Egy csokimikulásnál volt hiba, a többi átment a teszten

Összesen húsz csokimikulást vizsgáltak meg az ITM laborjában, az eredmények pedig egyöntetűen pozitívak voltak. Csupán egy termék esetében volt szükség intézkedésre.

A csokimikulások éves vizsgálatával úgymond kezdetét vette az ünnep ellenőrzések időszaka. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált élelmiszer- és vegyipari laborjában most azokat a csokoládékat vették szemügyre, amelyek karácsony táján nagyobb népszerűségnek örvendenek. A csokimikulások egy híján mind átmentek a teszten, ami a termékek összetételét és annak csomagoláson feltüntetett jelölését ellenőrizte.

Ennél az egy mikulásnál volt hiba, a többi csoki átment a teszten

Nem minden csoki, ami édes

A vizsgálat egyik célja, hogy kiderüljön, melyik mikulás esetében akadnak problémák az összetevőkkel és azok jelzésével. Ugyanis a hatályos szabályok szerint egy terméket csak akkor lehet csokoládénak hívni, amennyiben:

  • zsírtartalma csak kakaóvajból áll, vagy
  • mennyiségének legfeljebb huszadrészét teszik ki az egyéb engedélyezett növényi zsírok (pl. pálmaolaj, shea vaj)

És ez még nem minden, a második esetben a következő szöveget is fel kell tüntetni a csokoládé csomagolásán: „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz”.

Amennyiben elmarad a gyártás során felhasznált növényi zsírok jelenlétére vonatkozó felhívás, vagy az információt nem megfelelő formában közlik, az a fogyasztók megtévesztésének minősül.

Ha a kakaóvajon kívüli egyéb zsírok mennyisége meghaladja az 5%-ot, a termék nem nevezhető csokoládénak. Ilyen esetben az „éttábla” vagy „bevonómassza” elnevezés kerül a csomagolásra.

Aggodalomra semmi ok

Minden évben sor kerül a csokoládék tesztelésére: az ITM akkreditált laborjában rendszeresen vizsgálják, hogy megfelelően fel van-e tüntetve a kakaóvajhoz hozzáadott növényi zsírok jelenléte és aránya. A vásárlók így megfelelő tájékoztatást kapnak a mikulásokról.

Az idén ellenőrzött 17 tej- és 3 étcsokoládés mikulás közül csak eggyel volt probléma. Itt ugyanis hiányzott a csomagolásról a felhasznált növényi zsiradék jelölése. A kifogásolt termék a hiba kijavítása után kerülhet vissza a polcokra. Ellenkező esetben hatósági eljárást indítanak a forgalmazó ellen.

Az eredményeket összegző táblázat itt érhető el.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...