Nem minden D-vitamin egyforma – ezek a hasznosabbak

A D-vitamin hozzájárul az erős csontozat fenntartásához, az immunrendszer helyes működéséhez és javítja a hangulatot. Egy új kutatás szerint azonban nem minden D-vitamin egyforma.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a D-vitamin nagyon hasznos a szervezet számára. Bár nem csodaszerről beszélünk, a megfelelő D-vitaminbevitel hozzájárul a betegségekkel szembeni védekezéshez, az erős és megfelelő sűrűségű csontozat fenntartásához, és a hangulatot is javítja – nem minden D-vitamin egyforma azonban, és egy friss kutatás azt is kimutatta, hogy melyik tesz jobbat a szervezetnek.

Míg a kutatók „megkérdőjelezhetőnek” tartják a D2-vitamin emberi egészségre gyakorolt hatását, azt mondják, hogy a D3-vitamin egyensúlyba hozhatja az immunrendszert, és erősítheti a vírusfertőzések, köztük a COVID-19 elleni védekezést.

Ezek a következtetések egy 12 hetes kísérleti időszak során végzett megfigyeléseken alapulnak, amelyekben a résztvevők naponta D-2 vagy D-3 étrendkiegészítőket szedtek. A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a D-vitamin két fajtája hogyan befolyásolta a résztvevők vérében lévő gének aktivitását.

A Frontiers in Immunology szaklapban megjelent eredmények ellentmondanak annak a széles körben elterjedt vélekedésnek, hogy a D-2- és a D-3-vitamin fogyasztása hasonló egészségügyi előnyökkel jár. A D-3-vitamin sokkal hasznosabbnak tűnik az immunrendszer számára, olyan hatást fejt ki, ami erősíti a szervezet védekezőképességét a vírusos és bakteriális betegségek ellen.

Nem minden D-vitamin egyforma – ezek a hasznosabbak

A szakértők kimutatták, hogy a D-3-vitamin serkentheti az 1-es típusú interferonok jelátvitelét a szervezetben – ez az immunrendszer azon kulcsfontosságú része, amely első védelmi vonalat biztosít a baktériumok és vírusok ellen. Így az egészséges D-3-vitaminszint segíthet megakadályozni, hogy a vírusok és baktériumok elszaporodjanak a szervezetben. A tanulmány azt sugallja: fontos, hogy az emberek D-3-vitamin-kiegészítőt vagy abban gazdag élelmiszereket fogyasszanak a téli hónapokban.

Míg egyes élelmiszereket tudnak D-vitaminnal dúsítani (például a joghurtokat és kenyereket), a vitamint a szervezetünk is gyártja napfény hatására. A téli hónapokban, amikor sokkal kevesebb a napfény, ezért fontos, hogy gondoskodjunk az utánpótlásról akár étrendkiegészítők formájában is.

Forrásunk volt.


Mindent a D-vitaminról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...