Így készíthetsz bármiből csőben sült, sajtos csodafogást

A csőben sütés egy fantasztikus módszer, amellyel különféle tésztákat, zöldségeket és még sok mást aranyló, nyúlós, réteges fogássá alakíthatunk. Nézzük, melyek a technika legfontosabb szabályai!

A csőben sütés egész egyszerűen egy olyan konyhai eljárás, amelynek során előfőzött zöldségeket, tésztát, húst és egyéb kiegészítőket megsütünk egy sajtos besamelréteg vagy egy tejszínes-tojásos keverék alatt. Az étel megannyi különböző formát ölthet, a lényege mégis mindig ugyanaz, és ha ezt egyszer kellően elsajátítjuk, bármilyen csőben sült fogást szabadon elkészíthetünk majd.

Így készíthetsz bármiből csőben sült, sajtos csodafogást

Előfőzött alapok

Fontos dolog a csőben sütésnél, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzunk, amelyek már átestek egy részleges előfőzésen. A sütőben, a vastag besamelréteg alatt kevés zöldségnek vagy húsnak lenne esélye gyorsan megfőni, így rá kell segítenünk a folyamatra.

Persze kerüljük el a túlfőzést: a húsokat süssük meg, de ne szárítsuk ki, a zöldségeket nagyjából félig főzzük készre, a tészta pedig legyen al dente.

Ne aggódjunk, semmi nem marad nyers: miután minden a forró sütőben landol, a csőben sült fogásunknak lesz ideje összeérni, mind ízben, mind állagban.

Csőben sült zelleres krumpli

Jamie O. készítésében tetszett meg ez a csőben sült krumpli változat. A zellertől, zsályától és parmezántól igazán finom köret 6 főnek elegendő, salátával főételként pedig kb. ...

A szósz, ami összeköt

A besamellel készülő csőben sülteknél arra érdemes odafigyelni, hogy megfelelő állagú legyen a szószunk. Amennyiben túl híg, szét fog folyni a tepsiben, a nagyon sűrű szósz viszont gyorsabban odakap. Az arany középutat akkor érjük el, ha a besamelünk „szalagosan” folyik le a fakanálról. Használjunk bőven sajtot, nemcsak az étel tetejére szórva, hanem a szószban is.

Amennyiben a tojásos-tejes változatot készítjük, figyeljünk oda az arányokra. A tojástól fog besűrűsödni a keverék, így ne spóroljunk rajta. Sőt, akár egy plusz sárgáját is bevethetünk: ettől még selymesebb lesz a végeredmény. Tejből használjunk zsírosat, akár tejszínnel is gazdagíthatunk az állagon. A sajt itt sem opcionális, sőt!

Ropogós tető

Mit sem ér a csőben sült étel, ha csupasz a teteje. Az aranybarna, ropogós „kérget” több úton is elérhetjük: használjunk először is rengeteg reszelt sajtot (akár többfélét is), vessünk be némi zsemlemorzsát (amit nyugodtan ízesítsünk zöldfűszerekkel), esetleg darabolt-szeletelt magvakat (dió, mogyoró, mandula, stb.).

Vigyázzunk, meg ne égjen: ha már nagyon pirulna, fedjük le fóliával.

Óvatos sütés

Mivel mind a besamel, mind a tojásos-tejes keverék igen érzékeny a hőre, nem süthetjük a csőben sültjeinket borzasztóan magas, extrém hőfokon. A 170-180 fok épp ideális: ilyen hőmérséklet mellett kellemesen, de gyorsan elkészül majd a felül aranybarna, belül puha és szaftos, csőben sült csodánk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai technikák, amelyek megérnek egy próbát:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!