Ezzel a konyhai eszközzel megmentheted a csomós sodót

Kényes dolog a sodó- és pudingfőzés: a hosszadalmas kevergetés könnyen szomorú véget érhet, ha nem figyelünk a hőmérsékletre. Ilyenkor ugyanis csomós lesz a krém, ami teljesen el tudja rontani az élményt. Szerencsére van gyógyír a csomókra, nézzük, mit kell tenni!

A csomós sodó a kezdő házi cukrászok egyik nagy ellensége, sokan több kudarcon is átesnek, mielőtt sikerül tökéletesíteni a receptet. Amikor kedvenc aranygaluskánkhoz főzzük a tojásos-tejes, aranyló szószt, pár pillanat alatt összeugrik, ha túl intenzív hőnek tesszük ki. Ha még nem túl nagy a baj, könnyen visszahozhatjuk a csomós sodót az élők világába, hogy újra gazdagon krémes legyen.

Ezzel a konyhai eszközzel megmentheted a csomós sodót

Fő az óvatosság

Nem véletlen, hogy körülményes a sodó készítése, hiszen a tojás csak egy bizonyos hőfokon képes besűríteni a tejet. Ha túl alacsony a hőmérséklet, órákig kevergethetjük a krémet, viszont ha túl magas, kicsapódnak a fehérjék, ettől lesz darabos és kellemetlen a sodó.

A legtöbb recept előírja, hogy gőz felett főzzük a krémet, ezzel megakadályozhatjuk, hogy túlhevüljön a keverék. Szépen-lassan sűrűsödik majd, szemmel láthatjuk a változást rajta.

Abban az esetben, ha elkezdene csomósodni, azonnal vegyük le a tűzről, és tegyük át a forró lábasból egy tálba.

Ezzel megállítjuk a főzés folyamatát, és nem lesz totális kudarc a sodóból. Ebben a korai állapotában még meg fogjuk tudni menteni.

Így tüntessük el a csomókat

Egy botmixer siet a segítségünkre a bajban: ezzel a konyhai eszközzel megszabadíthatjuk a krémet a csomóktól. Emellett szükségünk lesz még egy spatulára és egy sűrű szövésű szűrőre.

Öt másodperces időközökkel dolgozzunk, mert a túlzott turmixolás akár ronthat is a sodó állagán. Ha már nem látunk feltűnő darabokat a tálban, hagyjuk abba a turmixolást.

A szűrővel garantálhatjuk, hogy tényleg nem marad egy csomó sem a sodóban. A krémet passzírozzuk át, a spatulával alaposan nyomkodjuk át a szűrő szövetén. Az esetlegesen fennakadó darabokat dobjuk ki.

Mit ne tegyünk?

Mindenképpen botmixert használjunk ehhez a feladathoz: a turmix- és robotgép túl erőteljesen dolgoznak. Ez két problémához is vezethet: túl folyós, szinte vizes krémet kapunk, ami a belekevert levegőtől nagyon habos, buborékos lesz.

Ez sem esztétikai, sem élvezeti szempontból nem előnyös, ezért maradjunk a botmixernél.

A csomómentesítés után lehetőleg már ne melegítsük újra a krémet, ettől ugyanis visszatérhetnek a darabok. Remélhetőleg ezen a ponton már elég sűrű lesz ahhoz, hogy használni tudjuk.

Diós guba vaníliasodóval

A diós guba az egyik olyan alapédességünk, ami az ünnepekkor ugyanúgy megállja a helyét, mint egy átlagos hétvégén. A vaníliasodón kívül házi lekvárral tálalva vagy porcukorral ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök, amik kihúznak a bajból:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...