Kiderült, mik azok a furcsa fehér csíkok a csirkemellen

Te is észrevetted már a boltban vásárolt csirkemellek felszínén futó hajszálvékony fehér csíkokat? Kiderült, mire utalhat, ha ilyen csirkemellet vásárolsz.

A csirkemell nem olcsó mulatság, ma már akár 2000 forintot is elkérnek a hús kilójáért. Ez az egyik legkeresettebb húsárú a boltok és hentesek hűtőjében, ha pedig nem kisgazdálkodásból vásároljuk a húst, bizony észrevehetünk néhány furcsaságot a csirke felszínén.

  • Ezt a növekedési rendellenességet hivatalosan “white striping”-nak hívják, tehát a látvány utáni elnevezése: fehér csíkozottság.
  • Ez egy mostanában egyre gyakrabban látható jelenség a kereskedelemben kapható csirkemelleken.
  • A kutatók szerint a csirkemell húsában az izomrostokkal párhuzamosan haladó fehér csíkok előfordulása manapság egyre gyakoribb probléma.
  • Egy másik hasonló elváltozás az úgynevezett “woody brest”, vagyis “fás csirkemell”. Mi ezt a jelzőt inkább a zöldségekre, gyümölcsökre használjuk, de tulajdonképpen a húsnál is ugyanazt okozza, vagyis hogy keményebb lesz.

Egy kizárólag Amerikában végzett kutatásból kiderült: a legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy a csirkemell a legegészségesebb választás, ha húsról van szó.

Az arkansasi és a texasi egyetem korábbi kutatása szerint 285 vizsgált baromfi 96%-án volt már tapasztalható az izomelváltozás. Amikor ezek az adatok a megkérdezettek tudomására jutottak, nagyon elcsodálkoztak, és undorítónak találták a dolgot.

  • A csirkéket genetikailag manipulálják, hogy minél gyorsabban nagyra nőjenek a zsúfolt, koszos farmokon.
  • Aminek az eredménye: abnormális izmosodás, alacsonyabb minőségű hús, magasabb zsír- és alacsonyabb fehérjetartalommal. Ez a rendellenesség az emberi izomsorvadáshoz hasonlítható.

Ezzel a rendellenességgel a csirkék folyamatos fájdalommal élik azt a rövid kis időt, ami megadatik nekik. Ez Amerikában különben átlagosan 47 nap.

A konklúzió az, hogy a nagyüzemi csirketenyésztés rossz az állatoknak és a fogyasztóknak egyaránt.

Az állatvédők szerint a túlzottan csíkos csirkemellet feldolgozzák, például csirkefalatokat készítenek belőlük, és a kevésbé csíkozott, még megnyerő példányok kerülnek az áruházak hűtőpolcaira.

Vajon a tenyésztők miért alkalmaznak génmanipulációt, miért gyorsítják a csirkék növekedési folyamatát, ha utána az állat legértékesebb része, a csirkemell silány minőségű, zsíros és kemény lesz, tehát egyre kevésbé lehet eladni, ami számukra bevételcsökkenést jelent? És akkor még az állatkínzásról, a csirkék életkörülményiről és az általuk átélt fájdalmakról nem is beszéltünk.

De mi a helyzet a Magyarországon kapható csirkehúsokkal?

  • Magyarországon tilos a takarmányba hozamfokozás céljából hormonhatású készítményeket és antibiotikumokat keverni.
  • Ettől függetlenül mi is látjuk, hogy az egymás mellé pakolt csomagolt csirkemellek között bizony nagy különbségeket lehet felfedezni. Az egyik kicsi és túl sárga, amit a csupán kukoricával való etetéssel nehezen hihetően lehet elérni.
  • A másik pedig természetellenes rózsaszínű és olyan pufi, hogy majd kipukkasztja a fóliát. És igen, személyes tapasztalatunkra hivatkozva már mi is többször találkoztunk a csíkos csirkemellekkel.
  • Valahol a kettő között lehet a helyes út: a vézna és a felfújt testépítő találkozásánál.
  • Ha tehetjük, inkább menjünk ki a piacra, és háztáji csirkét vásároljunk, aminek még nem túl zsíros, hanem szaftos a húsa, így nem érhet meglepetés minket egy jófajta paprikás készítésénél. A hús könnyen megpuhul főzés közben, és csak úgy szétolvad a szánkban.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...