A csőben sütés egész egyszerűen egy olyan konyhai eljárás, amelynek során előfőzött zöldségeket, tésztát, húst és egyéb kiegészítőket megsütünk egy sajtos besamelréteg vagy egy tejszínes-tojásos keverék alatt. Az étel megannyi különböző formát ölthet, a lényege mégis mindig ugyanaz, és ha ezt egyszer kellően elsajátítjuk, bármilyen csőben sült fogást szabadon elkészíthetünk majd.
Előfőzött alapok
Fontos dolog a csőben sütésnél, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzunk, amelyek már átestek egy részleges előfőzésen. A sütőben, a vastag besamelréteg alatt kevés zöldségnek vagy húsnak lenne esélye gyorsan megfőni, így rá kell segítenünk a folyamatra.
Persze kerüljük el a túlfőzést: a húsokat süssük meg, de ne szárítsuk ki, a zöldségeket nagyjából félig főzzük készre, a tészta pedig legyen al dente.
Ne aggódjunk, semmi nem marad nyers: miután minden a forró sütőben landol, a csőben sült fogásunknak lesz ideje összeérni, mind ízben, mind állagban.
A szósz, ami összeköt
A besamellel készülő csőben sülteknél arra érdemes odafigyelni, hogy megfelelő állagú legyen a szószunk. Amennyiben túl híg, szét fog folyni a tepsiben, a nagyon sűrű szósz viszont gyorsabban odakap. Az arany középutat akkor érjük el, ha a besamelünk „szalagosan” folyik le a fakanálról. Használjunk bőven sajtot, nemcsak az étel tetejére szórva, hanem a szószban is.
Amennyiben a tojásos-tejes változatot készítjük, figyeljünk oda az arányokra. A tojástól fog besűrűsödni a keverék, így ne spóroljunk rajta. Sőt, akár egy plusz sárgáját is bevethetünk: ettől még selymesebb lesz a végeredmény. Tejből használjunk zsírosat, akár tejszínnel is gazdagíthatunk az állagon. A sajt itt sem opcionális, sőt!
Ropogós tető
Mit sem ér a csőben sült étel, ha csupasz a teteje. Az aranybarna, ropogós „kérget” több úton is elérhetjük: használjunk először is rengeteg reszelt sajtot (akár többfélét is), vessünk be némi zsemlemorzsát (amit nyugodtan ízesítsünk zöldfűszerekkel), esetleg darabolt-szeletelt magvakat (dió, mogyoró, mandula, stb.).
Vigyázzunk, meg ne égjen: ha már nagyon pirulna, fedjük le fóliával.
Óvatos sütés
Mivel mind a besamel, mind a tojásos-tejes keverék igen érzékeny a hőre, nem süthetjük a csőben sültjeinket borzasztóan magas, extrém hőfokon. A 170-180 fok épp ideális: ilyen hőmérséklet mellett kellemesen, de gyorsan elkészül majd a felül aranybarna, belül puha és szaftos, csőben sült csodánk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai technikák, amelyek megérnek egy próbát: