Ezért nincs a boltok polcain több magyar csirkemell

A szakértők szerint több oka is vannak annak, hogy nincs elég magyar csirkemell.

Július elején a G7 gazdasági portál írt arról, hogy egyes élelmiszer-áruházakban, így például a Tescóban már csak szlovák csirkemellet lehet kapni. A témában az Infostart megkereste Bárány Lászlót, a Magyar Broilerszövetség elnökét és a Master Good Kft. tulajdonosát, aki részletesen kifejtette, miért nincs elég magyar csirkemellfilé.

Ezért nincs a boltok polcain több magyar csirkemell

Barány László cége az egyik legnagyobb beszállítója a Tesconak, így a Master Good Kft.-nél is érzékelik azt a keresletnövekedést, amit többek között a mellfilé árstopja okoz. A szakember elmondása szerint 25-30 százalékkal emelkedett meg a belkereskedelmi igénye. Annak, hogy ezt az áruházlánc nem tudja kielégíteni két oka is van.

A legfőbb ok, hogy az elmúlt hetek időjárása miatt a csirkeistállókban is nagyon megnőtt a hőmérséklet, ami hatással van az állatok növekedésére, ez azt jelenti, hogy 10-12 százalékkal kisebb élettömegű csirkéket kellett levágni.

Emellett megemelkedett energiaköltségek, valamint a madárinfluenza telepítési korlátozásai alakították ki azt a helyzetet március–áprilisban, hogy legalább 15 százalékkal kevesebb csibét sikerült letelepíteni.

A hiány pedig hatással volt az árakra is. Viszonyításként megjegyezte, hogy míg a Lajtától nyugatra közel 5 ezer forint egy kiló mellfilé, addig egy magyar vásárló 1650-1700 forintért jut hozzá, ami értelemszerűen felhajtja a belső keresletet.

Forrásaink voltak.


Még több izgalmas cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...