Így süss cukkinis süteményt, hogy TÉNYLEG finom legyen

Amennyire a répatorta uralja a tavaszt, nyáron minden a cukkinis süteményekről szól. Ugyan nagyon szeretjük, sokszor találkozhattunk már olyannal, ami minden volt, csak nem finom. Ahhoz, hogy mi ne essünk ebbe a verembe, kövessük a lenti lépéseket.

Senki nem szereti az ízetlen, ragacsos cukkinis süteményt. Amit kedvelünk ebben az édességben, az az omlóssága, a fűszeressége és a tény, hogy sikeresen belecsempésztünk egy egészségesnek mondható alapanyagot egy kevésbé egészséges fogásba. Legyen a mi cukkinis süteményünk is ilyen, csak néhány apróság kell hozzá.

Így süss cukkinis süteményt, hogy TÉNYLEG finom legyen

Használjunk zsenge zöldséget

A cukkini feladata a süteményben, hogy a benne lévő nedvesség segítségével omlósabbá tegye a tésztát. Ezt a jótékony hatását azonban csak akkor tudja kifejteni, ha fiatal zöldséget használunk.

Vegyünk kisebb méretű, vékony héjú, zsenge cukkinit, ezek lesznek a legmegfelelőbbek a süteményhez.

Reszeljünk ízlés szerint

Attól függően, hogy kis- vagy nagylyukú reszelőt használunk, más lesz a süteményünk textúrája. A kisebb, vékonyabb szálak szinte „elolvadnak” a sütőben, kevésbé fogjuk észrevenni a kész édességben.

De ha nem zavar minket, hogy esetleg belefutunk egy-két, szintén puha, mégis egyben maradt zöldségszálba, nyugodtan maradhatunk a durvább reszelőnél.

Meggyes cukkinis mákos lepény

Sokan biztosan furcsállják  a zöldséggel készült süteményeket, van, aki meg nem enné. Pedig nagyon finomak és szaftosak. A répa, cukkini, cékla, bab, burgonya vagy a tök nagyon is ...

Gyors cukkinis-mákos pite

Nevezhetnénk lusta asszony tökös-mákos rétesének is, mert ízvilágában nagyon hasonló. A zsenge cukkinit nem kell meghámozni, mehet bele héjastól. Frissen a legfinomabb.

Mákos-cukkinis muffin mindenmentesen

A cukkini és sárgarépa felhasználásával készült desszertek még az elfogadottabb “zöldséges sütik” kategóriájába tartoznak, gondoljunk csak egy isteni répatortára vagy egy édes ...

Figyeljünk a keverésre

Gyakori probléma, hogy a cukkinis sütemény darabos, csomós lesz. Ennek legfőbb okozója, a nyers zöldséghez tapadó liszt, ami nem keveredik el a massza többi részével. Kellemetlen beleharapni egy ilyen csomóba, inkább kerüljük el őket, a következő módon.

Amikor bekeverjük a süteménymasszát, kezdjük a nedves hozzávalókkal. Ha ezeket már alaposan kikevertük, szitáljuk hozzá a száraz alapanyagokat is. Az így kapott, sűrű tésztát lazítsuk fel a reszelt zöldséggel. Csomót biztosan nem fogunk látni, mert a lisztnek és a nyers cukkininak esélye sem lesz találkozni.

Fűszerezzünk bátran

Lássuk be, a cukkini önmagában nem hordoz végtelen sok ízt. Ahhoz, hogy ne legyen egy unalmas piskóta a süteményünkből, fűszerezzük meg rendesen. A répatortához hasonló ízesítők itt is nagyon jó helyre találnak majd: fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval gazdagíthatjuk az édesség aromáját.

Töltsük meg extrákkal

Ha ízben már feldobtuk egy kicsit, tegyük ugyanezt a textúrával is. Az omlós tésztához adjunk ropogósságot néhány olajos maggal (a dió kiváló társa a cukkininak), krémes lágyságot bogyós gyümölcsökkel (áfonyával mindenképpen próbáljuk ki) vagy ragacsos meglepetést pár szem aszalt gyümölccsel, esetleg csokoládédarabbal.

Ezeket mind a legvégén, a cukkini hozzáadása után tegyük a masszába, majd oszlassuk el egyenletesen. Külön a sütemény tetejét is megszórhatjuk velük.

Ezzel a pár kis lépéssel egy jó cukkinis süteményből varázsolhatunk egy fantasztikusat.

Cukkinibrownie

Elképesztően finom és szaftos brownie, ami a cukkininek köszönhetően sokkal könnyedebb, hiszen ezzel kiváltjuk az olaj nagy részét. Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogyan ízlett, mi ...

Cukkinis-almás sütemény

Egy nagyon finom, szaftos sütemény. A süteményt megszórhatjuk kevés porcukorral, vagy kb. 100 g porcukrot keverjünk el 2-3 ek. almalével, és ezzel a mázzal öntsük le a kihűlt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Kedvenc nyári ételeink, mind egy helyen:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...