Idén drágábban jön majd a Mikulás – Ezért emelkedik a csoki ára

Közeleg a december, ezzel együtt pedig a csokimikulások beszerzésének ideje is. Ez idén (mint minden más) megemelkedett költségekkel jár majd, nézzük, mi ennek az oka!

A csokimikulások már ott virítanak a legtöbb boltban, és ha kicsit közelebb megyünk hozzájuk, megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy milyen árat kell értük fizetni. Nos igen, sajnos az édesipar területén is jelen van a drágulás, ez pedig hatványozottan jobban érezhető a szezonális édességek, így például a csokimikulások vásárlásakor.

Idén drágábban jön majd a Mikulás, ezért emelkedik a csoki ára

Hirtelen áremelkedés

A szezonális édességek áremelkedése talán nagyobbnak tűnhet a megszokottnál, ez azonban csak annak az eredménye, hogy míg minden más édesipari termék fokozatosan drágult az elmúlt időszakban, a csokimikulások és társaik csak most robbantak be a piacra.

A lépcsőzetes áremelkedés helyett ezeknél a termékeknél ugrásszerűen érezhető most az infláció hatása.

Így nyilatkozott Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára, aki szerint az infláció mellett más történések is kifejtik hatásukat az árra.

  • a legelső az alapnyagok és az energia árának emelkedése
  • szintén problémát jelent a cukor, amelyből korábban több volt a hazai, azonban most már hazai és EU-s szinten is importra szorulunk belőle
  • szerencsére az afrikai kakaóbab-termelőknek tisztességesebb árat fizetnek az édességgyártók, azonban ezzel az is együtt jár, hogy drágább a beszerzés

A gyártók mindezek ellenére bizakodnak benne, hogy a vásárlók idén is tesznek majd a kosarukba a csokoládékból. Várható, hogy kisebb lesz az érdeklődés, illetve az is, hogy kelendőbbek lesznek az olcsóbb, kisebb kiszerelésű termékek.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...