Növelheti a cukorbetegség kockázatát, ha így étkezel

Egy friss kutatás szerint az éjszakai evés felboríthatja a vércukorszint egyensúlyát, ami hosszú távon cukorbetegséghez is vezethet.

A bostoni Brigham and Women's Hospital kutatói szerint a szervezet természetes cirkadiánritmusától eltérő éjszakai étkezés a cukorbetegség kockázatát növelheti. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az éjszakai étkezés miatt az emberek nagyobb eséllyel választanak egészségtelenebb ételeket, és ezzel súlygyarapodást érhetnek el, ami pedig növeli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A friss kutatás most kifejezetten azt vizsgálta, mi a különbség a vércukorszintben a napközbeni és az éjszakai étkezés között.

Egészségünk érdekében jobb elkerülni az éjszakai nassolást

A szakértők 19 egészséges alanyt vizsgáltak meg egy olyan környezetben, amely egy éjszakai műszakos munkahelyet imitált. Bár a résztvevők mindegyike dolgozott minden nap, csak azoknál tapasztaltak fokozott vércukor-intoleranciát és csökkent hasnyálmirigy bétasejtfunkciót, akik éjszaka is ettek.

Ezek mindegyike a 2-es típusú cukorbetegség előjele. Azok az alanyok, akik a nappali étkezési szokásaik mellett maradtak a kutatás során, nem tapasztalták ezeket a kedvezőtlen változásokat, annak ellenére, hogy egész éjjel fent voltak – számoltak be a kutatók.

Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az éjszakai műszakos munkát a rák, a szívritmuszavar, sőt a vetélés fokozott kockázatával is. Ezek a friss eredmények azt mutatják, hogy elsősorban az étkezések időzítése a felelős a glükóztoleranciára és a béta-sejtek működésére gyakorolt hatásokért.

A rendszeres nappali munkarendben dolgozók számára a tanács egyszerű:

ragaszkodjon a napközbeni étkezéshez, étkezzen kiegyensúlyozottan, és kerülje a késő esti nassolást.

Az éjszakai műszakosok számára kicsit nehezebb a helyzet, a szakértők azonban az alábbiakat ajánlják: próbálj normális időben étkezni, egyél reggelit, mikor hazaérsz a műszakból, és ebédet, amikor felébredsz. Műszak előtt érdemes vacsorázni. Fontos, hogy könnyű ételeket egyél, és igyál sok folyadékot.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...