Érik a legszebb és legegészségesebb őszi bogyó

Akkor jó, ha megcsípte a dér! – mondjuk többek közt a csipkebogyóra is, és valóban, ahogy hidegre fordul az idő rögtön a nyarat követően, megjelennek az apró, vérvörös egészséges bogyók.

Kiskorunk óta ismerjük, a mondókával együtt, de nem sűrűn találkozunk vele, emiatt nem is nagyon fogyasztjuk – hacsak nem tea formájában. Pedig a csipkebogyó igazi csodaszer! Most érik, használd ki!

Érik a csipkebogyó!

Tudtad?

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske – írja a Sokszínűvidék.

A csipkebogyó jótékony hatásai

  • magas C-vitamin-tartalom (a friss termés tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint citrom)
  • 100 g szárított termésben 1700-2000 mg C-vitamin található, ezáltal jól alkalmazható a szervezet ellenállóképességének növelésére, megfázás kikúrálására
  • rengeteg benne a pektin, a gyümölcssav, a magnézium, vas, kalcium, karotin, B1-, B2-, K- és P-vitamin is
  • a pektinek az emésztést segítik, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak
  • a benne levő magnézium miatt a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában segíthet
  • a termés serkenti a mellékvesék és a máj működését, és a sejtöregedést is gátolja
  • húgycsőfertőzések megelőzésére és korai szakaszának kezelésére is használják a csipkebogyót, az ugyanis csökkentheti a húgyúti baktériumok előfordulásának esélyét
  • a csipkebogyóban található cserzőanyag erősíti a fogínyt

Hogyan használjuk a bogyókat?

Szárítás:

Vágjuk ketté vagy apróbb darabokra és szellős, melegebb helyen szárítsuk meg – légmentesen záródó edényben sötét helyen tárolhatjuk, akár egy évig is. Felhasználás előtt áztassuk langyos vízbe.

A szárított bogyókat felönthetjük hidegen sajtot olajjal, de lehet belőle alkoholos tinktúra is.

Friss felhasználás:

Frissen csak pár napig tárolhatod hűtőben. Vágjuk le a bogyó végét, és nyomjuk ki a belső gyümölcspépet, amely magában is isteni!

Főzés:

Egyben használjuk fel, majd szűrőn átpasszírozva eltávolíthatjuk a magvakat. Ízlés szerint édesíthetjük és főzéssel sűríthetjük, majd befőttesüvegbe rakva szárazdunsztban tartósíthatjuk

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Jöhet még több teás cikk?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...