Megmutatjuk, hogyan szokj le a túl sok cukorról akár 7 nap alatt

Megoszlanak a tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a cukor mennyire addiktív, de az biztos, hogy aki volt már ráfüggve édességekre, tudja bizonyítani: nagyon nehéz róluk lemondani. Szakértők szerint azonban egy kis lépés mindennap hosszútávon nagyon sokat segíthet, és akár már egy hét alatt is lehet eredményeket elérni.

Mindegy, miért szeretnél kevesebb cukrot enni – hogy az alakod izgat-e, szebb bőrt szeretnél, vagy csak az egészséged miatt aggódsz –, a cukorfogyasztás csökkentése mindig jó döntés. Bár önmagában a cukorral sincs semmi probléma, egy egyszerű energiaforrás, a modern nyugati ember sajnos annyit fogyaszt belőle naponta, hogy az már súlyosan megnöveli az esélyét egyes komoly betegségeknek.

1. nap: tüntesd el a polcról az édességeket!

Csak az maradjon, aminek alacsony a cukortartalma, hogy biztosan ne csábulj el napközben, ha esetleg leesik a vércukrod, vagy fáradtabb vagy – ilyenkor ugyanis jobban kívánja az ember az édességet. Akkor is jobban kívánhatjuk a cukrot, ha premenstruációs szindrómában szenvedünk, ilyenkor a progeszteron és az ösztrogén megváltozott szintjei kívánósságot eredményezhetnek.

2. nap: legyél tudatosabb!

Mielőtt a szokásos cukrot vagy édesítőt beleraknád a kávédba, a süteménybe, a zabkásádba, vagy bárhova, ahol használni szoktad, gondolkodj el, és törd meg a rutint! Figyelj arra, hogy nem csak a cukorral, de például a túl sok agavénektárral vagy mézzel is baj lehet, hiszen a szervezet ugyanúgy reagál rájuk, mint a cukorra. Használj egészséges édesítőket, mint az eritrit vagy a stevia, de ezekből se túl sokat – inkább törekedj fokozatosan arra, hogy minimális édesítőt tegyél bele mindenbe, és ellensúlyozd például vaníliaaromával vagy karamellizációval, ha szükség van rá.

3. nap: nincs több cukros üdítő!

Ha szereted a cukros italokat, akkor valószínűleg a napi cukorfogyasztásod nagy része ezekből adódik össze – szinte mindegyik édes üdítő aránytalanul tele van ugyanis cukorral, akkor is, ha nem számítanál rá. Mielőtt leveszel valamit a polcról, olvasd el az összetevők listáját, és ha a cukor valamelyik nevével találkozol, inkább tedd vissza! Vannak olyan csapdák is, amibe könnyű belesétálni: ilyen például a növényi tej(tejnek hivatalosan nem nevezhető italok) esetében a hozzáadott cukor, vagy az egészségesként hirdetett gyümölcslevek.

4. nap: tanuld meg értelmezni az összetevők listáját!

Azt hihetné az ember, hogy nem nehéz, pedig akár az is lehet: a cukornak rengeteg különböző neve van, amit feltüntethetnek az összetevők között, így sokszor nem is biztos, hogy rájössz, mennyit viszel be a szervezetedbe. Legalább ötvenhétféleképpen leírhatják egy ilyen cetlin, hogy cukrot tettek bele, és az átlagember ezek közül nagyjából ötvenhármat fel sem ismer.

5. nap: térj át a teljes kiőrlésűre!

Bár a cikk alapvetően a cukorról szól, az olyan búzafélékből készült termékek, mint a fehérliszt, a fehér rizs vagy a fehér kenyér, szintén hasonlóan üres kalóriák – mint a cukor, csak más szénhidrátról van szó. Sokkal egészségesebb lehetsz, ha ezeket is mellőzöd, és áttérsz teljes kiőrlésű termékekre, esetleg rozsosokra, ráadásul kevesebb lesz a hatásukra a vércukoringadozásod, és kevésbé kívánod majd az édességeket is.

6. nap: óvatosan az alkohollal!

Nem csak a cukros koktélokra kell figyelni: az alkohol önmagában olyan üres szénhidrát, mint a cukor, ezért egy-egy pohár száraz fehérbor sem olyan megúszós, mint gondolnánk. A különböző long drinkekről pedig már ne is beszéljünk – egy vodkanarancs vagy egy gin tonic igazi kalóriabomba lehet.

7. nap: ünnepelj gyümölccsel!

A hetedik napra már valószínűleg kicsit máshogy érzik az ízlelőbimbóid az édes ízt, hiszen hat napig nem adtál nekik durván cukros termékeket – most próbáld ki, milyen egy édesebb gyümölcsöt megenni! Sokkal jobban fogod érezni az ízét, a banán nagyon édes lesz, de valószínűleg a szőlővel vagy egy lédús barackkal is így jársz. Minél kevesebb mesterséges cukrot fogyasztasz, az ízlelőbimbóid annál édesebbnek fogják érezni ezeket a természetes cukorforrásokat is, így egyre kevésbé fogod kívánni a nagyon cukros édességeket.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...