Ha teheted, inkább ne használj darabolt paradicsomkonzervet

A paradicsom hivatalosan csak nyáron szezonális, van azonban megannyi különböző feldolgozott formája, amelyek ugyan elsőre ugyanolyannak tűnhetnek, mégsem mindegy, melyiket választjuk közülük.

Rengeteg recepthez használjuk a paradicsomkonzervet és a gyümölcs más feldolgozott formáit. A sűrített paradicsom elengedhetetlen nagyon sok pörköltben, a passzírozott paradicsom pedig minden tészta és pizza jó barátja. De mi a helyzet a konzervekkel? Ezek esetében döntenünk kell, hogy a darabolt vagy az egész paradicsomkonzerv segítsen minket a főzésben. Teljesen mindegy lenne? Nos, egyáltalán nem!

Ha teheted, inkább ne használj darabolt paradicsomkonzervet

Az egész paradicsom hátrányai

Sokan azért választjuk minden esetben a darabolt paradicsomot, mert az egészben hagyott társával igen macerás bánni. Ugyan nagy szerencse, hogy a gyümölcs legalább meghámozva kerül a lével együtt a konzervbe, feldolgozni azonban mégsem gyerekjáték.

Mivel egész paradicsomról van szó, főzés előtt fel kell valahogy vágnunk, amit az tesz igazán trükkössé, hogy a paradicsom belsejében lévő lé rendszeresen szeret lespriccelni mindent.

Ezt kihagyva pedig nagyon sokáig kell majd főznünk az egészben maradt paradicsomokat, hogy szétessenek, nem? Nos, logikailag igaz is lehetne ez az állítás: a nagyobb dolgok tovább főnek, mint az apróra vágott, feldarabolt ételek. A paradicsomkonzerv esetében viszont mégsem ez a helyzet.

Paradicsomos káposzta sütőben

A sütőben készített paradicsomos káposzta csak alapanyagaiban hasonlít az eredeti főzelékre. Az egyik legjobb balatoni étterem őszi étlapjáról hoztam el ide a Nosaltyra. Az ott kóstolt ...

Minden a kémia miatt van

Nyilván a jó minőségű paradicsomkonzervekben nincsen túl sok tartósítószer, valamennyi azért mégis használnak, például kalcium-kloridot. Ez egy gyakori tartósítószer konzervek és befőttek esetében, ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy az eltett zöldség- és gyümölcsdarabok tovább megtartják az alakjukat.

Az egész paradicsomkonzervbe nem kerül a kalcium-kloridból, ezzel szemben a darabolt konzerv kap belőle rendesen. És épp ezért jobban járunk, ha nem veszünk darabolt paradicsomkonzervet, legalábbis bizonyos ételek esetében.

Ha rövid főzési idővel dolgozunk, a kockák hajlamosak egyben maradni, mivel a tartósítószer hatással van az állagukra. Így ha valamilyen gyors ragut, tészta- vagy pizzaszószt készítünk paradicsomkonzervből, mindenképpen az egészet válasszuk. Egy kis turmixolással minden megoldható.

Persze nincsen semmi baj a darabolt konzervvel sem: nem mérgező, nem veszít az ízéből, csupán hosszabb főzési idő kell neki ahhoz, hogy teljesen szétessen. Így a pörköltek, húsos raguk és más lassan fortyogó ételek bátran készülhetnek a darabolt verzióval is.

Olaszos paradicsomos burgonya

A magyaros változat egy olcsó fogás, például húsmentes hétfőkre kiváló választás lehet. Ez a recept inkább a rakott burgonyára hasonlít. Kicsit egyszerűsítettem, hiszen elég azt a ...

Paradicsomos-sáfrányos garnéla

Gyors és egyszerű garnélareceptet mutatunk, aminek bárki bátran nekiállhat, még akkor is, ha előtte sosem próbálkozott tengeri herkentyűkkel. Itt ugyanis a szósz önmagában is isteni, a ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tanácsok, amiket érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...