Sok előnye van, de erre hatástalan D-vitamint szedni

Lehet, hogy sok egészségügyi előnye van a D-vitaminnak, de kiegészítő formájában a csontokra nem érdemes szedni – legalább is egy friss kutatás szerint.

A D-vitamin rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, de a csontok erősítése nem tartozik ezek közé. Egy új tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítők fogyasztása nem akadályozza meg a csonttöréseket az egészséges emberek szervezetében.

Erre a dologra semmit nem hatnak a D-vitamin étrendkiegészítők

A Brigham and Women’s Hospital kutatói vizsgálatot végeztek több mint 25 000 felnőtt részvételével. A szakértők 1991 töréses incidenst vizsgáltak összesen 1551 embernél öt év leforgása alatt.

A placebót szedő résztvevőkkel összehasonlítva a D3-vitamin-kiegészítőket fogyasztóknál nem csökkent a különböző csonttörések kockázata. A vizsgált a sérülések közé tartoznak a csípőtáji törések, a súlyos csontritkulás okozta törések, a csuklótörések és a medencetörések.

A betegek életkorában, nemében, rasszában, testtömegindexében, kiindulási D-vitamin-szintjében és a kalcium- vagy D-vitamin-kiegészítők fogyasztásában mutatkozó különbségek nem változtattak az eredményeken sem jobbra, sem rosszabbra.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a kutatások egészséges felnőtteken készültek, és nem vonatkoznak a D-vitaminhiányban szenvedőkre. A kísérletben résztvevők többségének nem volt vitaminhiánya. Folyamatban lévő vizsgálataink most arra összpontosítanak, hogy a D-vitamin csökkent szintje vagy a D-vitamin felszívódásának, metabolizmusának vagy receptorfunkciójának genetikai eltérése megváltoztatja-e a kutatási eredményeket, és ezen esetekben érdemes-e mégis D-vitamint szedni.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében. A tudósok szerint a vitamin – amely bőségesen megtalálható a napfényben és bizonyos ételekben, például halban – segít a szervezetben felszívni és megtartani a kalciumot és a foszfort. Mindkét ásványi anyag kritikus fontosságú az erős csontok felépítéséhez.

Forrásunk volt.


Mindent a D-vitaminról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...