Az evés örömforrás, és mi okozna több örömöt, mint a cukor? Azonban nemcsak a csokiban és süteményekben, hanem szinte mindenütt ott lappang alattomosan a cukor. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzheted a felesleges cukorbevitelt – építsd be mindennapjaidba az alábbi tippeket és az eredmény nem marad el.
Édesség helyett gyümölcs
Ha édességet kívánsz, akkor általában a cukorra vágyódik a szervezeted – ahelyett, hogy egy csokiszeletért nyúlnál, inkább egyél gyümölcsöt.
A gyümölcsökben is van cukor, de a rosttal és ásványi anyagokkal kiegészítve nem okoz olyan problémát, mint az édességben. Emellett a növényi sejtekben van lekötve ez a cukor, emiatt kevésbé koncentrált és lassabban szívódik fel.
Ne dőlj be a trendeknek
Érkezhet szirup vagy szemcsés formában, a cukor az már csak cukor. Lehet kókuszvirágcukor vagy juharszirup, ugyanúgy extra kalóriát jelentenek, és rosszat tesznek a fogaidnak.
Viszlát cukros üdítőitalok
Nemcsak ételeknek, de az italoknak is lehet cukortartalma, sőt, sokkal könnyebb folyadék formájában észrevétlenül nagy mennyiségű cukrot fogyasztani. Úgyhogy, ha eddig még nem tudtál búcsút inteni nekik, akkor az új év tökéletes időpont erre. Plusz rengeteg műanyaghulladékot is kiiktathatsz ezzel.
Lekváros pirítós? Ne olyan gyorsan!
Ahelyett, hogy lekvár, méz vagy dzsem kerülne a pirítósra, válassz más, kevésbé cukros krémeket, például mogyoróvajat.
Fagyos finomságok
A kalóriadús fagyi helyett próbáld ki, hogy fagyasztott gyümölcsökből készítesz ’nice creamet’. Fagyasztott banán vagy szőlő, plusz egy két összetevő, és már kész is a fagyos édesség.
Szószolj tudatosan
A különböző bolti szószok, különösen az édes fajták, na mit tartalmaznak? Persze, hogy cukrot. Nézd meg az összetevőket, és válassz inkább olyat, amiben nincs cukor – például szójaszósz -, vagy készítsd el magadnak otthon, ahol kontrollálni tudod az összetevőket és azok mennyiségét.
Főétkezés és édesség kéz a kézben
Ha eszel is valamilyen cukros édességet, azt főétkezéssel együtt tedd, semmint üres gyomorra. Ilyenkor ugyanis a gyomorban lévő egyéb ételek lassítják a cukor bejutását a véráramba.
Cukor helyett kivonatok és fűszerek
Használj ételízesítőket sütésnél: fahéj, szegfűszeg, vanília- vagy mandula kivonat. Ezek szintén az édes íz felé fogják billenteni a serpenyőt.
Édesség helyett kukoricapehely
A kukoricapehely elég cukros, így nevezhető egy ideális reggelinek, azonban a nap folyamán később még fogyasztható: edd csoki vagy sütemény helyett, mivel még mindig kevesebb benne a cukor, mint az előbbiekben, ráadásul tápanyagokban is gazdagabb.
A kevesebb jobb
Próbáld ki, hogy a süteményeket a receptben írtnál kevesebb cukorral készíted el – általában akár a harmadával is csökkentheted a cukor mennyiségét minden probléma nélkül. Szintén jó megoldás, ha megpárolt édes almával helyettesíted egy részét.
Válaszd a görögöt
A gyümölcsjoghurtoknak rendkívül magas a cukortartalma, 100 grammban akár 16,6 gramm cukor is lehet, míg a görög joghurtban mindössze 3 gramm van, ami természetesen jelenlévő tejcukor, így a fogaknak sem tesz rosszat. Tekints a görög joghurtra úgy, mint a festővásznadra, és adj hozzá magad gyümölcsöket ízlés szerint.
Monitorozd az alkoholfogyasztásod
Az alkoholos italokban meglepően sok cukor van: egy pohár rozé vagy közepesen száraz fehérborban akár egy teáskanálnyi is lehet belőle, de a helyzeten az olyan hozzákevert üdítők sem segítenek, mint a cukros tonic vagy üdítőitalok. Ha teljesen nem is tudod kiiktatni az alkoholt, válaszd a klasszikus vörösbort, a száraz fehéret, a gint és whisky-t pedig magában fogyaszd.
Kávét csak feketén
Azok a kávéitalok, amiket a kávézóláncokban kapni, általában elképesztően sok cukrot tartalmaznak
- a Starbucks Grande White Mocha növényi tejjel készült italával például 44,5 gramm cukrot hajtasz le -, ugyanígy a dobozos és előre bekevert társaik. Idd a kávét frissen, feketén vagy maradj a klasszikusoknál, amikbe nem teszel cukrot.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: