Több rémhírt is hallhattunk már arról, hogy miért nem szabad a hűtőbe nyitott konzervet tenni. Ezek nagy része valószínűleg alaptalan, ettől függetlenül jól tesszük, ha odafigyelünk, mi hogyan kerül a hűtőszekrénybe. Hiszen a benne tárolt étel minőségére is hatással lehet, ha a hűtőbe nyitott konzervet teszünk.
Mi van a konzervben?
A kérdés itt nem arra vonatkozik, hogy csicseriborsó vagy paradicsom, hanem arra, hogy milyen anyagból készül maga a csomagolás.
Folyamatos vita övezi a Biszfenol A (BPA) nevű anyag használatát az élelmiszeriparban. Ez általában műanyagból készült csomagolásokban található és egyes kutatások szerint ártalmas lehet az emberi szervezetre.
Állásfoglalás nélkül elmondható, hogy bármilyen modern étrendben nehéz kikerülni a BPA-hoz hasonló káros anyagok fogyasztását.
Így a legjobban akkor járunk, ha kerüljük a csomagolt és feldolgozott ételeket.
Szerencsére az ipar is reagált az emberek igényeire: egyre több BPA-mentes csomagolás található a boltokban. Összességében elmondható, hogy amennyiben figyelünk a helyes tárolásra és mérsékelt konzervfogyasztásra, nem származhat bajunk a ebből.
Egy másik fontos szempont
Sokkal károsabb a konzerv anyaga a benne tárolt étel minőségére. Észrevehettük korábban, hogy az így eltett paradicsomszósz például enyhén fémes ízű lesz.
Ez azért történhet meg, mert egyes alapanyagok (így a paradicsom is) savassága reakcióba léphet a konzerv falával. Persze semmi veszélyes nem történhet pár nap alatt azon kívül, hogy kellemetlen íze lesz a főztünknek.
Akkor hogyan tároljuk?
Ha el akarjuk kerülni a szennyeződést és a minőségi romlást, a felbontott konzerv tartalmát tegyük dobozba. Fontos, hogy tiszta és jól záró legyen a doboz, amit választunk. Így hosszabb ideig eláll a maradék, és a hűtő is szagmentes marad.
Mindenképpen fogyasszuk el pár napon belül, és ha penészedést vagy más elváltozást vennénk benne észre, rögtön dobjuk ki.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Konzervek, a konyha megmentői: