13 pofonegyszerű trükk, hogy csökkentsd a cukorfogyasztást

Nehéz cukor nélkül élni, de érdemes lehetőleg minimalizálni a fogyasztását. Ezekkel a trükkökkel észrevétlenül csökkentheted a mennyiségét az étrendedben.

Az evés örömforrás, és mi okozna több örömöt, mint a cukor? Azonban nemcsak a csokiban és süteményekben, hanem szinte mindenütt ott lappang alattomosan a cukor. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzheted a felesleges cukorbevitelt – építsd be mindennapjaidba az alábbi tippeket és az eredmény nem marad el.

13 pofonegyszerű trükkök, csökkentheted a cukorfogyasztásod

Édesség helyett gyümölcs

Ha édességet kívánsz, akkor általában a cukorra vágyódik a szervezeted – ahelyett, hogy egy csokiszeletért nyúlnál, inkább egyél gyümölcsöt.

A gyümölcsökben is van cukor, de a rosttal és ásványi anyagokkal kiegészítve nem okoz olyan problémát, mint az édességben. Emellett a növényi sejtekben van lekötve ez a cukor, emiatt kevésbé koncentrált és lassabban szívódik fel.

Ne dőlj be a trendeknek

Érkezhet szirup vagy szemcsés formában, a cukor az már csak cukor. Lehet kókuszvirágcukor vagy juharszirup, ugyanúgy extra kalóriát jelentenek, és rosszat tesznek a fogaidnak.

Ne dőlj be a trendeknek!

Viszlát cukros üdítőitalok

Nemcsak ételeknek, de az italoknak is lehet cukortartalma, sőt, sokkal könnyebb folyadék formájában észrevétlenül nagy mennyiségű cukrot fogyasztani. Úgyhogy, ha eddig még nem tudtál búcsút inteni nekik, akkor az új év tökéletes időpont erre. Plusz rengeteg műanyaghulladékot is kiiktathatsz ezzel.

Lekváros pirítós? Ne olyan gyorsan!

Ahelyett, hogy lekvár, méz vagy dzsem kerülne a pirítósra, válassz más, kevésbé cukros krémeket, például mogyoróvajat.

Fagyos finomságok

A kalóriadús fagyi helyett próbáld ki, hogy fagyasztott gyümölcsökből készítesz ’nice creamet’. Fagyasztott banán vagy szőlő, plusz egy két összetevő, és már kész is a fagyos édesség.

Szószolj tudatosan

A különböző bolti szószok, különösen az édes fajták, na mit tartalmaznak? Persze, hogy cukrot. Nézd meg az összetevőket, és válassz inkább olyat, amiben nincs cukor – például szójaszósz -, vagy készítsd el magadnak otthon, ahol kontrollálni tudod az összetevőket és azok mennyiségét.

Főétkezés és édesség kéz a kézben

Ha eszel is valamilyen cukros édességet, azt főétkezéssel együtt tedd, semmint üres gyomorra. Ilyenkor ugyanis a gyomorban lévő egyéb ételek lassítják a cukor bejutását a véráramba.

Legyen a főétel a desszert is

Cukor helyett kivonatok és fűszerek

Használj ételízesítőket sütésnél: fahéj, szegfűszeg, vanília- vagy mandula kivonat. Ezek szintén az édes íz felé fogják billenteni a serpenyőt.

Édesség helyett kukoricapehely

A kukoricapehely elég cukros, így nevezhető egy ideális reggelinek, azonban a nap folyamán később még fogyasztható: edd csoki vagy sütemény helyett, mivel még mindig kevesebb benne a cukor, mint az előbbiekben, ráadásul tápanyagokban is gazdagabb.

A kevesebb jobb

Próbáld ki, hogy a süteményeket a receptben írtnál kevesebb cukorral készíted el – általában akár a harmadával is csökkentheted a cukor mennyiségét minden probléma nélkül. Szintén jó megoldás, ha megpárolt édes almával helyettesíted egy részét.

Válaszd a görögöt

A gyümölcsjoghurtoknak rendkívül magas a cukortartalma, 100 grammban akár 16,6 gramm cukor is lehet, míg a görög joghurtban mindössze 3 gramm van, ami természetesen jelenlévő tejcukor, így a fogaknak sem tesz rosszat. Tekints a görög joghurtra úgy, mint a festővásznadra, és adj hozzá magad gyümölcsöket ízlés szerint.

Egyél több görög joghurtot

Monitorozd az alkoholfogyasztásod

Az alkoholos italokban meglepően sok cukor van: egy pohár rozé vagy közepesen száraz fehérborban akár egy teáskanálnyi is lehet belőle, de a helyzeten az olyan hozzákevert üdítők sem segítenek, mint a cukros tonic vagy üdítőitalok. Ha teljesen nem is tudod kiiktatni az alkoholt, válaszd a klasszikus vörösbort, a száraz fehéret, a gint és whisky-t pedig magában fogyaszd.

Kávét csak feketén

Azok a kávéitalok, amiket a kávézóláncokban kapni, általában elképesztően sok cukrot tartalmaznak

- a Starbucks Grande White Mocha növényi tejjel készült italával például 44,5 gramm cukrot hajtasz le -, ugyanígy a dobozos és előre bekevert társaik. Idd a kávét frissen, feketén vagy maradj a klasszikusoknál, amikbe nem teszel cukrot.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...