Csak akkor hatásos a csipkebogyótea, ha így készíted el

Rendkívül egészséges tud lenni a csipkebogyótea, de csak akkor, ha jól készíted el!

Nem véletlen írunk most novemberben a magas vitamin- és tápanyagtartalmú csipkebogyóteáról, hiszen az őszi-téli meghűléses, influenzás időszakban kifejezetten ajánlott ezt a finomságot fogyasztani. De vajon miként kell úgy elkészíteni a teát, hogy az hatásos legyen? Most megmutatjuk!

Csak akkor hatásos a csipkebogyótea, ha így készíted el

Egy igazi csodaszer a csipkebogyó

A természet immunerősítő, gyulladáscsökkentő és sejtmegújító csodafegyvereként is ismert csipkebogyó a citromban rejlő C-vitamin-mennyiség tízszeresét(!) tartalmazza.

Ezenfelül A-, B1-, B2-, K- és P-vitaminban is rendkívül gazdag, sőt, cink, réz, vas, magnézium, folsav és rost is sok-sok van benne!

Így készül a leghatásosabb tea belőle

Mivel jelenleg javában dübörög a csipkebogyószezon, ezért nem lesz nehéz friss bogyókat beszerezni. A tea elkészítéséhez nagyon fontos, hogy még kemény állapotban szedd le a gyümölcsöt, mert ha megpuhult, akkor már elveszítette C-vitamin-tartalmának jó részét.

Szintén fontos, hogy a C-vitamin igencsak hőérzékeny, ezért nem tesz jót neki a főzés és a forrázás. Ez csak azért probléma, mert a csipkebogyó többi hatóanyaga éppen a forrázás hatására tud kioldódni. Emiatt rendkívül körültekintően kell eljárnod az élénkpiros színű tea készítésekor, hogy a lehető legtöbb hatóanyagot tartalmazza.

Nem tesz jót a forrázás a C-vitaminnak

Íme a módszer lépésről lépésre:

  • Vágd le a csipkebogyó végeit, majd vagdosd be őket!
  • Áztasd a bogyókat langyos vízbe egy éjszakán át! 10-12 szemenként nagyjából 2,5 deciliter vízre lesz szükséged!
  • Másnap reggel szűrd le, és tedd félre a csipkebogyó levét!
  • Ha ezzel megvagy, akkor forrázd le a kiáztatott bogyókat nagyjából 1 deciliter vízzel, majd hagyd állni 10 percig!
  • Végül öntsd össze a két levet!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...