A túlzásba vitt cukorfogyasztásnak rengeteg hátránya van, azonban a megengedett mennyiséget nem nehéz átlépni, különösen akkor, ha nem tudjuk, mennyi az annyi. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi cukorra van szüksége a szervezetünknek.
A helyzetet csak tovább nehezíti, hogy könnyű elveszni a cukormentes és csökkentett cukortartalmú termékek között, hiszen ezek nem pontosan azt jelentik, amire elsőre gondolnánk. Először is tisztázzuk ezeket a fogalmakat!
Címkekisokos
Egy terméken abban az esetben tüntethetik fel, hogy cukormentes, ha cukortartalma nem haladja meg a 0,5 grammot 100 grammonként vagy 100 milliliterenként.
A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz" felirat abban az esetben alkalmazható, amennyiben az adott élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat, illetve egyéb, az édesítő hatásuk miatt használt összetevőket. Csökkentett cukortartalmúnak akkor tekinthető egy termék, ha energiatartalma ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékeké – írja a hazipatika.hu.
Mennyi cukrot vihetünk be egy nap?
A WHO ajánlása szerint az az ideális, ha a teljes kalóriabevitelünk csak tized részét fedezzük hozzáadott cukorral, de még jobb, ha ennek inkább csak a felét. Ez körülbelül 25 grammot jelent,
ami körülbelül 6 teáskanálnyi cukornak felel meg.
Mire számíthatunk, ha ezt rendszeresen túllépjük?
Ha rendszeresen túllépjük az előírt cukormennyiséget, akkor növeljük a cukorbetegség, a szívinfarktus, a vérrögképződés és az elhízás kialakulásának veszélyét. Emellett károsodhatnak az idegsejtjeink, nyomelem- és vitaminhiány is felléphet, valamint számolhatunk a belső elválasztású mirigyrendszerünk zavaraival is.
Még több a húsfogyasztásról: