Nem minden D-vitamin egyforma – ezek a hasznosabbak

A D-vitamin hozzájárul az erős csontozat fenntartásához, az immunrendszer helyes működéséhez és javítja a hangulatot. Egy új kutatás szerint azonban nem minden D-vitamin egyforma.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a D-vitamin nagyon hasznos a szervezet számára. Bár nem csodaszerről beszélünk, a megfelelő D-vitaminbevitel hozzájárul a betegségekkel szembeni védekezéshez, az erős és megfelelő sűrűségű csontozat fenntartásához, és a hangulatot is javítja – nem minden D-vitamin egyforma azonban, és egy friss kutatás azt is kimutatta, hogy melyik tesz jobbat a szervezetnek.

Míg a kutatók „megkérdőjelezhetőnek” tartják a D2-vitamin emberi egészségre gyakorolt hatását, azt mondják, hogy a D3-vitamin egyensúlyba hozhatja az immunrendszert, és erősítheti a vírusfertőzések, köztük a COVID-19 elleni védekezést.

Ezek a következtetések egy 12 hetes kísérleti időszak során végzett megfigyeléseken alapulnak, amelyekben a résztvevők naponta D-2 vagy D-3 étrendkiegészítőket szedtek. A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a D-vitamin két fajtája hogyan befolyásolta a résztvevők vérében lévő gének aktivitását.

A Frontiers in Immunology szaklapban megjelent eredmények ellentmondanak annak a széles körben elterjedt vélekedésnek, hogy a D-2- és a D-3-vitamin fogyasztása hasonló egészségügyi előnyökkel jár. A D-3-vitamin sokkal hasznosabbnak tűnik az immunrendszer számára, olyan hatást fejt ki, ami erősíti a szervezet védekezőképességét a vírusos és bakteriális betegségek ellen.

Nem minden D-vitamin egyforma – ezek a hasznosabbak

A szakértők kimutatták, hogy a D-3-vitamin serkentheti az 1-es típusú interferonok jelátvitelét a szervezetben – ez az immunrendszer azon kulcsfontosságú része, amely első védelmi vonalat biztosít a baktériumok és vírusok ellen. Így az egészséges D-3-vitaminszint segíthet megakadályozni, hogy a vírusok és baktériumok elszaporodjanak a szervezetben. A tanulmány azt sugallja: fontos, hogy az emberek D-3-vitamin-kiegészítőt vagy abban gazdag élelmiszereket fogyasszanak a téli hónapokban.

Míg egyes élelmiszereket tudnak D-vitaminnal dúsítani (például a joghurtokat és kenyereket), a vitamint a szervezetünk is gyártja napfény hatására. A téli hónapokban, amikor sokkal kevesebb a napfény, ezért fontos, hogy gondoskodjunk az utánpótlásról akár étrendkiegészítők formájában is.

Forrásunk volt.


Mindent a D-vitaminról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...