a hosszan tartó böjt csak akkor előnyös, ha korai reggelivel – reggel 8 óra előtt – indítjuk és korai vacsorával zárjuk a napot.

Eredményeink azt sugallják, hogy az első étkezés reggel 8 óra előtt és az utolsó étkezés 19 óra előtt segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását

- összegzi Manolis Kogevinas, az ISGlobal kutatója és a tanulmány társszerzője.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...