Senki nem szereti az ízetlen, ragacsos cukkinis süteményt. Amit kedvelünk ebben az édességben, az az omlóssága, a fűszeressége és a tény, hogy sikeresen belecsempésztünk egy egészségesnek mondható alapanyagot egy kevésbé egészséges fogásba. Legyen a mi cukkinis süteményünk is ilyen, csak néhány apróság kell hozzá.
Használjunk zsenge zöldséget
A cukkini feladata a süteményben, hogy a benne lévő nedvesség segítségével omlósabbá tegye a tésztát. Ezt a jótékony hatását azonban csak akkor tudja kifejteni, ha fiatal zöldséget használunk.
Vegyünk kisebb méretű, vékony héjú, zsenge cukkinit, ezek lesznek a legmegfelelőbbek a süteményhez.
Reszeljünk ízlés szerint
Attól függően, hogy kis- vagy nagylyukú reszelőt használunk, más lesz a süteményünk textúrája. A kisebb, vékonyabb szálak szinte „elolvadnak” a sütőben, kevésbé fogjuk észrevenni a kész édességben.
De ha nem zavar minket, hogy esetleg belefutunk egy-két, szintén puha, mégis egyben maradt zöldségszálba, nyugodtan maradhatunk a durvább reszelőnél.
Figyeljünk a keverésre
Gyakori probléma, hogy a cukkinis sütemény darabos, csomós lesz. Ennek legfőbb okozója, a nyers zöldséghez tapadó liszt, ami nem keveredik el a massza többi részével. Kellemetlen beleharapni egy ilyen csomóba, inkább kerüljük el őket, a következő módon.
Amikor bekeverjük a süteménymasszát, kezdjük a nedves hozzávalókkal. Ha ezeket már alaposan kikevertük, szitáljuk hozzá a száraz alapanyagokat is. Az így kapott, sűrű tésztát lazítsuk fel a reszelt zöldséggel. Csomót biztosan nem fogunk látni, mert a lisztnek és a nyers cukkininak esélye sem lesz találkozni.
Fűszerezzünk bátran
Lássuk be, a cukkini önmagában nem hordoz végtelen sok ízt. Ahhoz, hogy ne legyen egy unalmas piskóta a süteményünkből, fűszerezzük meg rendesen. A répatortához hasonló ízesítők itt is nagyon jó helyre találnak majd: fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval gazdagíthatjuk az édesség aromáját.
Töltsük meg extrákkal
Ha ízben már feldobtuk egy kicsit, tegyük ugyanezt a textúrával is. Az omlós tésztához adjunk ropogósságot néhány olajos maggal (a dió kiváló társa a cukkininak), krémes lágyságot bogyós gyümölcsökkel (áfonyával mindenképpen próbáljuk ki) vagy ragacsos meglepetést pár szem aszalt gyümölccsel, esetleg csokoládédarabbal.
Ezeket mind a legvégén, a cukkini hozzáadása után tegyük a masszába, majd oszlassuk el egyenletesen. Külön a sütemény tetejét is megszórhatjuk velük.
Ezzel a pár kis lépéssel egy jó cukkinis süteményből varázsolhatunk egy fantasztikusat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Kedvenc nyári ételeink, mind egy helyen: