Mennyi zsírt szabad fogyasztani, ha diabéteszünk van?

Nem mindegy, hogy mennyit, és az sem, hogy pontosan miből fogyasztjuk el a zsírokat, ha cukorbetegséggel küzdünk.

Manapság rengeteg különböző információt találhatunk online a táplálkozási minták kapcsán. Azonban, ha az ember valamilyen krónikus betegséggel küzd, például cukorbetegséggel, akkor elengedhetetlen, hogy csak nagyon pontos és megalapozott szabályokat kövessen. A USNews egy olyan táplálkozási szakértőt kérdezett, akinek a cukorbetegség a szakterülete – ő pedig mindent elárult, amit tudni érdemes a zsírfogyasztás témakörében.

Mennyi zsírt szabad fogyasztani, ha diabéteszünk van?

Egészséges választások és mértéktartás

Az első és talán legfontosabb üzenet a következő:

Amikor csak lehetséges, az étrendben a telített zsírokat cseréljük ki telítetlen zsírokra, de közben ügyeljünk az adagok méretére is, hiszen minden étkezési zsír sok kalóriát tartalmaz.

Egy példát is hozott: egy barátja azzal büszkélkedett, hogy most már avokádót is ad a reggeli turmixához, amit egyébként mandulatejjel, kelkáposztával és gyümölcsökkel készít. Az avokádó köztudottan gazdag jótékony zsírokban – de felmerül a kérdés: hol van itt a csere? Ha alapvetően nem adtunk egy fogáshoz zsírokat, nem kell pluszban kiegészíteni vele, vegyük csak az avokádót! Egy normál szem körülbelül 320 kalóriát tartalmaz, amelyből 250 kalória a zsíroknak tudható be. Ez az illető tehát sokkal több kalóriát vitt be, mint eredetileg tette volna az egyszerű gyümölcsös turmixszal – ami már eredetileg is egészséges volt.

Tehát: ha zsírt adunk a napi étrendünkhöz – még ha az egészséges is, például olíva- vagy repceolaj, esetleg diót, olajbogyót vagy zsíros halakat fogyasztunk –, kalóriákkal dúsítjuk a fogásainkat és hosszú távon centiméterekkel a derékbőségünket! A hozzáadott testtömeg pedig megnehezíti a vércukorszint kezelését.

Ugyanakkor az egészséges zsírok bevitele jó stratégia a vércukorszint-szabályozásban. A zsírok ugyanis nem emelik meg a vércukorszintet, lassan emésztődnek, így tompítják az ugrásszerű változásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túl sok zsír fogyasztása akár inzulinrezisztenciát is okozhat. Végső soron pedig a zsírok túlzott fogyasztása nehezítheti a fogyást, illetve különböző szövődményeket, amelyek mind akadályozzák a cukorbetegség kordában tartását.

Jó és rossz zsírok

Mit tehetünk tehát a zsírokkal? A 2020–2025-ös étrendi irányelv – az American Heart Association és az American Diabetes Association szerint – azt mondja, hogy az összes bevitt kalória 20-35%-ának zsírokból kell származnia. Ebből pedig kevesebb mint 10%-nak kell telített zsírokból érkeznie.

Céklatatár avokádósalátával

Egy kisebb toszkán városkában kóstoltam ezt az ott céklasalátának nevezett finomságot. Ők összekeverték az avokádót és a céklát, de így egynemű, csupa lila lett az egész. ...

Egészséges példák

Egy napon fogyaszthatunk például egy egészséges reggeli részeként némi alacsony zsírtartalmú túrót és néhány szem mandulát. Az ebédet kiegészíthetjük egy kis avokádóval, és a salátaöntetben is lehet egy kevés olívaolaj. Ha nassolnánk, akkor fogyaszthatunk például mogyoróvajat – de egy evőkanálnál többet ne együnk egyszerre –, vagy alacsony zsírtartalmú görög joghurtot. Vacsorára ehetünk valamilyen alacsony zsírtartalmú halat, és itt is megjelenhet egy kevés olívaolaj.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...