Ezért nincs a boltok polcain több magyar csirkemell

A szakértők szerint több oka is vannak annak, hogy nincs elég magyar csirkemell.

Július elején a G7 gazdasági portál írt arról, hogy egyes élelmiszer-áruházakban, így például a Tescóban már csak szlovák csirkemellet lehet kapni. A témában az Infostart megkereste Bárány Lászlót, a Magyar Broilerszövetség elnökét és a Master Good Kft. tulajdonosát, aki részletesen kifejtette, miért nincs elég magyar csirkemellfilé.

Ezért nincs a boltok polcain több magyar csirkemell

Barány László cége az egyik legnagyobb beszállítója a Tesconak, így a Master Good Kft.-nél is érzékelik azt a keresletnövekedést, amit többek között a mellfilé árstopja okoz. A szakember elmondása szerint 25-30 százalékkal emelkedett meg a belkereskedelmi igénye. Annak, hogy ezt az áruházlánc nem tudja kielégíteni két oka is van.

A legfőbb ok, hogy az elmúlt hetek időjárása miatt a csirkeistállókban is nagyon megnőtt a hőmérséklet, ami hatással van az állatok növekedésére, ez azt jelenti, hogy 10-12 százalékkal kisebb élettömegű csirkéket kellett levágni.

Emellett megemelkedett energiaköltségek, valamint a madárinfluenza telepítési korlátozásai alakították ki azt a helyzetet március–áprilisban, hogy legalább 15 százalékkal kevesebb csibét sikerült letelepíteni.

A hiány pedig hatással volt az árakra is. Viszonyításként megjegyezte, hogy míg a Lajtától nyugatra közel 5 ezer forint egy kiló mellfilé, addig egy magyar vásárló 1650-1700 forintért jut hozzá, ami értelemszerűen felhajtja a belső keresletet.

Forrásaink voltak.


Még több izgalmas cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...