Ez az egyszerű vitamin segíthet a rák megelőzésében?

A kutatók áttörő eredményre juthattak egy egyszerű vitamin és a rákos betegségek kapcsolatát tekintve.

Egy új kutatás szerint a D-vitamin, amit sokan csak napfényvitaminnak neveznek, segíthet a rák elleni küzdelemben. A Francis Crick Intézet, a National Cancer Institute (NCI) és az Aalborgi Egyetem tudósai feltárták, hogy a D-vitamin serkenti egy bizonyos típusú bélbaktérium szaporodását az egerek körében – ezzel javítva a rák elleni immunitást.

Ez az egyszerű vitamin segíthet a rák megelőzésében?

Pontosabban: a tanulmány szerzői azt találták, hogy amikor az egerek számára D-vitaminban gazdag étrendet biztosítottak, azok erősebb immunrezisztenciát mutattak az átültetett rákkal szemben, valamint az immunterápiás kezelésre is jobban reagáltak. Ez a hatás még azután is megmaradt, hogy a tudósok génszerkesztéssel eltávolították a vérből a D-vitaminhoz kötődő fehérjét, távol tartva azt a szövetektől.

A kutatócsoport megállapította, hogy a D-vitamin a bélben található hámsejtekre hat, ami a Bacteroides fragilis nevű baktérium mennyiségének növekedéséhez vezet.

Úgy találták, hogy ez a különleges mikroba jobb immunitást biztosított az egereknek a rákkal szemben: az átültetett daganatok nem növekedtek annyira. Így ezután azt is tesztelni akarták, hogy ezek a baktériumok önmagukban képesek-e javítani a rákkal szembeni immunitást: egy normál étrendet követő egércsoportnak szintén Bacteroides fragilist adtak, és arra jutottak, hogy ezek a rágcsálók is jobban ellenálltak a daganat növekedésének. Ugyanez viszont nem állt fenn abban az esetben, amikor az egereket D-vitamin-hiányos étrendre állították.

Korábbi kutatások arra engednek következtetni, hogy összefüggés van a D-vitamin-hiány és a rák kockázata között az emberekben.

Fontos viszont megjegyezni, hogy eddig semmilyen meggyőző eredményt nem publikáltak. Ezért ennek kivizsgálására a tanulmány szerzői egy 1,5 millió dán embert felölelő adatsoron végeztek elemzést – ez pedig rávilágított arra, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint és a rák nagyobb kockázata valójában összefügg. Ezután egy másik vizsgálat – ami rákos betegek populációját elemezte – azt is kimutatta, hogy a magasabb D-vitamin-szinttel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel reagálnak jól az immunalapú rákkezelésekre.

Ezek után még további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a D-vitamin hozzájárul-e a rákkal szembeni immunrezisztencia kialakításához e mechanizmus révén.

Ez egy napon fontos lehet a rákos betegségek kezelésében, de nem tudjuk, hogyan és miért fejti ki ezt a hatást a D-vitamin a mikrobiomán keresztül. Még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy határozottan kijelenthessük: a D-vitamin-hiány korrekciója előnyös a rák megelőzésében vagy annak kezelésében

– nyilatkozta ennek kapcsán Caetano Reis e Sousa, a Crick Immunobiológiai Laboratóriumának vezetője és a tanulmány szerzője.

„Az egyik kulcskérdés, amelyre jelenleg próbálunk választ adni, az, hogy a D-vitamin pontosan hogyan támogatja a „jó” mikrobiómát. Ha meg tudjuk ezt válaszolni, új módokat fedezhetünk fel arra, hogy a mikrobiom hogyan befolyásolja az immunrendszert, ez pedig izgalmas lehetőségeket kínálhat a rák megelőzésében vagy kezelésében" – magyarázza Evangelos Giampazolias, a Crick korábbi posztdoktori kutatója, jelenleg pedig a Cancer Immunosurveillance Group vezetője.

Mindazonáltal további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a mögöttes mechanizmusokat, és azt, hogy hogyan lehet ezeket személyre szabott kezelési stratégiák kidolgozásához felhasználni

– tette hozzá Romina Goldszmid, az NCI Rákkutató Központjának Stadtman-kutatója.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...